Buzz

Απαγορεύτηκε η προβολή της ταινίας «Barbie» στο Βιετνάμ

στα 10

Κι αυτό γιατί ένας χάρτης στην ταινία δείχνει την περικλειόμενη περιοχή της ΑΟΖ στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας που αμφισβητείται από την κυβέρνηση του Βιετνάμ.

Απαγορεύτηκε η προβολή της ταινίας «Barbie» στο Βιετνάμ

Η επέλαση του ροζ βρίσκεται προ των πυλών με την ταινία «Barbie» να ετοιμάζεται να κάνει την πρεμιέρα της στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 21 Ιουλίου. Αλλά ήδη μια χώρα έχει αποφασίσει να απαγορεύσει την προβολή της ταινίας στις δικές της αίθουσες. Και ο λόγος; Ενας χάρτης.

Το Βιετνάμ απαγόρευσε την προβολή της «Barbie» λόγω μιας σκηνής που απεικονίζει έναν χάρτη με τη περικλειόμενη περιοχή της ΑΟΖ (nine-dash line) στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας που αμφισβητείται από την κυβέρνηση του Βιετνάμ. Ο γενικός διευθυντής του Τμήματος Κινηματογράφου του Βιετνάμ, υπό το Υπουργείο Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού, δήλωσε ότι η απαγόρευση αποφασίστηκε από το Εθνικό Συμβούλιο Αξιολόγησης Κινηματογράφου του Βιετνάμ.

Διαβάστε ακόμα: Η Mattel σκοπεύει να εξερευνήσει όλο το κουτί με τα παιχνίδια της μετά το «Barbie»

barbie

«Δεν χορηγούμε άδεια κυκλοφορίας στην αμερικανική ταινία “Barbie” στο Βιετνάμ επειδή περιέχει την προσβλητική εικόνα της γραμμής της ΑΟΖ», φέρεται να είπε στην κρατική εφημερίδα Tuoi Tre.

Η αμφιλεγόμενη αυτή γραμμή αντιπροσωπεύει τις εδαφικές διεκδικήσεις της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, τις οποίες αμφισβητεί το Βιετνάμ. Η γραμμή σε σχήμα U απορρίφθηκε επίσης σε μια διεθνή απόφαση από δικαστήριο της Χάγης το 2016. Η Κίνα αρνείται να αναγνωρίσει την απόφαση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια ταινία απαγορεύεται στο Βιετνάμ για την απεικόνιση της ΑΟΖ στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Ταινίες όπως «Abominable» της DreamWorks Animation και «Uncharted» της Sony απαγορεύτηκαν να παιχτούν στα σινεμά του Βιετνάμ, ενώ ζήτησε από το Netflix να αφαιρέσει την αυστραλέζικη σειρά «Pine Gap» από τις υπηρεσίες του στην χώρα.