Φεστιβάλ / Βραβεία

Η «Barbie» θα διαγωνιστεί στην κατηγορία διασκευασμένου σεναρίου στα Οσκαρ

στα 10

Η αλλαγή αυτή ήρθε λίγο πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία των μελών της Ακαδημίας, με το σκεπτικό ότι η ταινία βασίζεται σε προϋπάρχοντες χαρακτήρες από τις κούκλες της Mattel.

Η «Barbie» θα διαγωνιστεί στην κατηγορία διασκευασμένου σεναρίου στα Οσκαρ

Σε μια ανατροπή της τελευταίας στιγμής η ταινία της Γκρέτα Γκέργουιγκ «Barbie» θα διαγωνιστεί στην κατηγορία Διασκευασμένου Σεναρίου στα φετινά Οσκαρ, όπως έκρινε σκόπιμο να γίνει η επιτροπή σεναριογράφων της Ακαδημίας, παρόλο που είχε αρχίσει προωθείτε από το στούντιο για Πρωτότυπο Σενάριο.

Οπως αναφέρει σε άρθρο του το Variety η απόφαση του να θεωρηθεί το σενάριο της ταινίας της Γκέργουιγκ για πρωτότυπο αντί διασκευασμένο είχε προκαλέσει αρκετές συζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το συγκεκριμένο σενάριο έχει θεωρηθεί ως πρωτότυπο από την Ενωση Σεναριογράφων Αμερικής (WGA) και σε αυτή την κατηγορία θα διαγωνιστεί στα επερχόμενα βραβεία του. Ωστόσο, κάθε βραβεία και ομάδα ψηφοφορίας τους έχουν το δικό του υποσύνολο κανόνων για τις ταινίες σχετικά με την κατηγορία σεναρίου που μπορεί να υποβάλουν ή τελικά να είναι υποψήφιες.

Εντός του Κλάδου των Σεναριογράφων της Ακαδημίας, μια επιτροπή καθορίζει τις καταλληλότητες των ταινιών στις υποβληθείσες κατηγοριοποιήσεις και δεν δεσμεύεται να ακολουθήσει αυτό που αποφασίζει το WGA. Τα προηγούμενα χρόνια, ορισμένες ταινίες, όπως το «Moonlight» του Μπάρι Τζένκινς, προωθήθηκαν και χαρακτηρίστηκαν ως σεναριακά «πρωτότυπες» από το WGA, αλλά μεταφέρθηκαν στην κατηγορία διασκευασμένου σεναρίου από την επιτροπή της Ακαδημίας. Αλλες ταινίες ήταν και το «Syriana», το «The Ballad of Buster Scruggs» και το «Loving».

Διαβάστε ακόμα: Ο Τίμοθι Σαλαμέ επιβεβαιώνει το cameo (που δεν έκανε) στην «Barbie»

barbie

Η «Barbie» θα αλλάξει κατηγορία στα Οσκαρ λόγω προϋπάρχοντων χαρακτήρων, κάτι που έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν με ταινίες όπως τα «Toy Story 3», «Borat 2» και «Before Sunset» και «Before Midnight».

Με την ταινία της Γκέργουιγκ εκτός της κατηγορίας του πρωτότυπου σεναρίου στα Οσκαρ αφήνει ταινίες όπως τις «Περασμένες Ζωές» και τα «Παιδιά του Χειμώνα», ή το «May December» και την «Ανατομία Μιας Πτώσης» να έρχονται ολοένα και πιο κοντά στο να κερδίσουν το πολυπόθητο βραβείο.

Η ψηφοφορία για τα μέλη της Ακαδημίας θα ανοίξει στις 11 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει ως και τις 16 του ίδιου μήνα, με τις υποψηφιότητες να ανακοινώνονται στις 23 Ιανουαρίου.