Φεστιβάλ / Βραβεία

Animasyros 11: To Flix στο Pitching Forum της αγοράς

στα 10

Tρεις διεθνείς παραγωγές animation πέρασαν στην τελική ευθεία του Animation Agora του φεστιβάλ, και χθες στην ιστορική Οικία της Κυβέλης στην Ερμούπολη πραγματοποιήθηκε η παρουσίασή τους σε επαγγελματίες του χώρου.

Animasyros 11: To Flix στο Pitching Forum της αγοράς
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Πετράκης

Εδώ και 6 χρόνια το κομμάτι της Αγοράς του Animasyros μεγαλώνει, αναπτύσσεται και εδραιώνει τις ουσιαστικές σχέσεις του με τον διεθνή επαγγελματινό κόσμο του animation. Πολλές παραγωγές (κι ελληνικές συμπαραγωγές που μετέπειτα κέρδισαν βραβεία και διακρίσεις) ξεκίνησαν από τη Σύρο, από ένα τέτοιο Pitching Forum, όπως αυτό που παρακολουθήσαμε χθες.

Με ιδανικό σκηνικό το ιστορικό σπίτι της Κυβέλης στην Ερμούπολη (ένα παλιό αρχοντικό που έχει μεταμορφωθεί εν μέρει ως μουσείο που κουβαλά κομμάτι της πολιτισμικής ιστορίας της Ελλάδας του 20ου αιώνα, μέσα από τα αρχεία της ηθοποιού), παρακολουθήσαμε την παρουσίαση τριών animation working progress και συμμετείχαμε στο πολύ ενδιαφέρον (και για πρώτη χρονιά ιδιαίτερα παθιασμένο) Q&A που ακολουύθησε με τους δημιουργούς.

Το Animasyros 11 Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων Powered by Onassis Culture διεξάγεται φέτος από τις 26 μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου 2018 στην Ερμούπολη, την Ανω Σύρο, την Ποσειδωνία, τον Φοίνικα. Αναζητήστε εδώ το ωρολόγιο πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

Find me with Love 607

«Find me, With Love» της Εφης Παππά

Τέσσερα χρόνια μετά το Βραβείο Καλύτερης Φοιτητικής Ταινίας με το «Stuffed Granny», η Εφη Παππά επέστρεψε στο Animasyros για να παρουσιάσει το επόμενο φιλόδοξο πρότζεκτ της. Με τίτλο «Find me, With Love», η σκηνοθέτης που σπούδασε κι εργάστηκε στην Αγγλία, φιλοδοξεί να γυρίσει μία τρυφερή, μελαγχολική και ευρηματική stop-motion animation ταινία με πρωταγωνίστρια τη Λουτσία - μία μυστηριώδη γυναίκα που τώρα στα γηρατειά της πάσχει από την νόσο Αλτσχάιμερ και οι αναμνήσεις της την επισκέπτονται κομματιασμένες και σκόρπιες. Οπως και η πρωταγωνίστρια γιαγιά του βραβευμένου της προηγούμενου φιλμ, έτσι και η Λουτσία εδώ είναι γυναίκες που ενδιαφέρουν τη δημιουργό - δυναμικές προσωπικότητες, πραγματικές αν και αφανείς ηρωίδες που δεν τις φωτίζει η πραγματικότητα. Με εύρημα το ότι η ιστορία της ξεκινά από ένα παγωμένο τοπίο (όπως και η μνήμη της) και εξαιτίας ενός σημειώματος («ψάξε να με βρεις»), η Παππά φιλοδοξεί να κινεί τη δράση πίσω από πόρτες που η Λουτσία θα ανοίγει και θα της αποκαλύπτουν η κάθε μία και μία μνήμη, ένα πρόσωπο, μία κατάσταση. Μεγάλο καλλιτεχνικό στοίχημα να καταφέρει να δίνει, σταδιακά, ζωή κι έκφραση στην παγωμένη Λουτσία (μέσα από τη stop motion τεχνική).

