Φεστιβάλ / Βραβεία

BAFTA 2016: 10 πράγματα που περιμένουμε από την τελετή απονομής των βραβείων της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου

στα 10

Την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου έχουμε... ραντεβού με την τελετή απονομή των βραβείων της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, τα γνωστά σε όλους BAFTA.

Flix Team
BAFTA 2016: 10 πράγματα που περιμένουμε από την τελετή απονομής των βραβείων της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου

Χρόνο με το χρόνο τα βραβεία της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου συναγωνίζονται με αξιώσεις τα Οσκαρ σε λαμπερούς καλεσμένους, παρουσίες που κλέβουν την παράσταση, ευχαριστήριους λόγους που γίνονται θέμα συζήτησης...

Ετσι και φέτος η 69η Απονομή των Bafta αναμένεται με ενδιαφέρον, αφού θα δώσει και αυτή το δικό της στίγμα εν όψει της μεγάλης απονομής των Οσκαρ στα τέλη Φεβρουαρίου με υποψήφιους όλους τους πρωταγωνιστές της χρονιάς, τα νέα ταλέντα και φυσικά την αφρόκρεμα της βρετανικής κινηματογραφικής βιομηχανίας που θα αριστεύσει σε φλέγμα και glam.

Δείτε ζωντανά με ελληνικό σχολιασμό την 69η Απονομή των Βραβείων της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου στις 23.30 ακριβώς στο OTE CINEMA 1HD και τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου στις 21.00 πάλι στο OTE CINEMA 1HD την τελετή με ελληνικούς υπότιτλους.

Αυτά είναι τα 10 πράγματα που περιμένουμε από την 69η Απονομή των BAFTA:

Stephen Fry Bafta 2016

O Στίβεν Φράι, οικοδεσπότης - διαμάντι της απονομής / Η ιστορία των BAFTA είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το χιούμορ, το φλέγμα και την ευφυία του. Φέτος, ο μεγάλος κωμικός, συγγραφέας, ηθοποιός, ακτιβιστής - στην 11η του συνεχόμεη παρουσίαση των βραβείων - μοιάζει αδύνατον να μην σχολιάσει το γεγονός πως η μεγαλύτερη νύχτα της αγγλικής κινηματογραφικής βιομηχανίας πέφτει ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, ενώ κανείς δεν υπόσχεται πως δεν θα αναφερθεί, όπως οφείλει, σε... δημοψηφίσματα και ευθύνη όλων για το προσφυγικό.

Star Wars: The Force Awakens 607

Βρετανία ώρα μηδέν / Πολλοί κατηγόρησαν τα BAFTA πως δεν προώθησαν όσο θα έπρεπε τις βρετανικές ταινίες στις φετινές τους υποψηφιότητες. Και δη το «Star Wars: Η Δύναμη Ξυπνάει» που πήρε μέχρι και βρετανική υπηκοότητα (αφού γυρίστηκε στα Pinewood Studios, έχει Βρετανούς στο καστ και αρκετούς στα τεχνικά του τμήματα) για να μπορέσει να λάμψει δια της απουσίας του από τις μεγάλες υποψηφιότητες. Αναρωτιόμαστε ποιος θα θίξει ποιον και τι κατά τη διάρκεια της απονομής.

Best Film Bafta 2016

BAFTA όπως λέμε Οσκαρ; / Οι περισσότερες υποψηφιότητες φέτος ανήκουν σε αμερικάνικες ταινίες - σε αντίθεση με πέρσι που τουλάχιστον υπήρχε το άλλοθι τόσο του «Παιχνιδιού της Μίμησης» όσο και της «Θεωρίας των Πάντων». Στην κορυφή βρίσκονται η «Γέφυρα των Κατασκόπων» και το «Carol», ενώ συνολικά η κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας θυμίζει περίσσότερο Οσκαρ παρά BAFTA.

Brie Larson 607

Θα συνεχίσουν το σερί ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο και η Μπρι Λάρσον; / Τα δύο υποκριτικά φαβορί της χρονίας (έχουν ήδη μαζέψει Χρυσή Σφαίρα και βραβείο Σωματείου Αμερικάνων Ηθοποιών, εκτός των άλλων) αναμένεται να σαρώσουν και στα BAFTA. Ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο για το ρόλο του στην «Επιστροφή» του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου και η Μπρι Λάρσον για το «Δωμάτιο» του Λένι Εϊμπραμσον. Η Λάρσον είναι υποψήφια φέτος από την Βρετανική Ακαδημία Κινηματογράφου και ως Ανερχόμενη Σταρ, με τελική επιλογή του κοινού.

lobster 607

H καλύτερη βρετανική ταινία της χρονιάς; / Αυτή είναι η μόνη υποψηφιότητα του «Αστακού» του Γιώργου Λάνθιμου στα φετινά βραβεία, ενώ απέναντί της στην ίδια κατηγορία βρίσκει... μεγαθήρια, όπως το «Brooklyn», το «Κορίτσι από τη Δανία» ή το «Amy». Η Βρετανική Ακαδημία, ομως, δεν αποκλείεται να επιδείξει τόλμη και να αναγνωρίσει την αυθεντικότητα της ταινίας. Αναμένουμε με ανυπομονησία.

