Buzz

«Ailey»: Ενα must see ντοκιμαντέρ, για έναν μυθικό καλλιτέχνη

στα 10

Ενώ ο Μπάρι Τζένκινς ετοιμάζει μια βιογραφική ταινία για τον Αλβιν Εϊλι, το ντοκιμαντέρ της Τζαμίλα Γουίγκνοτ, μας παρουσιάσει την πιο πλήρη εικόνα της τέχνης και της ζωής του σπουδαίου χορευτή και χορογράφου.

«Ailey»: Ενα must see ντοκιμαντέρ, για έναν μυθικό καλλιτέχνη

Το όνομά του είναι συνώνυμο του μοντέρνου χορού όχι μόνο στην αμερική μα και σε ολόκληρο τον κόσμο αφού το Alvin Ailey American Dance Theater που ίδρυσε το 1958 έκλεισε πέρυσι τα 60 χρόνια λειτουργίας του και παραμένει ακόμη και σήμερα μια από τις πιο δυναμικές χορευτικές ομάδες του πλανήτη.

Πίσω στις μέρες του μια χορευτική ομάδα που είχε στους κόλπους της λευκούς και μαύρους χορευτές κι έκανε επί σκηνής κάτι που το κοινό δεν είχε ξαναδεί, δεν ήταν τίποτα λιγότερο από επαναστατικό και μαζί το έργο ζωής ενός νέου χορευτή και χορογράφου που μεγάλωσε μόνο με την μητέρα του στην επαρχία του Τέξας πριν ανακαλύψει τον χορό στο Λος Αντζελες και στη συνέχεια αναδειχθεί σε ένα από τα λαμπρότερα αστέρια του.

Δείτε ακόμη: Ο Μπάρι Τζένκινς φέρνει τον μύθο που ήταν ο Αλβιν Εϊλι, στην οθόνη

ailey 607

Ο Αλβιν Εϊλι δεν ήταν απλά ένας ιδιοφυής τεχνίτης του χορού μα κι ένας δημιουργός που ανανέωσε την τέχνη του και άρθρωσε πολιτικό και κοινωνικό λόγο μέσα από την κίνηση των σωμάτων στην σκηνή και την εικονογραφία αλλά ακόμη και την μουσική των χορογραφιών του. Και μαζί ένας μαχητικός ακτιβιστής των ανθρώπινων δικαιωμάτων ως τον θάνατό του από επιπλοκές του AIDS το 1989 σε ηλικία 58 ετών.

ailey 607

Χρησιμοποιώντας ηχογραφημένες συνεντεύξεις του που έδωσε λίγο πριν το τέλος της ζωής του, ως οδηγό της αφήγησης, το «Ailey» χτίζει ένα πλήρες πορτρέτο ενός σπουδαίου καλλιτέχνη που άλλαξε το πρόσωπο του σύγχρονου χορού κι ενός άντρα που θυσίασε ίσως περισσότερα απ΄όσα έπρεπε στην τέχνη του.

Alvin ailey 607

Το ντοκιμαντέρ που έκανε την πρεμιέρα του στο φετινό φεστιβάλ του Σάντανς, ετοιμάζεται για την έξοδό του στις αμερικάνικες αίθουσες φέτος το καλοκαίρι και πιο κάτω μπορείτε να δείτε το τρέιλερ του.


Δείτε επίσης: Ο Μαρκ Ράφαλο πρωταγωνιστής στη νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου