Φεστιβάλ / Βραβεία

Athens Film Lab από τις Νύχτες Πρεμιέρας: Ολα όσα χρειάζεται να ξέρετε

στα 10

Το deadline για να υποβάλλετε το project σας στο 1ο Athens Film Lab των Νυχτών Πρεμιέρας είναι στις 30 Ιουνίου. Εχετε απορίες; Εδώ οι απαντήσεις!

Flix Team
Athens Film Lab από τις Νύχτες Πρεμιέρας: Ολα όσα χρειάζεται να ξέρετε

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, στην 21η διοργάνωσή του φέτος, ιδρύει το Athens Film Lab, ένα παράλληλο τμήμα στο οποίο θα διερευνώνται θέματα ανάπτυξης νέων κινηματογραφικών ιδεών και σχεδίων και θα προσφέρεται εκπαίδευση στους επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου. Θα γίνεται επίσης αναζήτηση συμπαραγωγών, ενώ οι Ελληνες κινηματογραφιστές και παραγωγοί θα έχουν τη δυνατότητα συναναστροφής και συνεργασίας με επαγγελματίες διεθνούς φήμης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιείται και η δράση «Αθήνα - Ευρώπη, παιχνίδι για 2 παίκτες», κατά τη διάρκεια της οποίας θα παραχθούν επτά ταινίες μικρού μήκους. Ο σκοπόες του προγράμματος είναι η υποστήριξη των νέων κινηματογραφιστών, η επαφή τους με Ελληνες και ξένους παραγωγούς, σκηνοθέτες και σεναριογράφους και, επιπλέον, η ανάδειξη της πολιτιστικής ιδιαιτερότητας της Αθήνας. Διαβάστε όλες τις προδιαγραφές του φετινού, 1ου Athens Film Lab εδώ.

Διαβάστε ακόμη: Οι Νύχτες Πρεμιέρας 2015 περιμένουν τη μικρού μήκους ταινία σας!

Το Athens Film Lab προσκαλεί νέους κινηματογραφιστές να καταθέσουν ιδέες για αυτές τις ταινίες μικρού μήκους οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν με 7.000 ευρώ η καθεμία. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να καταθέσουν την κινηματογραφική τους ιδέα ως τις 2 Ιουλίου.

Επειδή, ωστόσο, κάθε πρώτη γνωριμία θέλει και τις... συστάσεις της, βρείτε παρακάτω τις «λύσεις» σε όποιες απορίες μπορεί να έχετε για το πρόγραμμα. Κι αν έχετε παραπάνω... γράψτε στο athensfilmlab@aiff.gr για να πάρετε τις απαντήσεις σας!

Athens Film Lab - Συχνές ερωτήσεις και οι απαντήσεις τους

1. Στο Athens Film Lab πρέπει να συμμετέχουν και ο σκηνοθέτης και ο παραγωγός και ο σεναριογράφος;

Απάντηση: Στο Athens Film lab πρέπει να συμμετέχει και ο παραγωγός και ο σκηνοθέτης απαραιτήτως και πρέπει να είναι διαφορετικά πρόσωπα. Σε περίπτωση που ο σεναριογράφος είναι διαφορετικό πρόσωπο πρέπει να συμμετέχει και αυτός.

2. Σε περίπτωση που η ιδέα μου περάσει στις 21 καλύτερες αλλά τελικά δεν μπορώ να συμμετάσχω σε κάποιο κομμάτι της διαδικασίας απορρίπτομαι εξ ολοκλήρου;

Απάντηση: Σε περίπτωση επιλογής, όλη η ομάδα κατάθεσης οφείλει να συμμετέχει σε όλα τα στάδια του Athens Film Lab.

3. Μπορεί το ίδιο πρόσωπο να είναι σκηνοθέτης και παραγωγός;

Απάντηση: Οχι.

4. Μπορεί το ίδιο πρόσωπο να είναι σκηνοθέτης και σεναριογράφος;

Απάντηση: Ναι.

5. Μπορεί το ίδιο πρόσωπο να είναι παραγωγός και σεναριογράφος;

Απάντηση: Ναι.

6. Ο παραγωγός ή / και ο σεναριογράφος μπορεί να είναι πρωτοεμφανιζόμενος με αυτή την ιδιότητα;

Απάντηση: Ναι.

7. Μπορεί ο σκηνοθέτης να είναι πρωτοεμφανιζόμενος;

Απάντηση: Οχι. Ο σκηνοθέτης πρέπει να έχει ολοκληρώσει τουλάχιστον μία ταινία που έχει προβληθεί σε αναγνωρισμένο φεστιβάλ.

8. Υπάρχει περιορισμός στο είδος της ταινίας, πχ. δράμα ή επιστημονικής φαντασίας;

Απάντηση: Οχι. Ωστόσο η ταινία οφείλει να ανήκει γενικότερα στο είδος της μυθοπλασίας. Δεν θα γίνουν δεκτά ντοκιμαντέρ και animation.

9. Σε ποια γλώσσα πρέπει να καταθέσω τον φάκελο;

Απάντηση: Ο αρχικός φάκελος κατάθεσης με deadline στις 30 Ιουνίου πρέπει να κατατεθεί στα ελληνικά ή στα αγγλικά. Σε περίπτωση πρόκρισης στα 21 καλύτερα σενάρια ο ολοκληρωμένος φάκελος που θα κατατεθεί το Σεπτέμβριο πρέπει να είναι και στα ελληνικά και στα αγγλικά.