Η Παππά φιλοδοξεί να χρηματοδοτήσει την ταινία ως ελληνοβρετανική συμπαραγωγή.

Για περισσότερες πληροφορίες για την Εφη Παππά και τις προηγούμενες δουλειές της στην επίσημη σελίδα της.

Toto 607

«Toto's House» της Ζίνζιν Λιου

Το δεύτερο work in progress πρότζεκτ ήταν τόσο αστείο, πανέξυπνο και αιρετικό, όσο και η Κινέζα animator του, η Ζίνζιν Λιου. Το «Toto's House» φιλοδοξεί να γίνει μία τηλεοπτική animation σειρά για παιδιά (4άρων με 10 χρονών), 25λεπτων επεισοδίων που θα έχουν ως πρωταγωνιστές όσους ζουν στο σπίτι του Τότο (τον σκύλο του τον «Τεράστιο», ένα σκυλάκι που όταν θυμώνει μεγαλώνει και που αγαπά την κούκλα του, Λουίζ) αλλά (κι εδώ είναι το εύρημα) χαρακτήρες από διάσημους πίνακες εμβληματικών ζωγράφων (Ματίς, Γκογκέν, Πικάσο, Φρίντα Κάλο, Κλιμτ). Σε κάθε νέο επεισόδιο, ο Τότο και οι φίλοι του θα συναντούν, κάτω από κωμικές, σουρεαλιστικές, παράλογες συνθήκες, και τους ήρωες ενός διάσημου πίνακα που θα ζωντανεύουν με ξεχωριστό τρόπο και θα μπαίνουν στο «Toto's House».

Oσα έδειξε η Ζινζιν Λιου ενθουσίασαν τους παρόντες χθες στην παρουσίαση, οι οποίοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για μία πιθανή συνεργασία.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε τη δουλειά της Ζινζιν στο vimeo

Markos 607

«Markos» του Τόμας Κούνστλερ (παραγωγή Κωνσταντίνος Βασίλαρος)

Η τρίτη υπό εξέλιξη παραγωγή έρχεται με την υπογραφή του Κωνσταντίνου Βασίλαρου (ο οποίος πέρσι είχε παρουσιάσει στη Σύρο το μετά πολυβραβευμένο «Loving Vincent»), ενώ στο όραμα και τη σκηνοθετική καρέκλα κάθεται ένας 27χρονος Ιταλός animator που αγαπά πολύ την Ελλάδα. Ο Τόμας Κούνστλερ είχε παρουσιάσει στο τμήμα Πανόραμα του Animasyros πριν από λίγα χρόνια το «Rembetiko», ένα υπέροχο μικρού μήκους stop-animation που αποτύπωνε την ατμόσφαιρα, τις φάτσες, τον καπνό και φυσικά την μουσική σ' ένα κουτούκι ρεμπετών του μεσοπολέμου. Η δουλειά του άρεσε πολύ στον Βασίλαρο και τώρα οι δυο τους έχουν ξεκινήσει την προπαραγωγή σε κάτι πολύ φιλόδοξο: μία μεγάλου μήκους ταινία που θα μας συστήνει τον Μάρκο Βαμβακάρη. «Το ρεμπέτικο για την Ελλάδα είναι ότι τα blues για την Αμερική ή το Φάντο για την Πορτογαλία. Κι ο Μάρκος Βαμβακάρης ήταν ο Τσακ Μπέρι του ελληνικού ρεμπέτικου» είπε χαριτολογώντας ο Κούνστλερ, ο οποίος μοιάζει να έχει ένα ιδιαίτερο πάθος για να πει αυτή την ιστορία. Το εύρημα θέλει τον Μάρκο Βαμβακάρη, γέρο και ξοφλημένο, να κάνει ένα ταξίδι δρόμου με το γιο του Στέλιο και να του αφηγείται την ιστορία του.

Δείτε το teaser του «Markos»:

.Περισσότερα για το πρότζεκτ του StudioBauhous στην επίσημη σελίδα του.

Περισσότερη Animasyros:

Animasyros 2018