Φεστιβάλ / Βραβεία

Antiparos Cinema Days 2017: Για 4η χρονιά, το σινεμά ξυπνά στην Αντίπαρο

στα 10

Για 4η συνεχή χρονιά στην Αντίπαρο, το φεστιβάλ Αntiparos Cinema Days γεμίζει το νησί και το ελληνικό καλοκαίρι με προβολές, κινηματογραφικά εργαστήρια και την εμπειρία ενός γυρίσματος δίπλα σε καταξιωμένους σκηνοθέτες.

Flix Team
Antiparos Cinema Days 2017: Για 4η χρονιά, το σινεμά ξυπνά στην Αντίπαρο

Οι Ημέρες Κινηματογράφου Αντιπάρου επιστρέφουν ως σταθερός πλέον θεσμός για 4η συνεχή χρονιά από τις 21 έως τις 24 Ιουλίου 2017 στην Αντίπαρο, σε συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Αντιπάρου μέσω της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αντιπάρου, με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, σε παραγωγή της One from the Heart, καθώς και με τη συνεργασία του κινηματογράφου Cine Oliaros και της αίθουσας τέχνης Αντί. Το τετραήμερο πρόγραμμα περιλαμβάνει κινηματογραφικά εργαστήρια για μαθητές Γυμνασίου & Λυκείου καθώς και προβολές ελληνικών ταινιών μεγάλου και μικρού μήκους στον θερινό κινηματογράφο του νησιού Cine Oliaros με ελεύθερη είσοδο.

Διαβάστε ακόμη: Διπλή διάκριση για το «4.1 Miles» της Δάφνης Ματζιαράκη στα σπουδαστικά BAFTA

4.1 Miles 607

Οι συμμετέχοντες στα εργαστήρια θα έχουν την ευκαιρία και φέτος να παρακολουθήσουν καταξιωμένους επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου, όπως είναι οι σκηνοθέτες Ελίνα Ψύκου και Γιάννης Κορρές να μιλούν για τα μυστικά της δουλειάς τους, και μέσα από τα εκπαιδευτικά εργαστήρια να έρθουν σε επαφή με τη διαδικασία δημιουργίας μιας ταινίας, να μάθουν τους βασικούς άξονες της κινηματογραφικής γλώσσας καθώς και να παρακολουθήσουν προβολές πρόσφατων ελληνικών ταινιών μεγάλου και μικρού μήκους. Οι βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι η ανάπτυξη της κινηματογραφικής παιδείας και ενός νεότερου κινηματογραφόφιλου κοινού μακριά από τα αστικά κέντρα.

Διαβάστε ακόμη: O «Γιος της Σοφίας» της Ελίνας Ψύκου κερδίζει το μεγάλο βραβείο στο Φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ακολουθεί το πρόγραμμα προβολών του τετραημέρου σε επιμέλεια του Λευτέρη Αδαμίδη που είναι ανοιχτές σε όλους όσους θα βρίσκονται στην Αντίπαρο 21-24 Ιουλίου. Οι φετινές προβολές συμπεριλαμβάνουν μία επιλογή από τις καλύτερες και βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους της περασμένης χρονιάς που ταξίδεψαν στα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ αναδεικνύοντας τους σκηνοθέτες που θα ξεχωρίσουν με τα επόμενα βήματα τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη και η Ζακλίν Λέντζου. Ανάμεσα τους και τρία ξεχωριστά ντοκιμαντέρ μικρού μήκους που διαδραματίζονται στη νησιωτική Ελλάδα, το «Έρικ» στη Θάσο, το «Τρου Μπλου» στην Ικαρία αλλά και το «4.1 Miles» γυρισμένο στη Λέσβο υποψήφιο για Οσκαρ Ντοκιμαντέρ μικρού μήκους καθώς και πρόσφατα βραβευμένο ως καλύτερο ντοκιμαντέρ αλλά και με το ειδικό βραβείο της Επιτροπής στα BAFTA.

Διαβάστε ακόμη: «Ετσι καυλώνει ο κόσμος;» Είναι το «Οντως Φιλιούνται;» του Γιάννη Κορρέ η ταινία μιας γενιάς;

Οντως Φιλιούνται; 607

Το κοινό της Αντιπάρου θα έχει την ευκαιρία να ακούσει τους διδάσκοντες του εργαστηρίου να μιλούν για τις ταινίες τους. Η Ελίνα Ψύκου, μετά την πρόσφατη διάκριση της νέας της ταινίας Ο Γιος της Σοφίας με το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ της Tribeca στη Νέα Υόρκη, θα παρουσιάσει στην Αντίπαρο την πρώτη της ταινία Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά που είχε κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βερολίνου στο τμήμα Φόρουμ. Ο Γιάννης Κορρές, θα παρουσιάσει την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία Όντως Φιλιούνται; που έκανε την πρεμιέρα της στο περασμένο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με μεγάλη επιτυχία, ενώ συνεχίζει και τη διεθνή πορεία της με πιο πρόσφατο σταθμό το εκλεκτικό Φεστιβάλ Bafici του Μπουένος Άιρες.