10. Πότε καταβάλλεται το ποσό των 7.000 ευρώ; Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ;

Απάντηση: Τα 7.000 ευρώ θα καταβληθούν με την προϋπόθεση της καταβολής της τελικής κόπιας από τους συμμετέχοντες. Η τελική κόπια θα πρέπει να συνοδεύεται από φορολογικό παραστατικό (τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών σκηνοθέτη, παραγωγού, συγγραφέα, σεναριογράφου) καθώς και φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Το ποσό που θα καταβληθεί σε κάθε ταινία είναι 7.000 + ΦΠΑ.

11. Τι συμβαίνει σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης της ταινίας μέσα στο συμφωνημένο χρονικό πλαίσιο;

Απάντηση: Δεν υπάρχει δυνατότητα μη ολοκλήρωσης της ταινίας. Οι 7 ταινίες που θα επιλεγούν τελικά οφείλουν να παραδώσουν πρώτο cut της ταινίας σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

12. Υπάρχει όριο ηλικίας για τους παραγωγούς;

Απάντηση: Οχι. Ο περιορισμός ηλικίας αφορά μόνο τους σκηνοθέτες που πρέπει να είναι μέχρι 40 ετών (ημερομηνία γεννήσεως έως 31/12/1975).

13. Τα 7.000 ευρώ θα καταβληθούν σε δόσεις ή εφάπαξ;

Απάντηση: Εφάπαξ.

14. Σε τι format πρέπει να παραδοθεί η ταινία;

Απάντηση: Σε DCP.

15. Οι 7 ταινίες επιτρέπεται να έχουν χρηματοδότηση και από άλλες πηγές εκτός από τη χρηματοδότηση των 7.000;

Απάντηση: Kαμία άλλη πηγή χρηματοδότησης δεν θα προβάλλεται ως ισότιμη ή μεγαλύτερη από αυτή του ΕΣΠΑ. Επίσης, οι λοιπές χρηματοδοτήσεις θα πρέπει να εγκριθούν και από τo Athens Film Lab. Θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι κανόνες δημοσιότητας των έργων ΕΣΠΑ, σύμφωνα με αναλυτικές οδηγίες που δίνονται στο παρακάτω λινκ: https://goo.gl/D0h3jv

16. Ποιο είναι το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα και σημαντικές ημερομηνίες του προγράμματος;

Απάντηση: Τα 21 projects που θα επιλεγούν θα παρακολουθήσουν masterclasses σεναρίου, σκηνοθεσίας και παραγωγής στις 10,11 και 12 Ιουλίου, ένα masterclass ενημέρωση για τον υποτιτλισμό για ΑμεΑ στις 18 Ιουλίου. Τα 21 projects θα παρακολουθήσουν επίσης τις υπόλοιπες δράσεις του Athens Film Lab κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νύχτες Πρεμιέρας 2015.

17. Καλύπτονται έξοδα μεταφοράς και διαμονής για συμμετέχοντες που διαμένουν εκτός Αθηνών;

Απάντηση: Οχι.

18. Το σενάριο πρέπει να είναι πρωτότυπο ή μπορεί να βασίζεται σε προηγούμενο έργο, πχ. βιβλίο;

Απάντηση: Το σενάριο μπορεί να είναι είτε πρωτότυπο είτε να βασίζεται σε κάποιο προηγούμενο έργο με την προϋπόθεση ότι οι συμμετέχοντες θα έχουν λύσει το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων του αρχικού έργου.

19. Τι συμβαίνει εάν κάποιος εκ των συμμετεχόντων χάσει κάποιο στάδιο του είτε τον Ιούλιο είτε τον Σεπτέμβριο;

Απάντηση: Κάθε μια από τις 21 ομάδες οφείλει απαραιτήτως να παρακολουθήσει όλα τα στάδια και τις δράσεις του Athens Film Lab αλλιώς αποκλείεται από τη διαδικασία. Επίσης, κάθε ένα από τα 7 projects που θα επιλεγούν τελικά οφείλει οπωσδήποτε να παραδώσει την ταινία μέσα στο ορισμένο χρονοδιάγραμμα.

20. Μπορώ να καταθέσω παραπάνω από μία πρόταση;

Απάντηση: Κάθε ομάδα μπορεί να καταθέσει μόνο μια πρόταση. Ωστόσο, τα μέλη κάθε ομάδας μπορούν να καταθέσουν και άλλες προτάσεις αν επιθυμούν, με την προϋπόθεση ότι η σύσταση κάθε ομάδας κατάθεσης είναι διαφορετική. Για παράδειγμα, ένας παραγωγός μπορεί να συμμετέχει με παραπάνω από μία πρόταση αρκεί σε κάθε περίπτωση να έχει διαφορετικό σκηνοθέτη. Το ίδιο ισχύει και για το σκηνοθέτη.

Διαβάστε ακόμη: Το Athens Open Air Film Festival ξανάρχεται, μελετήστε το πρόγραμμα και κάντε τις επιλογές σας!