Φεστιβάλ / Βραβεία

Aegean Film Festival 2019: Φινάλε με live και online διακρίσεις

στα 10

Ολοκληρώθηκε και «διαδικτυακά» το 9ο Aegean Film Festival, μετά από 6+6 μέρες εργασιών σε Πάρο και Πάτμο.

Aegean Film Festival 2019: Φινάλε με live και online διακρίσεις

Το Flix βρέθηκε στην Πάτμο για το δεύτερο μέρος του 9o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου και σας μεταφέρει ατμόσφαιρα μέσα κι έξω από τις αίθουσες...

To 9o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου διεξήχθη φέτος 9 με 14 Ιουλίου στην Πάρο και 16 με 21 Ιουλίου στην Πάτμο. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το 9ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου στο επίσημο site του και στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.

aegean

Σε ένα διαμέρισμα στην καρδιά της Βομβάης, τα μέλη μιας οικογένειας αφηγούνται την ταλαίπωρη καθημερινότητά τους με τον σκανδαλιάρη κατοικίδιο κόκορά τους, ενώ ο πατριάρχης και οι δυο γιοι σκέφτονται πώς επιτέλους θα τον ξεφορτωθούν κρυφά από τη μαμά! Σε έναν δε από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους του κέντρου της Αθήνας, μια γυναίκα μιλά στο τηλέφωνο με τον μόνο στο σπίτι ανήλικο γιο της, ενώ τρέχει να προλάβει μια οντισιόν μέσα από διαδηλώσεις και συμπλοκές. «Tungrus» του Ρίσι Τσάντνα, «Λεωφόρος Πατησίων» του Θανάση Νεοφώτιστου. Οι νικήτριες μικρού μήκους ταινίες του φετινού Aegean Film Festival, όπως ανακοινώνονται το βράδυ της Κυριακής στο κατάμεστο από κόσμο θερινό σινεμά του Δημοτικού Σχολείου Σκάλας, δια στόματος του διευθυντή του Barnes Film Festival Σαμ Κάλις, μέλους της κριτικής επιτροπής.

Tungrus

Με την υποστήριξη του Cosmote TV, που εκπροσωπείται στη διοργάνωση από τον Γρηγόρη Κοκκινάκη, διευθυντή του κινηματογραφικού και vod τμήματος της συνδρομητικής πλατφόρμας, τα μικρού μήκους φιλμ έχουν πλέον και χρηματικό έπαθλο: 2.500 ευρώ για την ξένη ταινία, 500 για την ελληνική. Ο Μπάμπης Τσούτσιας, καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, ανακοινώνει την πρωτοβουλία, αφού παρουσιάζει ένα βίντεο για το βραβείο που φιλοτέχνησαν οι Νίκος και Ρίτσα Ηλιού, ένα πιάτο φτιαγμένο, όπως λέει, από τα τέσσερα βασικά συστατικά –γη, αέρα, νερό, φωτιά.

The Brink

Aegean

Από τη μεριά της, η Eρικα Ζαχαροπούλου, η junior programmer του φεστιβάλ, υπενθυμίζει στο κοινό να ψηφίσει για την αγαπημένη του ταινία. Από φέτος, το AFF εισάγει και βραβεία κοινού σε δύο ξεχωριστές κατηγορίες, μεγάλου μήκους φιξιόν και ντοκιμαντέρ. Τα οποία θα προκύψουν την επομένη, Δευτέρα 22 Ιουλίου, αφού καταμετρηθούν και οι ψήφοι του «Yesterday» του Ντάνι Μπόιλ, της ταινίας λήξης που έπεται της τελετής στο Σχολείο, και, στο θερινό του Πάτμιου, του ντοκιμαντέρ «The Brink» της Aλισον Κλέιμαν, πορτρέτο ενός πρώην συμβούλου του Ντόναλντ Τραμπ σε θέματα στρατηγικής.

aegean

Ενώ διεξάγεται η τελετή λήξης, ο Ηρακλής Καστρινάκης, υπεύθυνος για το trafficking των ταινιών και για τις αίθουσες, φέρνει βόλτες στον περίβολο του σχολείου τσεκάροντας αν όλα πάνε καλά, ο Φοίβος Πεντές απαθανατίζει με τη φωτογραφική μηχανή του εικόνες από το κοινό και τη σκηνή, ο σκηνοθέτης Μανώλης Μαυρής ψάχνει το κατάλληλο σημείο να στήσει το τρίποδο της κάμερας. Μεταξύ πολλών άλλων, συνεργατών και εθελοντών, που όλοι θα ανέβουν στη σκηνή στο τέλος της τελετής για να ανανεώσουν το ραντεβού τους με το κοινό, της Πάτμου αλλά και της Πάρου, για το 2020. Απορεί κανείς πως… στέκονται ακόμη όρθιοι. Το πάρτι λήξης που προηγήθηκε τη νύχτα του Σαββάτου στη βίλα Θανάσσου, υπό τα ξεσηκωτικά sets των Σάκη Τσιτομενέα και Aβα Ιραντούστ, τους κράτησε όλους στην πρίζα μέχρι τις 9.30 το πρωί.

aegeah

Δευτέρα μεσημέρι, ανακοινώνονται διαδικτυακά και τα Βραβεία Κοινού. «Yesterday» στη μυθοπλασία, «Oταν οι Ντομάτες Συνάντησαν τον Βάγκνερ», της Μαριάνας Οικονόμου, στο ντοκιμαντέρ. Αλλέως, οι ταινίες λήξης και έναρξης, αντίστοιχα. Οι διακρίσεις του μέχρι πρότινος μη διαγωνιστικού χαρακτήρα Aegean Film Festival ανέρχονται πλέον σε τέσσερις. Μένει να δούμε τι αριθμούς και εκπλήξεις θα μας επιφυλάξει η επόμενη έκδοση.

To 9o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου διεξήχθη φέτος 9 με 14 Ιουλίου στην Πάρο και 16 με 21 Ιουλίου στην Πάτμο. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το 9ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου στο επίσημο site του και στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.

aegean