Φεστιβάλ / Βραβεία

αniμasyros 5.0: Ερχονται οι Αμερικάνοι!

στα 10

Από τις 20 ως τις 23 Σεπτεμβρίου, το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ και Φόρουμ Κινουμένων Σχεδίων στη Σύρο, το αniμasyros 5.0, θα συγκεντρώσει στο νησί τους δημιουργικότερους ανθρώπους του κόσμου. Και σας μαζί!

Flix Team
αniμasyros 5.0: Ερχονται οι Αμερικάνοι!
«Masks» του Πάτρικ Σμιθ

Το αniμasyroς 5.0 επιστρέφει στην Ερμούπολη της Σύρου στις 20-23 Σεπτεμβρίου 2012, φιλοξενώντας όπως κάθε χρόνο προβολές ταινιών από όλο τον κόσμο σε 2 διαγωνιστικά τμήματα, αφιερώματα σε διεθνείς καλλιτέχνες και σχολές animation, ειδικές προβολές, εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και νέους και το επαγγελματικό φόρουμ.

Το Flix θα βρίσκεται εκεί για να πάρει μια γεύση αχαλίνωτης δημιουργικότητας. Μαζί και ο τυχερός αναγνώστης μας, ο Αλέξανδρος Μέντζος, που θα ταξιδέψει στη Σύρο ως προσκεκλημένος του Φεστιβάλ, για να μαζέψει πολύχρωμα εφόδια, να ενημερωθεί και να απολαύσει animation.

Κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ φέρνει σε επαφή τους δημιουργούς και τους θεατές που βρίσκονται στη Σύρο, με σημαντικούς καλλιτέχνες του animation και με το έργο τους. Φέτος, το animasyros 5.0 θα φιλοξενήσει ταινίες τριών ανεξάρτητων Αμερικανών δημιουργών animation, διαφορετικούς ύφους αλλά κοινής έμπνευσης: το American Animation Panorama θα παρουσιάσει τον Ντον Χέρτσφελντ, τον Τζον Ντίλγουερθ και τον Πάτρικ Σμιθ.

Παρακάτω γνωρίστε λίγο καλύτερα την προσωπικότητα και την ιστορία του κάθε καλλιτέχνη και δείτε ποια έργα τους θα συναντήσετε στο αniμasyroς 5.0.

ΝΤΟΝ ΧΕΡΤΣΦΕΛΝΤ

don

Ο υποψήφιος για Οσκαρ Ντον Χέρτσφελντ είναι Αμερικανός ανεξάρτητος δημιουργός ταινιών κινουμένων σχεδίων, οι οποίες έχουν προβληθεί και βραβευθεί σε όλο τον κόσμο. Ανάμεσα στα βραβεία που του έχουν απονεμηθεί περιλαμβάνονται ο Χρυσός Φοίνικας για τη μικρού μήκους ταινία του «Billy's Balloon», στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών το 1999, μια υποψηφιότητα για Οσκαρ για τη μικρού μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων «Rejected» το 2001 , το βραβείο Καλύτερης Αφηγηματικής Ταινίας για το «Everything Will Be OK», το βραβείο Kαλύτερης Ταινίας και Καλύτερου Σεναρίου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Fargo για το «I Am so Proud of You», ενώ η τελευταία του ταινία «It’s Such a Beautiful Day» έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Sundance το 2012.

Το 2012, ο Hertzfeldt ένωσε και τα τρία κεφάλαια της τριλογίας ταινιών μικρού μήκους για κάποιον που ονομάζεται Bill («Everything Will Be OK», «I Am so Proud of You» και «It's Such a Beautiful Day»), για να δημιουργήσει μια νέα ταινία μεγάλου μήκους. Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, έχει τον ίδιο τίτλο με το τρίτο κεφάλαιο της ιστορίας, «It's Such a Beautiful Day». Το 2010 και σε ηλικία μόλις 33 ετών, ο Ντον βραβεύτηκε για το συνολικό του έργο και τα επιτεύγματά του στον τομέα του κινηματογράφου με το βραβείο «Persistence of Vision» στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαν Φρανσίσκο. Ο Ντον θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες του κινηματογράφου κινουμένων σχεδίων. [διαβάστε και δείτε περισσότερα για τον Ντον Χέρτσφελντ εδώ]

dayIt's Such a Beautiful Day

Προβολή

  • It’s Such a Beautiful Day (Μικτές Τεχνικές, 62’, 2012, Η.Π.Α., σκηνοθεσία – εμψύχωση Ντον Χέρτσφελντ, Παραγωγή Bitter Films). Είναι μια τόσο όμορφη μέρα…

ΤΖΟΝ ΝΤΙΛΓΟΥΕΡΘ

john

O υποψήφιος για Οσκαρ Τζον Ρ. Ντίλγουερθ ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη ως δημιουργός και σκηνοθέτης ταινιών κινουμένων σχεδίων και το έργο του έχει προβληθεί σε τηλεοπτικούς σταθμούς όπως τα CBS, Showtime, HBO, FOX, Cartoon Network, Nickelodeon, MTV, Canal + και Arte. Οι ταινίες του έχουν προβληθεί σε μουσεία, όπως το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης και το Μουσείο Guggenheim στη Νέα Υόρκη, ενώ έχουν βραβευτεί σε πολυάριθμα φεστιβάλ ταινιών κινουμένων σχεδίων σε όλο τον κόσμο. Είναι ο ιδρυτής του στούντιο Stretch Films, Inc, ενός από τα κορυφαία στούντιο δημιουργίας και παραγωγής οπτικοακουστικών έργων εμψύχωσης στη Νέα Υόρκη.

