Buzz

Athens Open Air Film Festival: Σινεμά ανοιχτό για όλους

στα 10

Για τέταρτη συνεχή χρονιά το Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας κάνει το καλοκαίρι στην πόλη πιο κινηματογραφικό!

Flix Team
Athens Open Air Film Festival: Σινεμά ανοιχτό για όλους

Το Athens Open Air Film Festival (Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας), μετά τις επιτυχημένες διοργανώσεις των προηγούμενων χρόνων, πραγματοποιείται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, το καλοκαίρι του 2014, και αποκαλύπτει μέσω της κινηματογραφικής ματιάς κρυμμένες οάσεις της πόλης!

Από τον Ιούνιο έως το Σεπτέμβριο, οι πιο όμορφοι χώροι της Αθήνας, αλλά και των ευρύτερων περιοχών μετατρέπονται σε υπαίθριες αίθουσες προβολής με ελεύθερη είσοδο, συνδυάζοντας την ομορφιά του αστικού τοπίου με πάνω από 20 αριστουργήματα της 7ης τέχνης. Ο πεζόδρομος της Δ. Αρεοπαγίτου, το Άλσος Πετραλώνων, το Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος, η Πλατεία Αυδή και η Πλατεία Μεσολογγίου, το Νομισματικό καθώς και το Βυζαντινό Μουσείο αλλά και το Θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου και το Άλσος Νέας Σμύρνης, είναι μερικά από τα μέρη της πόλης που συμμετέχουν στο καλοκαιρινό φεστιβάλ – ετήσιο θεσμό!

Από τους χώρους προβολών δε θα μπορούσαν να λείψουν και μερικοί από τους ιστορικούς θερινούς κινηματογράφους της Αττικής που φέτος αυξάνονται σε αριθμό και περιοχές. Κλασσικοί και αγαπημένοι κινηματογράφοι όπως το Σινέ Θησείο, το Σινέ Ψυρρή, το Σινέ Ελληνίς, η Δεξαμενή, αλλά και ένα από τα νεότερα θερινά της πόλης, το Λαϊς της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, συμμετέχουν στο τέταρτο Athens Open Air Film Festival φιλοξενώντας μερικές από τις καλύτερες προβολές του καλοκαιριού!

Παράλληλα, διάφορες εκδηλώσεις πλαισιώνουν το πρόγραμμα του φεστιβάλ, δημιουργώντας μία γιορτή στα πιο απίθανα σημεία, συστήνοντας στον επισκέπτη μία άλλη Αθήνα. Μαζί μας και φέτος σε αυτή τη γιορτή, είναι η Fischer , η μπίρα που αγαπάει τον καλό κινηματογράφο και θα συμπληρώσει ιδανικά τις ξεχωριστές στιγμές που κάθε χρόνο δημιουργεί το Athens Open Air Film Festival για το κοινό της Αθήνας.

7

Η πρεμιέρα του φεστιβάλ θα γίνει απόψε, μόνο με προσκλήσεις, με την ταινία του Χοσεΐν Αμινί, «Τα Δύο Πρόσωπα Του Ιανουαρίου» η οποία είναι γυρισμένη κυρίως σε Αθήνα και Κρήτη και φέρνει σε πρώτο πλάνο τον Παρθενώνα και τα στενά της Πλάκας καθώς επίσης και τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού. Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Πατρίσια Χάισμιθ και οι πρωταγωνιστές της ταινίας είναι οι Κίρστεν Ντανστ, Βίγκο Μόρτενσεν και ο Όσκαρ Άιζακ, ενώ συμμετέχουν και μία σειρά νέων Ελλήνων ηθοποιών, όπως ο Όμηρος Πουλάκης, ο Προμηθέας Αλειφερόπουλος, η Ευγενία Δημητροπούλου, ο Νίκος Μαυράκης, και ο Σωκράτης Αλαφούζος.

