Industry

29 εύκολα βήματα για να πουλήσετε την ταινία σας στο Χόλιγουντ!

στα 10

Ο Τζόσουα Μάρστον, ο νεοϋορκέζος (και μάλλον απηυδισμένος) σκηνοθέτης του «Maria Full of Grace», καταγράφει με χιουμοριστική πένα τι πρέπει να κάνει ένας κινηματογραφιστής για να πουλήσει την ταινία του στα χολιγουντιανά στούντιο. Σε 29 «απλά» βήματα.

29 εύκολα βήματα για να πουλήσετε την ταινία σας στο Χόλιγουντ!
Ο Τζόσουα Μάρστον έχει σκηνοθετήσει επεισόδια των «Six Feet Under», «How to Make it in America», «The Good Wife», «The Newsroom»

Ολοι θεωρούμε ότι ξέρουμε τι θέλουν και τι αγοράζουν τα χολιγουντιανά στούντιο. Οσο οι πρώτες πηγές ύλης εξαντλούνται, τα remake κουράζουν, τα blockbuster franchise μία πετυχαίνουν και δέκα πατώνουν, ένας independent filmmaker, ο Νοεϋορκέζος Τζόσουα Μάρστον (τον γνωρίσαμε με την «Κεχαριτωμένη Μαρία» το 2004, αλλά έχει δουλέψει κι αρκετά στην τηλεόραση - από το «Six Feet Under», μέχρι το «Newsroom») μας δίνει την φόρμουλα της επιτυχίας. Πώς ξεκινάς, τι κάνεις και πώς καταλήγεις να πουλάς το πρότζεκτ σου σ' ένα χολιγουντιανό στούντιο; Ακολουθήστε τα 29 -εύκολα- βήματά του...

1. Προσλαμβάνεις (τζάμπα) έναν μαθητευόμενο για να διαβάσει στοίβες σεναρίων και βιβλίων. Είναι ανεξήγητο γεγονός που το λες και θαύμα: πάντα ένας πωρωμένος μαθητευόμενος είναι αυτός που ανακαλύπτει την πανέξυπνη ιστορία που όλοι οι άλλοι δεν εκτίμησαν.

2. Προσφέρεις στον συγγραφέα/σεναριογράφο της πρώτης αυτής ύλης ένα δολάριο προκαταβολή για τα αποκλειστικά δικαιώματα της κινηματογραφικής διασκευής, τα οποία θα αγοράσεις με αδιευκρίνιστα ποσοστά όταν η ταινία πουληθεί στα στούντιο.

3α. Επιστρέφεις στο βήμα 1. Ο συγγραφέας είναι μικρός και άπειρος. Σε απορρίπτει και κρατάει τα δικαιώματα της δουλειάς του για καλύτερη προσφορά. Μήνες μετά ακούς ότι η ταινία βρίσκεται σε προπαραγωγή και με πρωταγωνιστή τον Τομ Κρουζ (@^#%&^%*&^%#).

3β. Ο συγγραφέας δέχεται την προσφορά σου γιατί, ναι, είναι τόσο αποκαρδιωμένος και πεινασμένος.

4. Βρίσκεις έναν άνεργο σεναριογράφο για να κάνει την διασκευή/προσαρμογή του σεναρίου στο χαμηλότερο δυνατό κόστος. Τον κάνεις να αισθάνεται αναπόσπαστο μέρος της δημιουργίας του πρότζεκτ. Σου κάνει τις επόμενες 3 βερσιόν/διορθώσεις/επεξεργασίες τζάμπα.

5. Αναζήτηση σκηνοθέτη. Κάνεις μία λίστα από σκηνοθέτες που θα μπορούσαν να γυρίσουν μία υπέροχη, συγκινητική, καλλιτεχνική ταινία με αυτό το υλικό. Τους διαγράφεις. Πας στο IMDB και βρίσκεις την λίστα των σκηνοθετών που έχουν αποφέρει τα μεγαλύτερα box office έσοδα με το μικρότερο budget.

6. Κλειδώνεις τον σκηνοθέτη σε μία συμφωνία πενταροδεκάρας, με προφορική υπόσχεση ποσοστών όταν θα πουληθεί η ταινία. Τον πείθεις δίνοντάς του λευκή σελίδα στην επίβλεψη της διόρθωσης του σεναρίου (ναι, ο σεναριογράφος σου στο ξανακάνει τζάμπα).

7α. Χάνεις τον σκηνοθέτη σου, ο οποίος φεύγει για άλλο πρότζεκτ, όσο ο σεναριογράφος ξαναγράφει το σενάριο. Επιστρέφεις στο βήμα 6.

7β. Χάνεις τον σκηνοθέτη σου γιατί μισεί την νέα σεναριακή βερσιόν, τσακώνεται με τον εξουθενωμένο σεναριογράφο και τα παρατάει. Επιστρέφεις στο βήμα 6.

7γ. Σκηνοθέτης και σεναριογράφος τη βρίσκουν και πιστεύουν ότι έχουν στα χέρια τους την νέα indie επιτυχία. Τους πείθεις ότι κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ... προβλέψιμο, ενώ ένα mainstream, εμπορικό βλέμμα θα ήταν η πραγματική έκπληξη.

