Buzz

Το σινεμά σαν πράξη δημιουργίας στις Ημέρες Κινηματογράφου Αντιπάρου 2015

στα 10

Για δεύτερη χρονιά και κόντρα στο πείσμα των καιρών, οι Ημέρες Κινηματογράφου Αντιπάρου επιστρέφουν ακριβώς την ώρα που χρειάζεται για μια ανταλλαγή κινηματογραφικής δημιουργίας στο πάντα ανήσυχο νησί των Κυκλάδων.

Flix Team
Το σινεμά σαν πράξη δημιουργίας στις Ημέρες Κινηματογράφου Αντιπάρου 2015

Οι Ημέρες Κινηματογράφου Αντιπάρου επιστρέφουν φέτος για δεύτερη χρονιά, από τις 18 έως τις 21 Ιουλίου 2015 στην Αντίπαρο σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και με την υποστήριξη της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αντιπάρου και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, με ένα τετραήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει κινηματογραφικά εργαστήρια για μαθητές Γυμνασίου & Λυκείου καθώς και προβολές στον θερινό κινηματογράφο του νησιού Cine Oliaros με ελεύθερη είσοδο.

Οι συμμετέχοντες στις Ημέρες Κινηματογράφου Αντιπάρου θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν καταξιωμένους επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου να μιλούν για τα μυστικά της δουλειάς τους, και μέσα από τα εκπαιδευτικά εργαστήρια να έρθουν σε επαφή με τη διαδικασία δημιουργίας μιας ταινίας καθώς και να παρακολουθήσουν προβολές πρόσφατων ελληνικών ταινιών μεγάλου και μικρού μήκους.

Οι βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι η ανάπτυξη της κινηματογραφικής παιδείας και ενός νεότερου κινηματογραφόφιλου κοινού. Οι Ημέρες Κινηματογράφου Αντιπάρου φέρνουν σε επαφή τους νέους με αναγνωρισμένους Ελληνες δημιουργούς, προσφέροντάς τους μια πλατφόρμα για να συζητήσουν τις τάσεις και εξελίξεις στον σύγχρονο κινηματογράφο, να μάθουν τους βασικούς άξονες της κινηματογραφικής γλώσσας και να εξοικειωθούν με τα ψηφιακά μέσα. Για την παρακολούθηση των σεμιναρίων δεν απαιτούνται ιδιαίτερες κινηματογραφικές γνώσεις, αλλά διάθεση για μάθηση και ομαδικό πνεύμα.

Φέτος, καλεσμένοι του προγράμματος είναι οι σκηνοθέτες Μαργαρίτα Μαντά, Πέτρος Σεβαστίκογλου, Θάνος Αναστόπουλος και ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και σκηνοθέτης Απόστολος Καρακάσης που θα μιλήσουν στα παιδιά για το έργο τους και θα τα καθοδηγήσουν σε μικρές ομάδες στη δημιουργία ντοκιμαντέρ μικρού μήκους.

Για Πάντα 607

Το πρόγραμμα των προβολών περιλαμβάνει τις διακεκριμένες ταινίες μεγάλου μήκους «Για Πάντα» της Μαργαρίτας Μαντά (φωτό), «Στο Σπίτι» του Αθανάσιου Καρανικόλα, «Ηλέκτρα» του Πέτρου Σεβαστίκογλου και το ντοκιμαντέρ «Εθνικός Κήπος» του Απόστολου Καρακάση, καθώς και μια επιλογή επίσης βραβευμένων ταινιών μικρού μήκους των Στέλλα Κυριακοπούλου («Βόλτα»), Χάρη Λαγκούση («Maasai»), Φοίβου Κοντογιάννη («Ανεπιθύμητος»), Κωνσταντίνου Σαμαρά («Τρεις Αυγουλιέρες, Παραλίγο Τέσσερις»), Θανάση Νεοφώτιστου («Προσευχή»), Αριστοτέλη Μαραγκού («A Portrait») καθώς και την μικρού μήκους της Μαρίας Κουρκουτά «Επιστροφή στην Οδό Αιόλου», βασισμένη σε επανεπεξεργασμένο υλικό από ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου που συνοδεύεται από τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι και αποσπάσματα ποιημάτων.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης θα προβληθεί επίσης ένα μικρό απόσπασμα από το υλικό που έχει συγκεντρώσει ο Απόστολος Καρακάσης για το νέο του ντοκιμαντέρ «Επόμενος Σταθμός Ουτοπία» γύρω από το πείραμα αυτοδιαχείρισης ενός εργοστασίου στη Θεσσαλονίκη από τους εργαζομένους του και σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η σύνδεση του προγράμματος με το νησί της Αντιπάρου θα προβληθεί σε πρεμιέρα το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ «Δεσποτικό: Ενας Αγνωστος Θησαυρός» που γυρίστηκε σε διάστημα τριών εβδομάδων στον ξεχωριστό αρχαιολογικό χώρο που βρίσκεται στο νησάκι Δεσποτικό που είναι δίπλα στην Αντίπαρο, από μία ομάδα έντεκα φοιτητών του Indiana University, School of Informatics and Computing- Indianapolis υπό τη διεύθυνση του λέκτορα Αλμπερτ Γουίλιαμ στο πλαίσιο του προγράμματος Documenting Cultural Heritage: Artifacts and Traditions.