Δείτε ακόμη: Η Ζακλίν Λέντζου μιλά στην κάμερα του Flix για το «Hiwa»

Το ντοκιμαντέρ έχει τη δική του θέση στη φετινή χρονιά με δύο πρόσφατες ξεχωριστές παραγωγές. Η πρώτη είναι Η Τελευταία Παραλία των Θάνου Αναστόπουλου και Ντάβιντε Ντελ Ντέγκαν που έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Καννών το 2016 ακολουθώντας στη συνέχεια μια μακρά πορεία σε Φεστιβάλ, αλλά και στις αίθουσες της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Ιταλίας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Θάνος Αναστόπουλος ήταν διδάσκων στις Ημέρες Κινηματογράφου Αντιπάρου το 2015 καθοδηγώντας με επιτυχία την ομάδα μαθητών του στη δημιουργία του μικρού μήκους Cine που προβλήθηκε στο τέλος της εκδήλωσης. Το δεύτερο ντοκιμαντέρ που προβάλλεται είναι το The Extra Mile της Βικτώριας Βελλοπούλου που παρουσιάστηκε τον περασμένο Μάρτιο στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και σε επιλεγμένες προβολές σε αίθουσες, μια επίσης ξεχωριστή δουλειά που πιστεύουμε ότι θα συγκινήσει τους κατοίκους του νησιού που ασχολούνται έμπρακτα και αδιάλειπτα με τον εθελοντισμό και τον αθλητισμό.

αλεπού 607

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΙΟΥΛΙΟΥ | Cine Oliaros

Προβολή ταινιών μικρού μήκους/ Short Films Selection 21.30

 • Αλεπού της Ζακλίν Λέντζου / Fox by Jacqueline Lentzou 28’, 2016
 • Τρου Μπλου του Χάρη Ραφτόγιαννη / True Blue by Haris Raftogiannis 28’, 2016
 • Η Αλίκη στο Καφέ του Δημήτρη Νάκου / Alice in the Café by Dimitris Nakos 18’, 2016
 • Ι.Χ.Θ.Υ.Σ. του Χρύσανθου Μαργώνη / Young Fish by Chrisanthos Margonis 19’, 2016
 • Limbo της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη / Limbo by Konstantina Kotzamani 29’, 2016

ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΙΟΥΛΙΟΥ | Cine Oliaros

ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ | Cine Oliaros

 • 21.00 The Extra Mile της Βικτώριας Βελλοπούλου / The Extra Mile by Victoria Vellopoulou 74’, 2016
 • 22.30 Η Τελευταία Παραλία των Θάνου Αναστόπουλου & Ντάβιντε Ντελ Ντέγκαν / L’Ultima Spiaggia by Thanos Anastopoulos & Davide Del Degan * 119’, 2016

ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΙΟΥΛΙΟΥ Cine Oliaros

Προβολή ταινιών μικρού μήκους / Short Films Selection 21.00

 • Κύβος του Αλέξανδρου Σκούρα / Cube by Alexandros Skouras 24’, 2016
 • Hiwa της Ζακλίν Λέντζου / Hiwa by Jacqueline Lentzou 11’, 2017
 • Νηπενθές του Γιάννη Συμβώνη / Nipenthes by Yannis Simvonis 14’, 2016
 • Έρικ των Φαίδωνα Γκρέτσικου & Πάνου Τράγου / Eric by Faidon Gkretsikos & Panos Tragos 26’, 2016
 • Η Χέλγκα είναι στο Λουντ της Θέλγιας Πετράκη / Helga is in Lund by Thelyia Petraki 20’, 2016
 • 4.1 Miles της Δάφνης Ματζιαράκη / 4.1 Miles by Daphne Matziaraki 26’, 2016

info

 • Όλες οι προβολές είναι με ελεύθερη είσοδο, στην ελληνική γλώσσα και με αγγλικούς υπότιτλους.
 • *Στην ιταλική γλώσσα με ελληνικούς υπότιτλους.
 • Η δήλωση συμμετοχής στα εργαστήρια από μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου είναι απαραίτητη μέχρι τις 10 Ιουλίου. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
 • Για να δηλώσετε συμμετοχή απευθυνθείτε στο sofia[@]onefromtheheart[.]gr
 • ή στο τηλέφωνο 6947 639724.
 • Η συμμετοχή στα εργαστήρια και η παρακολούθηση των προβολών είναι δωρεάν.

antiparos cinema days 607

Διαβάστε επίσης: