Φεστιβάλ / Βραβεία

Athens Film Lab: Οι Νύχτες Πρεμιέρας χρηματοδοτούν την παραγωγή 7 μικρού μήκους ταινιών - βιαστείτε να συμμετάσχετε

στα 10

Οι Νύχτες Πρεμιέρας κάνουν ένα σημαντικό βήμα προς την κινηματογραφική παραγωγή και αγορά, εγκαινιάζοντας το Athens Film Lab - διαβάστε τις προδιαγραφές και πάρτε μέρος.

Flix Team
Athens Film Lab: Οι Νύχτες Πρεμιέρας χρηματοδοτούν την παραγωγή 7 μικρού μήκους ταινιών - βιαστείτε να συμμετάσχετε

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, στην 21η διοργάνωσή του φέτος, ιδρύει το Athens Film Lab, ένα παράλληλο τμήμα στο οποίο θα διερευνώνται θέματα ανάπτυξης νέων κινηματογραφικών ιδεών και σχεδίων και θα προσφέρεται εκπαίδευση στους επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου. Θα γίνεται επίσης αναζήτηση συμπαραγωγών, ενώ οι Ελληνες κινηματογραφιστές και παραγωγοί θα έχουν τη δυνατότητα συναναστροφής και συνεργασίας με επαγγελματίες διεθνούς φήμης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιείται και η δράση «Αθήνα - Ευρώπη, παιχνίδι για 2 παίκτες», κατά τη διάρκεια της οποίας θα παραχθούν επτά ταινίες μικρού μήκους.

Ο σκοπός του προγράμματος:

 • Η υποστήριξη και η προώθηση των νέων κινηματογραφιστών μέσα από μια σειρά εξειδικευμένων εργαστηρίων, ομιλιών και pitching sessions με Ελληνες και ξένους παραγωγούς, σκηνοθέτες και σεναριογράφους.

 • Η ανάδειξη της πολιτιστικής ιδιαιτερότητας της Αθήνας και η προώθηση των στοιχείων που την καθιστούν διαχρονική μητρόπολη, σταυροδρόμι ιδεών και ιδανικό τουριστικό προορισμό.

Διαβάστε ακόμη: Οι Νύχτες Πρεμιέρας 2015 περιμένουν τη μικρού μήκους ταινία σας!

Η διαδικασία

Το Athens Film Lab προσκαλεί νέους κινηματογραφιστές να καταθέσουν ιδέες για αυτές τις ταινίες μικρού μήκους οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν με 7.000 ευρώ η καθεμία. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να καταθέσουν την κινηματογραφική τους ιδέα ως τις 2 Ιουλίου. Κάθε project θα πρέπει να κατατεθεί από τον σκηνοθέτη ή/και σεναριογράφο και τον παραγωγό. Από τα projects που θα κατατεθούν, θα επιλεγούν 21 τα οποία θα συμμετάσχουν σε σειρά εργαστηρίων σεναρίου, σκηνοθεσίας και παραγωγής κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού.

Η δεύτερη φάση του Athens Film Lab θα ολοκληρωθεί κατά την διάρκεια του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου - Νύχτες Πρεμιέρας, από τις 16 ως τις 27 Σεπτεμβρίου, όπου θα συνεχιστούν τα εξειδικευμένα εργαστήρια (σεναρίου, σκηνοθεσίας και παραγωγής). Στο τέλος αυτής της διαδικασίας οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα project τους σε εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής κινηματογραφικής βιομηχανίας και να παρακολουθήσουν εξειδικευμένα μαθήματα σεναρίου, σκηνοθεσίας και παραγωγής. Τελικά θα επιλεγούν 7 σενάρια, και θα αρχίσει αμέσως η διαδικασία της παραγωγής τους, στην Ελλάδα. Τα ονόματα των 21 συμμετεχόντων που θα περάσουν στη δεύτερη φάση θα ανακοινωθούν στις 6 Ιουλίου 2015. Επειτα από τα σεμινάρια που θα πραγματοποιηθούν 10-12 Ιουλίου στην Αθήνα, οι 21 συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν το υπό ανάπτυξη κινηματογραφικό τους σχέδιο μέχρι την παρουσίαση στο φεστιβάλ τον Σεπτέμβριο.

