Φεστιβάλ / Βραβεία

Το «Αίνιγμα» των Αντώνη Ντούσια και Αρη Φατούρου στις 10 καλύτερες ταινίες animation της δεκαετίας

στα 10

Η ταινία των Αντώνη Ντούσια και Αρη Φατούρου επελέγη ανάμεσα στις 10 καλύτερες ταινίες animation της δεκαετίας 2011 - 2020 από την διεθνή ομοσπονδία animation Asifa International.

Flix Team
Το «Αίνιγμα» των Αντώνη Ντούσια και Αρη Φατούρου στις 10 καλύτερες ταινίες animation της δεκαετίας

Mε την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 χρόνων από την ίδρυσή της, η Διεθνής Ομοσπονδία Animation (Αsifa International), επέλεξε, μέσω επιτροπής από διακεκριμένους επαγγελματίες του antimation, 10 ταινίες animation υπό τον γεγικό τίτλο «Asifa 10 for 60», ως τις καλύτερες της παγκόσμιας παραγωγής για τη δεκαετία 2011 – 2020. Οι 10 ταινίες θα παρουσιαστούν σε ξεχωριστό επετειακό πρόγραμμα στο επερχόμενο φεστιβάλ Etude & Anima που θα πραγματοποιηθεί στην Κρακοβία (για φέτος μόνο διαδικτυακά λόγω της πανδημίας).

Το «Αίνιγμα» του Αντώνη Ντούσια και του Αρη Φατούρου, στερεοσκοπικό animation βασισμένο στους πίνακες τουσουρεαλιστή ζωγράφου Θόδωρου Πανταλέων, βρίσκεται ανάμεσα στις 10 ταινίες. Το φιλμ έκανε τη διεθνή του πρεμιέρα στο επίσημοδιαγωνιστικό τμήμα του διεθνούς φεστιβάλ Animation του Ανσί, τον Ιούνιο του 2017. Απότότε έχει συμμετάσχει σε πάνω από 60 διεθνή φεστιβάλ, αποσπώντας πολλά βραβεία καιδιακρίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το «Αίνιγμα» κέρδισε και το βραβείο Ιρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για το καλύτερο animation της χρονιάς.

Αίνιγμα 607

aenigma 607

Το «Αίνιγμα» διανεμήθηκε και στις ελληνικές αίθουσες, διανεμήθηκε σε VOD πλατφόρμες στο εξωτερικό, στη Γαλλία από την εξειδικευμένη σε 3D animation εταιρεία Prenez Du Relief και στις γερμανικές εμπορικές αίθουσες (σε πακέτο ταινιών μικρού μήκους) από το φεστιβάλ Interim τουΒερολίνου, το οποίο επίσης λειτουργεί και ως διανομέας ταινιών μικρού μήκους). Η ταινίαεπίσης αγοράστηκε από δίκτυο γερμανικών πανεπιστημίων για προβολές εντός κοινότητας.


To «Αίνιγμα» είναι μια παραγωγή της Steficon (Μιχάλης Σαραντινός), με συμπαραγωγούς τουςΧρήστο Γαρταγάνη, Authorwave (του Πάνου Μπίσδα) και t-short (του ΚυριάκουΧατζημιχαηλίδη), με την οικονομική ενίσχυση της ΕΡΤ και του ΕΚΚ, την υποστήριξη τουΙδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου και την χορηγία από το ΠΛΑΙΣΙΟ και την Aegean Airlines. Ο Αντώνης Ντούσιας και ο Άρης Φατούρος υπογράφουν το σενάριο και τη σκηνοθεσία. Καλλιτεχνική διεύθυνση, Animation και μοντάζ: Αντώνης Ντούσιας. Πρωτότυπη μουσική καιΣχεδιασμός Ήχου: Μάριος Αριστόπουλος. Φωνητικά: Άννα Λινάρδου, Τάσος Αποστόλου. Μιξάζ: Κώστας Βαρυμποπιώτης. Βοηθός Αnimator: Νάντια Ζερβάκου ΔημιουργικόςΠαραγωγός: Άρης Φατούρος. Μάρκετινγκ και προώθηση: Carousel Films.

aenigma poster 607