8. Οσο παλεύεις για όλα αυτά, το option deal με τον συγγραφέα τελειώνει. Πηγαίνεις στο Βέγκας και τζογάρεις τα χρήματα και το σπίτι σου ώστε να κλειδώσεις τη συμφωνία για έναν ακόμα χρόνο.

9α. Τα χάνεις όλα. Επιστροφή στο βήμα 1.

9β. Κερδίζεις! Ανανεώνεις τη συμφωνία για έναν ακόμα χρόνο.

10. Κάνεις εκατοντάδες μίτινγκ με τους βοηθούς των βοηθών των μαθητευόμενων των χολιγουντιανών στούντιο. Χρησιμοποιείς τα δωρεάν μίλια που έχεις συγκεντρώσει για να είσαι στο Λος Αντζελες κάθε τρεις και λίγο.

11. Περιμένεις τηλεφώνημα από τα στούντιο.

12. Περίμενε κι άλλο.

13. Συνέχισε να περιμένεις.

14α. Το option deal συμβόλαιο λήγει ξανά. Επιστροφή στο βήμα 1.

14β. To στούντιο επικοινωνεί, δέχεται αλλά... θέλει να αλλάξει το σενάριο.

15α. Ο σεναριογράφος παζαρεύει την πληρωμή του με το στούντο, το στούντιο εκνευρίζεται, φεύγει από το πρότζεκτ. Επιστροφή στο βήμα 13.

15β. Ο σεναριογράφος δεν παζαρεύει τίποτα, ξαναγράφει το σενάριο για ψίχουλα και 2 εισιτήρια για την πρεμιέρα της ταινίας.

16. Ο σεναριογράφος καταθέτει το διορθωμένο σενάριο στον βοηθό του βοηθού του μαθητευόμενου παραγωγού του στούντιο, κι αυτός ζητάει.. διορθώσεις.

17. Ο σεναριογράφος επαναστατεί θέλει να δει μία πρώτη πληρωμή για όλη αυτή τη δουλειά. Ο βοηθός του βοηθού του μαθητευόμενου κατηγορεί τους δικηγόρους του στούντιο και πείθει τον σεναριογράφο να παίξει μπάλα.

18α. Το στούντιο συνειδητοποιεί ότι έχει ένα παρόμοιο σενάριο στα σκαριά. Παρατάει το πρότζεκτ. Επιστρέφεις στο βήμα 1.

18β. Ο παραγωγός του στούντιο που έχει αναλάβει την ταινία σου φεύγει από το στούντιο γιατί υπέγραψε με τρίτο στούντιο. Ο καινούργιος παραγωγός βρίσκει το πρότζεκτ βαρετό και το παρατάει. Επιστρέφεις στο βήμα 1.

18γ. Το στούντιο δίνει το πράσινο φως στο διορθωμένο σενάριο. Ξεκινά το κάστινγκ της ταινίας.

19. Κάνεις λίστα των πιθανών ηθοποιών που θα μπορούσαν να παίξουν τον ανδρικό και τον γυναικείο πρωταγωνιστικό ρόλο, κοιτώντας μόνο τη δύναμή τους στο box office. Αφαιρείς 10 εκατομμύρια δολάρια αν έχουν προταθεί για Οσκαρ και 50 αν έχουν κερδίσει.

20. Περιμένεις επί μήνες την ηθοποιό να διαβάσει το σενάριο που της έστειλες.

21. Περιμένεις λίγο ακόμα: η ηθοποιός σου ήταν διακοπές για να ξεπεράσει ένα σκάνδαλο χωρισμού.

22. Βάζεις το σπίτι σου υποθήκη ξανά, καθώς το στούντιο δεν σ' έχει πληρώσει για τίποτα ακόμα.

23. Δίνεις τελεσίγραφο στην ηθοποιό σου.

24α. Η ηθοποιός παραιτείται (και δε θα μάθεις και ποτέ αν παρέλαβε, διάβασε, είχε ενδιαφέρον για το σενάριο). Προχωράς στην επόμενη στην λίστα. Επιστροφή στο βήμα 20.

24β. Η ηθοποιός δέχεται. Κλείνεις ραντεβού να συζητήσετε λεπτομέρειες στο Chataeu Marmont. Πληρώνεις με πιστωτική.

25. Επαναλαμβάνεις βήματα 19-24 για τον άντρα πρωταγωνιστή σου.

26. Κάνεις ρεπεράζ στην εξωτική Ταϊλάνδη.

27. Υπολογίζεις το budget και το καταθέτεις στο στούντιο για έγκριση.

28α. Το στούντιο κόβει το κόστος στο μισό. Πρέπει να γυρίσεις την ταινία στην εξωτική Β. Καρολίνα. Επιστροφή στο βήμα 27.

28β. Η ηθοποιός σου εμπλέκεται σε σκάνδαλο ναρκωτικών και μπαίνει για αποτοξίνωση. Η αξία της ταινία διπλασιάζεται, μαζί με το ενδιαφέρον και τη δωρεάν διαφήμιση! Συγχαρητήρια προχωράς ένα βήμα!

29. Η ταινία παίρνει το πράσινο φως! Ολοι διαφημίζουν στον Τύπο την ιδέα ως δική τους. Συγχαρητήρια, είσαι παίκτης στο Χόλιγουντ.