Φεστιβάλ / Βραβεία

Ημέρες Κινηματογράφου Αντιπάρου 2014

στα 10

Για πρώτη χρονιά φέτος, από τις 18 έως και τις 21 Ιουλίου, η One From the Heart διοργανώνει τις «Ημέρες Κινηματογράφου Αντιπάρου», μια σειρά κινηματογραφικών εργαστηρίων και προβολών κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο.

Ημέρες Κινηματογράφου Αντιπάρου 2014

Φιλοδοξώντας να γίνει ένα ετήσιο ραντεβού για τους θεατές και τους ανήσυχους μαθητές της Αντιπάρου, το «Ημέρες Κινηματογράφου Αντιπάρου», που διοργανώνεται φέτος για πρώτη φορά από την «One From the Heart», είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, με μοναδικό προαπαιτούμενο το πάθος τους για το σινεμά αλλά και σε όσους θα βρίσκονται στην Αντίπαρο από τις 18 έως και τις 21 Ιουλίου, με καθημερινές προβολές ελληνικών ταινιών μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ στο θερινό σινεμά του νησιού.

Την ίδια εποχή στο νησί θα συνεχίζονται και τα γυρίσματα της νέας ταινίας του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου «Suntan», όπου οι συμμετέχοντες στα εργαστήρια θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το δημιουργό και την ομάδα της ταινίας, ανάμεσα σε πολλούς προσκεκλημένους που θα βρεθούν στην Αντίπαρο για να επιμεληθούν τα εργαστήρια και να παρουσιάσουν τις ταινίες τους.

Οπως αναφέρει η One From the Heart: «Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν καταξιωμένους επαγγελματίες του κινηματογράφου χώρου να μιλούν για τα μυστικά της δουλειάς τους, και μέσα από εκπαιδευτικά εργαστήρια να έρθουν σε επαφή με την κινηματογραφική γλώσσα και τη διαδικασία δημιουργίας μιας ταινίας καθώς και να παρακολουθήσουν προβολές στον θερινό κινηματογράφο του νησιού οι οποίες θα είναι ανοικτές στο κοινό και θα συνοδεύονται από αγγλικούς υπότιτλους για τους ξενόγλωσσους επισκέπτες. Η συμμετοχή στα εργαστήρια και η παρακολούθηση των προβολών είναι δωρεάν.»

«Στόχοι του προγράμματος είναι η ανάπτυξη της κινηματογραφικής παιδείας και ενός νεότερου κινηματογραφόφιλου κοινού σε μια μικρή νησιωτική κοινότητα με μεγάλη δυναμική. Οι "Ημέρες Κινηματογράφου Αντιπάρου" φέρνουν σε επαφή το εν δυνάμει κινηματογραφόφιλο κοινό με αναγνωρισμένους δημιουργούς, προσφέροντάς τους μια πλατφόρμα για να ανακαλύψουν νέες ιδέες, να συζητήσουν τις τάσεις και εξελίξεις στον σύγχρονο κινηματογράφο και να μάθουν τους βασικούς άξονες της κινηματογραφικής γλώσσας και έκφρασης. Η έμφαση δίνεται στον ελληνικό κινηματογράφο, ώστε τα παιδιά να γνωρίσουν μια όχι και τόσο γνωστή τελικά πλευρά του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού.»

«Το φετινό πιλοτικό πρόγραμμα που στοχεύουμε να μετατρέψουμε σε τακτικό ετήσιο ραντεβού έχει διάρκεια τεσσάρων ημερών κατά τη διάρκεια των οποίων τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθούν ένα τρίωρο εργαστήριο καθημερινά το πρωί και προβολές ελληνικών ταινιών μεγάλου και μικρού μήκους το βράδυ. Οι παραδόσεις στα εργαστήρια θα γίνουν από τους Αφροδίτη Νικολαΐδου («Εισαγωγή στη Γλώσσα του Κινηματογράφου», Ρηνιώ Δραγασάκη («Η Περιπέτεια της Ταινίας Μικρού Μήκους») και Μαρία Λεωνίδα («Φτιάχνοντας μια Φωτο-Ιστορία», πρακτικό εργαστήριο σε δύο μέρη). Παράλληλα οι συμμετέχοντες θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τη δημιουργική ομάδα της ταινίας «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου που ξεκινά γυρίσματα στην Αντίπαρο μέσα στο καλοκαίρι.»

Το πρόγραμμα των προβολών περιλαμβάνει τις ταινίες «Η Κόρη» του Θάνου Αναστόπουλου, «Δύσκολοι Αποχαιρετισμοί: ο Μπαμπάς μου» της Πέννυς Παναγιωτοπούλου και το ντοκιμαντέρ «Πάρβας: Άγονη Γραμμή» του Γεράσιμου Ρήγα καθώς και μια επιλογή ταινιών μικρού μήκους των Ρηνιώ Δραγασάκη, Μαρία Λεωνίδα, Αλέξη Αλεξίου και Γιάννη Βεσλεμέ οι οποίοι και θα τις παρουσιάσουν στο κοινό.

2

Οι «Ημέρες Κινηματογράφου Αντιπάρου» διεξάγονται σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Αιγαίου, με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αντιπάρου και με τη συνεργασία της Αίθουσας Τέχνης αντί και του κινηματογράφου Cine Oliaros.

Εγγραφές και πληροφορίες: Αίθουσα Τέχνης αντί - Κάστρο Αντιπάρου (τηλ. 6947639724) και στο e-mail sofia@onefromtheheart.gr