Οπως κάθε χρόνο, ο ελληνικός κινηματογράφος καταλαμβάνει ειδική θέση στο φεστιβάλ, καθώς θα προβληθούν μία σειρά από ελληνικές ταινίες, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα σκηνοθετών που καθόρισαν την πορεία του ελληνικού σινεμά. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μερικές από τις σημαντικότερες ταινίες του νέου ελληνικού σινεμά όπως το «Ακροπόλ» του Παντελή Βούλγαρη, το «Ας περιμένουν οι γυναίκες» του Σταύρου Τσιώλη και την «Πίσω Πόρτα» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου αλλά και πιο σύγχρονες ταινίες όπως με τα «Φτηνά Τσιγάρα» του Ρένου Χαραλαμπίδη και τα ντοκιμαντέρ «Πάρβας – Άγονη Γραμμή» του Γεράσιμου Ρήγα και «Θερινά Σινεμά στην Αθήνα» της Μαγδαληνής Ρεμούνδου. Σημαντική στιγμή του φεστιβάλ αποτελεί η προβολή της ταινίας του κλασικού Νίκου Κούνδουρου, «Μαγική Πόλις» που θα προβληθεί στον τόπο που γυρίστηκε το 1954, στο Δουργούτη.

7

Κλασσικά και σπάνια αριστουργήματα του αμερικάνικου κινηματογράφου ζωντανεύουν σε διάφορα σημεία της πόλης, με πρωταγωνιστές ηθοποιούς – ιερά τέρατα σε ταινίες σταθμούς όπως τα «Ξαφνικά Πέρσι το Καλοκαίρι» (Suddenly Last Summer), «Τσάιναταουν» (Chinatown), «Η Παράσταση Αρχίζει» (All That Jazz), «Το Μεροκάματο του Φόβου» (Sorcerer), «Οι μαχητές» (The Warriors), «Να Είσαι Εκεί Κύριε Τσανς» (Being There), για να δώσουν τη θέση τους στη συνέχεια στο μοντέρνο σινεμά του Γούντι Άλεν με το «Απιστίες και Αμαρτίες» (Crimes & Misdemeanors) & του Σπάικ Λι με το «Κάνε το Σωστό» (Do the right thing), με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Ελλάδα.

Επιπλέον, στις 14 Ιουλίου, το Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας συμμετέχει στις εορταστικές εκδηλώσεις της Εθνικής Γιορτής της Γαλλίας με την ταινία «Η Ζωή είναι ένα τραγούδι» (On connaît la chanson) του Αλέν Ρενέ.

Ακόμη θα προβληθούν καινούριες ταινίες σε avant premieres, αλλά και ταινίες του βωβού κινηματογράφου πλαισιώνονται με ζωντανή μουσική, δημιουργώντας ένα ξεχωριστό και μοναδικό θέαμα, ειδικά σχεδιασμένο μόνο για το φεστιβάλ. Την αρχή κάνει ο Felizol με δύο ταινίες του μετρ του πειραματικού σινεμά, Κένεθ Άνγκερ, τα Scorpio Rising & Lucifer Rising, δίνοντας τη δική του μουσική οπτική. Και – όπως κάθε χρόνο - έπεται συνέχεια τον Σεπτέμβριο με μία ακόμα εκδήλωση έκπληξη, με ταινίες του βωβού κινηματογράφου υπό τους ήχους πρωτότυπης μουσικής!

7

Για τρίτη χρονιά, το Athens Open Air Film Festival συνεχίζει τη συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου με την παραγωγή πέντε (5) ταινιών μικρού μήκους. Μέσω του προγράμματος του Ε.Κ.Κ., νέοι σκηνοθέτες έχουν την ευκαιρία, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, να γυρίσουν τις δικές τους ταινίες μικρού μήκους με άξονα - κάθε χρονιά - μία διαφορετική θεματική, οι οποίες κάνουν πρεμιέρα στο πλαίσιο του Athens Open Air Film Festival. Φέτος το θέμα είναι το «Είκοσι» (20): ένας απλός αριθμός, μία ηλικία, μία διάρκεια, ένα σύμβολο, κάθε φορά μία διαφορετική ερμηνεία μέσα από την κάμερα πέντε νέων σκηνοθετών!

Η είσοδος σε όλες τις προβολές είναι ελεύθερη και διοργανώνονται με την ευγενική υποστήριξη του ΕΟΤ.

7

Δείτε πιο κάτω το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ

  • The Two Faces of January (Τα δύο πρόσωπα του Γενάρη) του Hossein Amini (2014) Σινέ Θησείο - 16/Ιουν - Μόνο με προσκλήσεις
  • Groundhog Day (Η Μέρα της Μαρμότας) του Harold Ramis (1993) ΣινέΨυρρή - 23/Ιουν
  • Πάρβας - Άγονη Γραμμή του Γεράσιμου Ρήγ(2008) Νομισματικό Μουσείο - 24/Ιουν
  • Zarafa (Το μεγάλο ταξίδι της Ζαράφα) των Bezancon & Lie (2012) Πλατεία Μεσολογγίου (Παγκράτι) - 26/Ιουν
  • Felizol (Μουσικό) - Lucifer Rising & Scorpio Rising του Kenneth Anger - Λαΐς Θερινός Κινηματογράφος / Ταινιοθήκη της Ελλάδος - 30/Ιουν
  • Fading Gigolo (Ερασιτέχνης Ζιγκολό, Πρεμιέρα) του John Turturro, Village Θερινό, στο Village Park στο Ρέντη - 01/Ιουλ
  • Do the Right Thing (Κάνε το σωστό) του Spike Lee (1989) Πλατεία Αυδή - 03/Ιουλ
  • Chinatown (Τσάιναταουν) του Roman Polanski (1974)Βυζαντινό Μουσείο - 09/Ιουλ
  • Sorcerer (Το μεροκάματο του φόβου) του William Friedkin (1977) Πεζόδρομος Δ. Αρεοπαγίτου - 10/Ιουλ
  • On Connait la chanson (Η ζωή είναι ένα τραγούδι) του Alain Resnais (1997) Δεξαμενή - 14/Ιουλ
  • Ακροπόλ του Παντελή Βούλγαρη (1995) Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς (Χαλάνδρι) - 15/Ιουλ
  • Ας Περιμένουν οι Γυναίκες του Σταύρου Τσιώλη (1994) Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος - 17/Ιουλ
  • Suddenly Last Summer (Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι) του Joseph L. Mankiewicz (1959) Αρχαιολογικό Μουσείο - 22/Ιουλ
  • Φτηνά Τσιγάρα του Ρένου Χαραλαμπίδη (2000) Σινέ Παρί - 23/Ιουλ
  • The Warriors (Οι μαχητές) του Walter Hill (1977) Άλσος Πετραλώνων - 24/Ιουλ
  • All That Jazz (Η παράσταση αρχίζει) του Bob Fosse (1979) Σινέ Ελληνίς Cinemax - 28/Ιουλ
  • Crimes & Misdeameanors (Απιστίες και Αμαρτίες) του Woody Allen (1989) Σινέ Μπομπονιέρα - 30/Ιουλ
  • Chef του Jon Favreau, Πρεμιέρα, Village Θερινό, στο Village Park στο Ρέντη - 19/Αυγ
  • Μαγική Πόλις του Νίκου Κούνδουρου (1954) Περιοχή Δουργούτη (Νέος Κόσμος) - 26 Αυγ
  • Being There (Να είσαι εκεί κύριε Τσανς) του Hal Ashby (1979) Άλσος Νέας Σμύρνης - 28/Αυγ
  • Πίσω Πόρτα του Γιώργου Τσεμπερόπουλου (1984) Πεζόδρομος Δ. Αρεοπαγίτου - 04/Σεπ
  • Προβολή Μικρούς Μήκους ΕΚΚ – «Είκοσι» - Νύχτες Πρεμιέρας