Φεστιβάλ / Βραβεία

Aegean Film Festival 2019: Αποκάλυψη τώρα

στα 10

Με Meet & greet, «πτυσσόμενους» προτζέκοτρες και πανελλήνιες πρεμιέρες συνεχίζεται το Aegean Film Festival στην Πάτμο.

Aegean Film Festival 2019: Αποκάλυψη τώρα

Το Flix βρίσκεται στην Πάτμο για το δεύτερο μέρος του 9o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου και μεταφέρει ατμόσφαιρα μέσα κι έξω από τις αίθουσες...

To 9o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου διεξάγεται φέτος 9 με 14 Ιουλίου στην Πάρο και 16 με 21 Ιουλίου στην Πάτμο. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το 9ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου στο επίσημο site του και στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.

patmos

Παρασκευή πρωί, στους χώρους του εστιατορίου Apocalypsis του ξενοδοχείου Patmos Aktis Suites & Spa στον Γροίκο, η Τζούντιθ Τσαν, στέλεχος της τράπεζας Coutts, εξηγεί πώς το βρετανικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στηρίζει την κινηματογραφική παραγωγή ανά τον κόσμο. Με εγγυήσεις την εταιρεία διανομής και προπωλήσεις, που θα μπορούν να εξασφαλίσουν ταμειακή ροή μέσα στο επόμενο 12μηνο, η τράπεζα μπορεί να δανείσει μέχρι και το 100% του προϋπολογισμένου κόστους με χαμηλό επιτόκιο. Eλληνες και ξένοι κινηματογραφιστές και παραγωγοί στήνουν αφτί στους όρους. Παραδείγματα ταινιών που επωφελήθηκαν από τούτη την πρωτοβουλία: το «Rush» του Ρον Χάουαρντ ή το «Kingsman: Ο Χρυσός Κύκλος», θυμάται η κα Τσαν.

aktis

Το βράδυ, ακριβώς δίπλα, στο καφέ του ξενοδοχείου, κόσμος μαζεύεται για μια ειδική προβολή. Καρέκλες στην αυλή και ξαπλώστρες στην αμμουδιά αντικρίζουν τη μεγάλη φουσκωτή οθόνη που έχει στηθεί μπροστά στη θάλασσα. Ξεκινά το «Yesterday» του Ντάνι Μπόιλ, και πίσω από τον ταλαίπωρο μουσικό Χιμές Πατέλ το κόκκινο πατινιώτικο φεγγάρι κάνει τον κύκλο του.

Mountain

Αργότερα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, στον κάτασπρο τοίχο της πλαϊνής όψης ενός αρχοντικού στη Χώρα, ένας Αλβανός βοσκός παλεύει να οδηγήσει τις κατσίκες του από τα πεδινά στους πρόποδες ενός βουνού. Παρακολουθούμε το «The Mountain», μικρού μήκους δουλειά του Βέλγου Γκρεγκουάρ Βερμπέκε, σε popup προβολή σε ένα γραφικό σοκάκι. Ο προτζέκτορας του Aegean Film Festival δεν έχει πάψει να ταξιδεύει στους δρόμους, στις πλατείες, στα μαγαζιά του νησιού. Το αποψινό πρόγραμμα της πλανόδιας εκδήλωσης περιλαμβάνει ακόμα, μεταξύ άλλων, την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μελλοντολογική αλληγορία της Λίας Τσάλτα «Το Δάσος» και το πολυβραβευμένο «Η Σιγή των Ψαριών Oταν Πεθαίνουν» του Βασίλη Κεκάτου.

skala

Την ίδια ώρα, στα δύο φεστιβαλικά venues της Σκάλας τρέχουν οι κανονικές προβολές του προγράμματος. Στο θερινό του Δημοτικού Σχολείου, το βραβευμένο με Αργυρή Aρκτο «Θέλημα Θεού» του Φρανσουά Οζόν, και στο Πάτμιο Πνευματικό Κέντρο, το οικολογικό ντοκιμαντέρ του Αμερικανού Τζος «Μπόουνς» Μέρφι «Artifishal», σε πανελλήνια πρεμιέρα. Συνολικά, 11 μεγάλου μήκους πρεμιέρες μετρά η φετινή διοργάνωση, μεταξύ άλλων και το αποκαλυπτικό «The Great Hack» που, το βράδυ της Πέμπτης, μας συνάρπασε με τον τρόπο που ξεδιπλώνει το σκάνδαλο Cambridge Analytica/Facebook για να υπογραμμίσει την αξία των προσωπικών δεδομένων παγκοσμίως- αγαθό πολυτιμότερο πλέον κι από το πετρέλαιο.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου πραγματοποιείται με την υποστήριξη και σε συνδιοργάνωση με τους ΔΗΜΟΥΣ ΠΑΤΜΟΥ & ΠΑΡΟΥ, την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ και υπό την αιγίδα της UNESCO. Μεγάλος Χορηγός του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου είναι η COSMOTE TV που στηρίζει σταθερά το όραμα του Φεστιβάλ για την ανάπτυξη της νέας γενιάς Ελλήνων δημιουργών.

9th aegean film festival 607

To 9o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου διεξάγεται φέτος 9 με 14 Ιουλίου στην Πάρο και 16 με 21 Ιουλίου στην Πάτμο. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το 9ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου στο επίσημο site του και στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.