Φεστιβάλ / Βραβεία

61o Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, μέρα 3η: Τι να δείτε σήμερα

στα 10

Τόσος λίγος χρόνος, τόσες πολλές (καλές) ταινίες. Το Flix σας προτείνει τις ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε για κάθε μέρα του online φεστιβάλ.

Flix Team
61o Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, μέρα 3η: Τι να δείτε σήμερα

To Διεθνές Διαγωνιστικό ξεκινά σήμερα τις προβολές του, όπως και το διαγωνιστικό τμήμα του Meet the neighbors, οπότε οι επιλογές πληθαίνουν

Διαβάστε εδώ όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς

Το αφιέρωμα στην επιστημονικη φαντασία προσφέρει επίσης μια από τις πιο παράξενες και απροσδόκητες ταινίες του. Τέλος στις ειδικές προβολές, συναντάμε καινούριες ταινίες από τη Ναόμι Καουάσε και τον Τζόναθαν Νόσιτερ. Πατήστε play!

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο site του Φεστιβάλ, στη σελίδα του στο Facebook και στη σελίδα του στο Instagram.


Πώς βλέπουμε φέτος ταινίες στο Φεστιβάλ; Μάθετε όλα όσα πρέπει στον ειδικό οδηγό του Flix με οδηγίες χρήσης για τις online προβολές και τα ειδικά πακέτα εισιτηρίων


Kin-dza-dza! 607

Κιν-Τζα-Τζα (Kin-Dza-Dza) του Γκιόργκι Ντανελίγια | Προφητείες από Εναν Αλλο Κόσμο

Ο Βλάντιμιρ, ένας εργάτης από τη Ρωσία, και ο Γκεντεβάν, ένας Γεωργιανός φοιτητής, τηλεμεταφέρονται κατά λάθος σε έναν άγονο και ερημικό πλανήτη, όπου το τέρας της γραφειοκρατίας κατέχει την εξουσία. Έχοντας αποκλείσει την πιθανότητα να έχουν βρεθεί σε κάποια καπιταλιστική χώρα, οι δυο συνοδοιπόροι ξεκινούν ένα σουρεαλιστικό ταξίδι επαναπατρισμού, μπλέκοντας σε μια σειρά από αλλόκοτες και ατυχείς περιπέτειες. Μια καυστική πολιτική αλληγορία που καθρεφτίζει ένα δύσκαμπτο και παράλογο καθεστώς, αντλώντας έμπνευση από το Θέατρο του Παραλόγου.

february 607

Φεβρουάριος (February) του Καμέν Καλέφ | Meet the neighbors, Ματιές Στα Βαλκάνια

Ανατολική Βουλγαρία, σε ένα απομονωμένο χωριό δίπλα στα σύνορα με την Τουρκία, που μοιάζει να ζει έξω από το κουκούλι του χρόνου. Ο Πέταρ, που έχει από καιρό κατακτήσει την εσωτερική γαλήνη και την αυτογνωσία, βαδίζει προς το ριζικό του χωρίς να μετανιώνει. Χωρισμένο σε τρία κεφάλαιαπου αντανακλούν ισάριθμες θεμελιώδεις περιόδους (παιδική ηλικία, ενηλικίωση, γηρατειά), αυτό το ελεγειακό ταξίδι μάς βυθίζει στις αδιόρατες δυνάμεις που ιχνηλατούν τη ζωή: μια διαδρομή προκαθορισμένου προορισμού, που όμως είναι πάντα και τόσο απρόβλεπτη.

ghosts 607

Φαντάσματα στην Πόλη (Ghosts) της Αζρα Ντενίζ Οκιάι | Επίσημο Διαγωνιστικό

Στο κοντινό μέλλον, η Τουρκία βιώνει ένα ανεξήγητο ενεργειακό μπλακ άουτ, που πυροδοτεί βίαιες ταραχές. Τέσσερις χαρακτήρες, σαν περιπλανώμενα φαντάσματα, καθρεφτίζουν τις πολλαπλές όψεις μιας αποπροσανατολισμένης χώρας, που βρίσκεται στο χείλος της έκρηξης. Μέσα από συνεχή άλματα μπρος-πίσω στον χρόνο και σκηνές που επαναλαμβάνονται από διαφορετική οπτική γωνία, αυτός ο συναρπαστικός γρίφος σκιαγραφεί ένα πλέγμα από ακραίες αντιθέσεις και αντιφάσεις – ένα πορτρέτο μιας κοινωνίας που βυθίζεται στο σκοτάδι.

