Φεστιβάλ / Βραβεία

Αυτοί θα αποφασίσουν για τη φετινή Χρυσή Αρκτο!

στα 10

O λόγος για την κριτική επιτροπή του Διαγωνιστικού τμήματος της φετινής Μπερλινάλε που με πρόεδρο τον Μάικλ Λι θα αποφασίσει για τα μεγάλα βραβεία του φεστιβάλ...

Αυτοί θα αποφασίσουν για τη φετινή Χρυσή Αρκτο!
Και η Σαρλότ Γκενσμπούργκ θα αποφασίσει για τη φετινή Χρυσή Αρκτο στη Μπερλινάλε!

Στο πλευρό του Μάικλ Λι, ο οποίος θα προεδρεύσει της φετινής κριτικής επιτροπής του 62ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου θα βρεθούν:

Ο Αντον Κόρμπιν, ο διάσημος Ολλανδός φωτογράφος, designer και σκηνοθέτης που με το σκηνοθετικό του ντεμπούτο, το «Control» του 2007, την ασπρόμαυρη βιογραφία του για τον Ιαν Κέρτις των Joy Division, συμμετείχε στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών στο Φεστιβάλ των Καννών κερδίζοντας τη Camera D' Or (το βραβείο του φεστιβάλ για τον πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη). To πιο πρόσφατο σκηνοθετικό του σχέδιο είναι η μεταφορά του «A Most Wanted Man» του Τζον ΛεΚαρέ που θα γυρίστεί στη Γερμανία.

Ο Ασγκάρ Φαρχαντί, ο διάσημος Ιρανός σκηνοθέτης του «Ενας Χωρισμός», ο οποίος κέρδισε στην περσινή Μπερλινάλε τη Χρυσή Αρκτο και τις Αργυρές Αρκτους γυναικείας και ανδρικής ερμηνείας, ενώ το 2009 είχε κερδίσει την Αργυρή Αρκτο σκηνοθεσίας για το «Σχετικά με την Ελι».

Η Σαρλότ Γκενσμπούργκ, ηθοποίος και τραγουδίστρια, διάσημη πλέον για περισσότερα πράγματα από το ότι είναι κόρη του Σερζ Γκενσμπούργκ, αφού η καριέρα της ως ηθοποιός (και ειδικά η συνεργασία της με τον Τρίερ) της έχει αποφέρει διακρίσεις, ανάμεσα τους και το βραβείο γυναικείας ερμηνείας στο Φεστιβάλ των Καννών για τον «Αντίχριστο».

Ο Τζέικ Τζίλενχαλ, ο οποίος δεν χρειάζεται περισσότερες συστάσεις, εκτός από το γεγονός ότι προσθέτει λίγη έξτρα χολιγουντιανή λάμψη στη φετινή Μπερλινάλε.

Ο Φρανσουά Οζόν, ο Γάλλος σκηνοθέτης του «8 Γυναίκες», του «Κάτω από την Αμμο» και του φετινού «Potiche», ο οποίος συμμετείχε πέρσι στο Φεστιβάλ Βερολίνου με το «Ricky», ένω το 2000 έιχε κερδίσει στο Φεστιβάλ το βραβείο Teddy για το «Gouttes d’èau sur Pierres Brulantes» και το 2007 είχε συμμετάσχει ξανά στο διαγωνιστικό πρόγραμμα με το «Angel».

Ο Μπουαλέμ Σανσάλ, αλγερινός συγγραφέας με μεγάλη επιτυχία στη Γερμανία (στη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης του απονεμήθηκε το βραβείο Ειρήνης), ο οποίος εργαζόταν για χρόνια στο Υπουργείο Βιομηχανίας της Αλγερίας, αλλά αναγκάστηκε να αποχωρήσει μετά από πιέσεις επειδή κυκλοφόρησε το πολιτικό ημερολόγιο «Journal Intime et Politique, Algérie 40 Ans Après» για την κατάσταση στην Αλγερία, σαράντα χρόνια μετά την ανεξαρτησία της. Εχοντας υπογράψει αρκετά βιβλία τεχνικού ενδιαφέροντος, ο Σανσάλ κυκλοφόρησε το 1999 το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο «Le Serment Des Barbares».

Η Μπάρμπαρα Σούκοβα, διάσημη Γερμανίδα ηθοποιός του κινηματογράφου και το θεάτρου, συνεργάτης του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ («Lola»), της Μαργκαρέτ φον Τρότα («Rosa Luxemburg»), του Λαρς φον Τρίερ («Εuropa»), μόνιμη κάτοικος Νέας Υόρκης και τραγουδίστρια (υποψήφια για βραβείο Γκράμι) από τα τέλη της δεκαετίας του '80.

Αυτό θα πει πολυσσυλεκτική επιτροπή, ικανή για τα πιο αναπάντεχα αποτελέσματα...

Διαβάστε περισσότερα για το πρόγραμμα του 62ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου που θα διεξαχθεί φέτος από τις 9 έως και τις 19 Φεβρουαρίου.