Οροι και κριτήρια συμμετοχής:

 • Η ταινία πρέπει να είναι μικρού μήκους διάρκειας 10-15 λεπτών.
 • Να ανήκει στην κατηγορία της μυθοπλασίας.
 • Η δράση της θα πρέπει απαραίτητα να είναι τοποθετημένη σε κάποιο σημείο της πόλης της Αθήνας και να αναδεικνύει τις αρετές της ως πολιτιστικής μητρόπολης.
 • Ολοι οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι έως 40 ετών (ημερομηνία γεννήσεως έως 31/12/1975)
 • Ο υποψήφιος σκηνοθέτης θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τουλάχιστον μια μικρού μήκους ταινία η οποία να έχει προβληθεί σε κάποιο αναγνωρισμένο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Ελλάδας ή του εξωτερικού.

Τα ονόματα των 21 συμμετεχόντων που θα περάσουν στη δεύτερη φάση θα ανακοινωθούν στις 6 Ιουλίου 2015. Επειτα από τα σεμινάρια που θα πραγματοποιηθούν 10-12 Ιουλίου στην Αθήνα, οι 21 συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν το υπό ανάπτυξη κινηματογραφικό τους σχέδιο μέχρι την παρουσίαση στο φεστιβάλ τον Σεπτέμβριο.

Αξιολόγηση σεναρίων

Η αξιολόγηση των σεναρίων θα γίνει από πενταμελή κριτική επιτροπή αποτελούμενη από τους: Νίκο Γραμματικό (Σκηνοθέτη), Γιούλα Μπούνταλη (Σεναριογράφο), Ηλιάνα Ζακοπούλου (ΕΚΚ), Γιάννη Δασκαλοθανάση (Διευθυντή φωτογραφίας) και Γιώργο Τσούργιαννη (Παραγωγό).

Φάκελος Υποβολής

Ο φάκελος πρέπει να συμπεριλαμβάνει απαραίτητα:

 1. Σύνοψη (250 λέξεις)
 2. Φάκελος με αισθητική προσέγγιση της ταινίας. (Ενδεικτικά: φωτογραφίες, storyboard, αναφορές σε άλλα έργα, ηχητικό υλικό)
 3. Σημείωμα προθέσεων σκηνοθέτη
 4. Βιογραφικά σκηνοθέτη ή/και σεναριογράφου και παραγωγού

Η αποστολή του φακέλου θα γίνει ηλεκτρονικά στη διεύθυνση athensfilmlab@aiff.gr και με τίτλο Nύχτες Πρεμιέρας – Παιχνίδι για 2 παίκτες.

Ποιοτικά κριτήρια επιλεξιμότητας

Οι προτάσεις αφού περάσουν τον βασικό έλεγχο ένταξης θα επιλεγούν τελικά με βάση:

 • την κινηματογραφική αισθητική και την διαφαινόμενη δυνατότητα συμμετοχής της ταινίας σε διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ
 • την ποιότητα και την πρωτοτυπία της προβολής της Αθήνας ως πολιτιστικής μητρόπολη και εξωστρεφούς πόλης

Στοιχεία επικοινωνίας

Αν υπάρχουν ερωτήσεις για τη διαδικασία υποβολής των φακέλων, μπορείτε να στείλετε email στο athensfilmlab@aiff.gr.

To 21o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας (26 - 27 Σεπτεμβρίου 2015), διοργανώνεται από την Κινηματογραφική Εταιρία Αθηνών με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και εντάσσεται στο ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗ του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Διαβάστε ακόμη: Οι Νύχτες Πρεμιέρας 2015 περιμένουν τη μικρού μήκους ταινία σας!