spiral 607

Δίνη (Spiral) της Σεσίλια Φελμέρι / Meet the Neighbors, Διαγωνιστικό Τμήμα

Όταν τα ψάρια στη λίμνη τους αρχίζουν να πεθαίνουν μυστηριωδώς, η φαινομενικά παραδεισένια σχέση του Μπενς και της Γιάνκα καταρρέει. Λίγο αργότερα, η Γιάνκα βρίσκει τραγικό θάνατοκαι ο Μπενς, αρνούμενος να την αποχωριστεί, βυθίζει το σώμα της στη λίμνη. Μετά από καιρό, θα βρει παρηγοριά στο πρόσωπο της Νόρα, η οποία όμως αναπτύσσει σταδιακά μια ανατριχιαστική ομοιότητα με τη Γιάνκα. Μια κυκλική ιστορία τεσσάρων εποχών που μιλά για το βάρος του πένθους και την αποδοχή της απώλειας.

true mothers 607

Μάνα Μητέρα (True Mothers) της Ναόμι Καουάσε | Ειδικές Προβολές

Ένα ζευγάρι μεγαλοαστών απότο Τόκιο εγκαταλείπει τις επώδυνες θεραπείες γονιμότητας και υιοθετεί τον Ασάτο, καρπό μιας επιπόλαιης εφηβικής αγάπης. Έξι χρόνια αργότερα, η νεαρή βιολογική μητέρα του Ασάτο εμφανίζεται από το πουθενά, μετανιωμένηγια τα λάθη του παρελθόντος, πασχίζοντας να ξαναμπεί στη ζωή του παιδιού της. Συνυφαίνοντας με δεξιοτεχνία χρονικά επίπεδα, αφηγηματικά στιλ και κινηματογραφικά είδη –οικογενειακό δράμα, νεανικό ρομάντζο, κοινωνικό ρεαλισμό, αλλά και φινιρισμένες πινελιές θρίλερ–, αυτή η συγκινητική σπουδή χαρακτήρων εξερευνά τις έννοιες της οικογένειας και της μητρότητας.

last words 607

Τελευταία Λόγια (Last Words) του Τζόναθαν Νόσιτερ / Ειδικές Προβολές

2085, και o πλανήτης έχει μετατραπεί σε απέραντη έρημο.**Η οικολογική καταστροφή έχει διαγράψει κάθε ίχνος πολιτισμού, και το ανθρώπινο είδος βρίσκεται στο όριο του αφανισμού. Μια χούφτα από τους τελευταίους επιζώντες αφουγκράζονται ένα μυστηριώδες κάλεσμα, το οποίο τους προτρέπει να συναντηθούν στην Αθήνα. Ο Τζο, ένα δεκαεπτάχρονο αγόρι αφρικανικής καταγωγής, πρόκειται να είναι ο τελευταίος κινηματογραφιστής του κόσμου, καθώς θα καταγράψει τις ύστατες εικόνες της ανθρώπινης παρουσίας. Μια ιστορία ολέθρου που αφήνει, όμως, ένα ίχνος ελπίδας, υμνώντας την αναζωογονητική πνοή του σινεμά.

Rose Plays Julie 607

Η Ρόουζ Υποδύεται την Τζούλι (Rose Plays Julie) των Κριστίν Μολόι και Τζο Λόλορ / Ανοιχτοί Ορίζοντες

Η Ρόουζ, φοιτήτρια Κτηνιατρικής, έχει μόλις ανακαλύψει πως είναι υιοθετημένη. Όταν εντοπίζει την αληθινή της μητέρα, μια επιτυχημένη τηλεοπτική ηθοποιό, βιώνει μια τραυματική εμπειρία, καθώς ένα σκοτεινό μυστικό αναδύεται στην επιφάνεια. Θολωμένη από αισθήματα οργής και απόρριψης, η Ρόουζ μεταμφιέζεται φορώντας μια περούκα και έρχεται αντιμέτωπη με τον βιολογικό πατέρα της, στον οποίο συστήνεται ως Τζούλι. Ένα σκοτεινό ψυχολογικό θρίλερ, τυλιγμένο σε μια ανατριχιαστική ατμόσφαιρα κλινικής ψυχρότητας, που ξεδιπλώνεται σαν μοντέρνα τραγωδία από θρυμματισμένες ταυτότητες και αναμνήσεις που στοιχειώνουν.