Sidney Poitier 607

O Σερ Σίντνεϊ Πουατιέ / Ενας σερ στο σινεμά και στη ζωή, ο 70χρονος Σίντνεϊ Πουατιέ θα τιμηθεί φέτος με το βραβείο για τη συνολική του καριέρα, θα θυμηθεί τα χρόνια που το να είσαι μαύρος και μέλος της βιομηχανίας δεν ήταν καθόλου προφανές, θα μιλήσει για όλα όσα χρειάστηκε να νικήσει προκειμένου να κάνει το ονειρό του πραγματικότητα. Σηκωνόμαστε ήδη όρθιοι και χειροκροτάμε έναν μεγάλο του παγκόσμιου σινεμά.

Charlotte Rampling

Η παρουσία ή η απουσία της Σάρλοτ Ράμπλινγκ / Η Βρετανική Ακαδημία δεν είχε την ευαισθησία να την προτείνει για Γυναικείο Ρόλο για τα «45 Χρόνια» του Αντριου Χέι. Το έκαναν όμως τα Οσκαρ, φέρνοντας την Σάρλοτ Ράμπλινγκ στο προσκήνιο και πριν λίγο καιρό και στο κέντρο του κυκλώνα με τις δηλώσεις της για τη «διαφορετικότητα» στη βιομηχανία. Αν περπατήσει το κόκκινο χαλί της Βασιλικής Οπερας του Λονδίνου την Κυριακή το βράδυ, θα έχει να πει πολλά στους ρεπόρτερ...

Kate Winslet Leonardo DiCaprio

Την Κέιτ Γουίνσλετ να αποθεώνει ξανά και ξανά τον Λεονάρντο ΝτιΚάπριο / Είναι το meme της φετινής οσκαρικής κούρσας - ο ενθουσιασμός της Κέιτ Γουίνσλετ για κάθε βραβείο ξεχωριστά που παίρνει ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο στο δρόμο του για το πρώτο του Οσκαρ για την «Επιστροφή». Εδώ σε δική της έδρα, η Κέιτ Γουίνσλετ (που δεν αποκλείεται να φύγει και αυτή με το BAFTA Β' Γυναικείου Ρόλου για το «Steve Jobs του Ντάνι Μπόιλ) δεν θα αφήσει η βραδιά να περάσει χωρίς ένα τουλάχιστον αγαπημένο gif που να αγκαλιάζει τον... Τζακ της.

Alan Rickman

To αφιέρωμα στον Ντέιβιντ Μπόουι και τον Αλαν Ρίκμαν / Κανείς δεν ξέρει αν τα αφιερώματα στους δύο υπέροχους Αγγλούς - Ντέιβιντ Μπόουι και Αλαν Ρίκμαν - που αποχαιρετήσαμε με τον ερχομό του 2016 θα είναι ξέχωρα από το συνολικό in memoriam με όσους έφυγαν τη χρονιά που μας πέρασε. Η λογική θα έλεγε πως - ειδικά η Βρετανική Ακαδημία Κινηματογράφου - θα έπρεπε να αφιερώσει χρόνο και κόπο στους δύο κορυφαίους που μας λείπουν τρομερά.

Rising Star Bafta 2016

Ποιος είναι ο νέος σταρ που αφορά; / Στην κατηγορία του Ανερχόμενου Σταρ της χρονίας, τον οποίο θα αποφασίσει το κοινό (μπορείτε να ψηφίσετε κι εσείς εδώ) θα παλέψουν στήθος με στήθος ο Τζον Μπογιέγκα του «Star Wars: Η Δύναμη Ξυπνάει», η Ντακότα Τζόνσον του «Πενήντα Αποχρώσεις του Γκρι», η Μπρι Λάρσον για το «Δωμάτιο», ο Τάρον Ετζερτον για το «Kingsman» και η Μπελ Πόουλι του «Diary of a Teenage Girl». Στοιχηματίστε άφοβα.


Δείτε ζωντανά με ελληνικό σχολιασμό την 69η Απονομή των Βραβείων της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου στις 23.30 ακριβώς στο OTE CINEMA 1HD και τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου στις 21.00 πάλι στο OTE CINEMA 1HD την τελετή με ελληνικούς υπότιτλους.

Tags: BAFTA 2016