Ημέρες Κινηματογράφου Αντιπάρου 2015

Αναλυτικό πρόγραμμα προβολών Ημέρες Κινηματογράφου Αντιπάρου 2015:

ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΙΟΥΛΙΟΥ

21.00

  • ΔΕΣΠΟΤΙΚΟ: ΕΝΑΣ ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ από την ομάδα φοιτητών του Indiana University, School of Informatics and Computing- Indianapolis υπό τη διεύθυνση του λέκτορα Albert William
  • ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΟΥΤΟΠΙΑ απόσπασμα από το υλικό του νέου ντοκιμαντέρ του Απόστολου Καρακάση
  • ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ του Απόστολου Καρακάση / NATIONAL GARDEN by Apostolos Karakasis, 72’, 2009

23.00 / ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ του Αθανάσιου Καρανικόλα / AT HOME by Athanasios Karanikolas, 103’, 2014


ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΙΟΥΛΙΟΥ

21.00 / ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ της Μαργαρίτας Μαντά 23.00 / ΗΛΕΚΤΡΑ του Πέτρου Σεβαστίκογλου


ΔΕΥΤΕΡΑ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ

21.00 ΗΛΕΚΤΡΑ του Πέτρου Σεβαστίκογλου23.00 ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ της Μαργαρίτας Μαντά


ΤΡΙΤΗ 21 ΙΟΥΛΙΟΥ

21.00 / Προβολή ταινιών μικρού μήκους

  • ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ του Φοίβου Κοντογιάννη
  • ΒΟΛΤΑ της Στέλλας Κυριακοπούλου
  • ΠΡΟΣΕΥΧΗ του Θανάση Νεοφώτιστου
  • MAASAI του Χάρη Λαγκούση
  • Α PORTRAIT του Αριστοτέλη Μαραγκού
  • ΤΡΕΙΣ ΑΥΓΟΥΛΙΕΡΕΣ, ΠΑΡΑΛΙΓΟ ΤΕΣΣΕΡΙΣ του Κωνσταντίνου Σαμαρά
  • ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΑΙΟΛΟΥ της Μαρίας Κουρκουτά

23.00 / ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ του Αθανάσιου Καρανικόλα


Ημέρες Κινηματογράφου Αντιπάρου - Πληροφορίες

Η δήλωση συμμετοχής είναι απαραίτητη. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας λόγω περιορισμένων θέσεων. / Για να δηλώσετε συμμετοχή απευθυνθείτε στο sofia@onefromtheheart.gr ή στο τηλέφωνο 6947 639724 ή στην αίθουσα τέχνης αντί στην Αντίπαρο. / Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν στα ελληνικά. / Οι προβολές είναι με ελεύθερη είσοδο, στην ελληνική γλώσσα εκτός από την μικρού μήκους «Δεσποτικό: Ενας Αγνωστος Θησαυρός» που θα γίνει στα αγγλικά χωρίς ελληνικούς υπότιτλους / Η συμμετοχή στα εργαστήρια και η παρακολούθηση των προβολών είναι δωρεάν. / Διοργάνωση One from the Heart Συνδιοργάνωση Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου Με την υποστήριξη της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αντιπάρου και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Με τη συνεργασία του κινηματογράφου Cine Oliaros και της Αίθουσας Τέχνης αντί / Σχεδιασμός Προγράμματος και Επιμέλεια Προβολών: Λευτέρης Αδαμίδης