Φεστιβάλ / Βραβεία

Βενετία 2012: Μια όχι και τόσο ξεχωριστή μέρα για το ιταλικό σινεμά!

στα 10

Πόσο πολύ πρέπει να ήθελε το Φεστιβάλ Βενετίας να συμπεριλάβει στο διαγωνιστικό του τμήμα την ταινία μια ιταλίδας σκηνοθέτιδος; Τόσο, ώστε να πλασάρει το «Un Giorno Speciale» της Φραντσέσκα Κομεντσίνι ως κάτι ανώτερο από μια μικρή ρομαντική κομεντί που κανονικά δεν θα έπαιζε ούτε στο παράλληλα προγράμματα ενός διεθνούς Φεστιβάλ!

Βενετία 2012: Μια όχι και τόσο ξεχωριστή μέρα για το ιταλικό σινεμά!

Μια νεαρή όμορφη κοπέλα που θέλει να γίνει ηθοποιός ξεκινά από τα εργατικά προάστια της Ρώμης για να επισκεφθεί έναν γερουσιαστή της ιταλικής Βουλής που θα τη «βοηθήσει» στην καριέρα της. Για να φτάσει μέχρι εκεί, ο γερουσιαστής στέλνει τον οδηγό του, έναν νεαρό επίσης από τα προάστια που βρίσκεται στην πρώτη μέρα της νέας του δουλειάς.

Το όχι και τόσο αταίριαστο ζευγάρι θα διασχίσει την εθνική οδό για να φτάσει στο κέντρο της Ρώμης, ο γερουσιαστής όμως θα ειδοποιήσει πως θα καθυστερήσει να δεχθεί τη νεαρή κοπέλα και έτσι οι δυο τους θα περάσουν μια μέρα διαφορετική απ' όλες τις άλλες με την ατρόμητη Τζίνα να παρασύρει τον σεμνό Μάρκο σε πράγματα που ποτέ δεν θα είχε σκεφτεί να κάνει μόνος του.

Βασισμένη στο μυθιστόρημα του Κλαούντιο Βιγκάλι «Il Cie Lo con un Dito», η «Ξεχωριστή Μέρα» της Φραντσέσκα Κομεντσίνι διαθέτει μια ωραία ιδέα (μια ημέρα στη ζωή δυο νέων που θέλουν να πιάσουν την «καλή» επαναστατώντας απέναντι στο σύστημα), δύο φρέσκους πρωταγωνιστές (με την πρωτοεμφανιζόμενη Τζιούλια Βαλεντίνι να κλέβει την παράσταση) και τον Λούκα Μπιγκάτζι, τον διευθυντή φωτογραφίας του Πάολο Σορεντίνο, του Τζιάνι Αμέλιο και του Σίλβιο Σοντίνι να δίνει χρώμα και φως σε μια νεανική ιστορία.

2

Και κάπου εκεί σταματούν όλα τα καλά που μπορείς να βρεις σε αυτό το απλοϊκό ρομάντζο που εξαντλείται σε μια αφελή κριτική της υψηλής τάξης (όταν οι ήρωες κλέβουν ένα πανάκριβο φόρεμα από μια μπουτίκ στο κέντρο της Ρώμης), σε μελοδραματικές αφηγήσεις για το παρελθόν του κάθε ήρωα (με μάνες καθαρίστριες που προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες για να εξασφαλίσουν το μέλλον του γιου τους), σε γραφικά κατηγορώ για το ποιόν των ιταλών πολιτικών (που βοηθούν νεαρές κορασίδες κατεβάζοντας απλά το φερμουάρ του παντελονιού τους) και σε μια πέρα από παλιομοδίτικη άποψη για το πως γίνονται διάσημα τα φτωχά κορίτσια σε αυτήν την πουτάνα την κοινωνία!

Ικανό μόνο για να λειτουργήσει ως έναν τέλειος ταξιδιωτικός οδηγός για το πως να περάσεις μια μέρα στη Ρώμη τρώγωντας τον καλύτερο αστακό, κάνοντας τατουάζ και παραβιάζοντας αρχαιολογικούς χώρους, το «Un Giorno Speciale» ήρθε να επικυρώσει το μάλλον αμφιλεγόμενο παρελθόν της Κομεντσίνι (με συμμετοχές στη Βενετία και τις Κάννες εδώ και τρεις δεκαετίες) και να συμπληρώσει ακόμη μια γυναίκα στο διαγωνιστικό πρόγραμμα της Βενετίας που θέλησε να «την πει» στις Κάννες για την πλήρη απουσία γυναικών δημιουργών.

Με το ζόρι όμως δεν αλλάζει ο κόσμος, πόσο μάλλον το σινεμά. Για να μην μιλήσει κανείς για ένα Φεστιβάλ...

Διαβάστε τα πάντα για το 69ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ειδικό τμήμα του Flix!