Ο Ντίλγουερθ έχει σκηνοθετήσει πάνω από 15 ανεξάρτητες και μη ταινίες μικρού μήκους που έχουν προβληθεί σε όλο τον κόσμο. Το 1995 η ταινία μικρού μήκους του Ντίλγουερθ, «The Chicken from Outer Space», παραγωγή των Hanna-Barbera και Cartoon Network, ήταν υποψήφια για Οσκαρ και βραβείο Annie. Το 1998, ο Ντίλγουερθ βασίστηκε στην ταινία του αυτή για να φτιάξει το «Courage the Cowardly Dog», μια από τις πιο επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές που προβάλλονται συνεχόμενα από το 1999 στο Cartoon Network. Η ταινία «The Dirty Birdy» επιλέχθηκε σε πάνω από 70 διεθνή φεστιβάλ και έχει κερδίσει πολλά βραβεία. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας έχει συμπεριλάβει την ταινία αυτή στο μόνιμο αρχείο της. Από τις ανεξάρτητες ταινίες που δημιούργησε μετά το 2000 ξεχωρίζουν οι ταινίες «Mousochist» (2001) και «Life in Transition» (2005) που έχουν βραβευτεί σε πολυάριθμα φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο. Το 2011 ο Ντίλγουερθ ολοκλήρωσε τη 17η ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Bunny Bashing». Το animasyros 5.0 θα παρουσιάσει μια επιλογή των ανεξάρτητων ταινιών του δημιουργού μαζί με μια ταινία-έκπληξη που ο Ντίλγουερθ έφτιαξε ειδικά για το φεστιβάλ! [διαβάστε και δείτε περισσότερα για τον Τζον Ντίλγουερθ εδώ]

lifeLife in Transition

Προβολές

  • The Dirty Birdy / Το Βρώμικο Πουλάκι (7΄14’’, 1994)
  • Chicken from Outer Space / Το Κοτόπουλο από το Διάστημα (7΄47΄΄, 1995)
  • Catch of the Day / Η Ψαριά της Ημέρας (8΄47΄΄, 2000)
  • Courage the Cowardly Dog - King Ramses' Curse / Courage the Coawrdly Dog - Η Κατάρα του Ραμσή (11', 2000)
  • Life in Transition / Ζωή σε Μετάβαση (4΄10΄΄, 2005)
  • The Return of the Sergeant Pecker / Η Επιστροφή του Λοχία Pecker (2΄, 2006)
  • Rinky Dink / Παλιομοδίτικο (4΄30΄’, 2009)

ΠΑΤΡΙΚ ΣΜΙΘ

smith

O Πάτρικ Σμιθ είναι γεννημένος στο Σαν Χουάν του Πουέρτο Ρίκο, το 1972. Πολυβραβευμένος και διεθνώς αναγνωρισμένος animator, σκηνοθέτης και καλλιτέχνης, ο Πάτρικ σπούδασε Τέχνες στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης. Η δουλειά του ως σκηνοθέτης κινουμένων σχεδίων περιλαμβάνει ένα σημαντικό αριθμό μικρού μήκους ταινιών κινουμένων σχεδίων που δημιούργησε μέσω της εταιρίας του Blend Films. Οι ταινίες του αυτές έχουν προβληθεί και βραβευτεί σε πάνω από 50 Διεθνή Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων σε όλο τον κόσμο. Σκηνοθέτησε τη βραβευμένη τηλεοπτική σειρά «Downtown», επίσης, σκηνοθέτης και εμψυχωτής της σειράς «Daria», «HeadTrip», «Migraine Boy», «Sports and Music Festival» από το 1998-2001 για λογαριασμό του MTV.

Ο Πάτρικ έχει επίσης εργαστεί ως storyboard artist στην ταινία Doug για την Walt Disney Studios, ως ανεξάρτητος σκηνοθέτης σε διαφημιστικά για λογαριασμό εταιριών όπως οι MTV Commercials, Acme Filmworks και άλλες. Είναι ο συνιδρυτής μαζί με τον Μπιλ Πλίμπτον του Scribble Junkies Festival of Hand Drawn Film στη Νέα Υόρκη, ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στην ταινία κινουμένων σχεδίων και του Annecy Plus Festival. Η δουλειά του έχει παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στις ΗΠΑ, ενώ το συνολικό του έργο στο animation έχει γίνει αντικείμενο αφιερωμάτων στους New York Times καθώς και στον εξειδικευμένο τύπο animation στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό. Σήμερα είναι επισκέπτης επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, Tisch School of Arts-Asia στη Σιγκαπούρη, ενώ έχει επίσης διδάξει στο Pratt Institute of Art στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης και στο School of Visual Arts στη Νέα Υόρκη. [διαβάστε και δείτε περισσότερα για τον Πάτρικ Σμιθ εδώ]

handshakeHandshake

Προβολές

  • Drink / Ποτό ( 5΄, 2000)
  • Delivery / Παράδοση (9΄, 2002)
  • Moving Along / Προχωρώντας (3΄, 2004)
  • Ηandshake / Χειραψία (4’, 2004)
  • Puppet / Κούκλα (7΄, 2006)
  • Masks / Μάσκες (7΄, 2010)

Διαβάστε εδώ περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα του αniμasyros 5.0.

Επισκεφθείτε το επίσημο website του αniμasyros για περισσότερες πληροφορίες για το Φεστιβάλ. Το flix.gr θα σας ενημερώσει αναλυτικά για τη διοργάνωση.

Tags: animasyros