Buzz

10 επανεκδόσεις - φετίχ για το φετινό καλοκαίρι στην πόλη

στα 10

Καλοκαίρι χωρίς επανέκδοση είναι σαν θερινό σινεμά χωρίς μια Fischer κάτω από τ' αστέρια. Διαλέγουμε δέκα από τις επανεκδόσεις που θα δούμε φέτος και σας προσκαλούμε σε ξεχωριστές εμπειρίες σινεμά.

Flix Team
10 επανεκδόσεις - φετίχ για το φετινό καλοκαίρι στην πόλη

Τα θερινά σινεμά είναι το φετίχ κάθε ελληνικού καλοκαιριού.

Ακόμη περισσότερο φέτος αφού η έλλειψη του σινεμά όλο το προηγούμενο διάστημα, βρίσκει τους θεατές με ακόμη περισσότερη όρεξη για μια βραδιά κάτω από τα αστέρια, στην πλέον ασφαλή και εγγυημένα ρομαντική έξοδο στην πόλη.

fischer

Η μπίρα Fischer είναι το φετίχ (και) των θερινών σινεμά.

Για τρίτη χρονιά φέτος, η πιο σινεφίλ Premium Pilsener, με τη γεύση που δεν ξεχνάς ποτέ, δροσίζει τις καλοκαιρινές βραδιές και στηρίζει τη μοναδική εμπειρία που προσφέρουν τα θερινά σινεμά αλλάζοντας το αστικό τοπίο κάθε φορά που σβήνουν τα φώτα, μετατρέποντας τη θέαση μιας ταινίας σε μια ξεχωριστή στιγμή μέσα στο χρόνο.

Fischer

Οι επανεκδόσεις είναι το φετίχ των θερινών σινεμά κάθε καλοκαίρι.

Ταινίες που έρχονται από το παρελθόν, είτε με τη σφραγίδα του κλασικού, είτε με τη λαχτάρα της ανακάλυψης, φέρνοντας μαζί τους τον αέρα μιας πιο αθώας κινηματογραφικής εποχής που κάθε φορά που η ταινία ξεκινάει στην οθόνη νιώθεις ότι ο χρόνος σταματάει.

Ας δούμε δέκα από αυτές που ξεχωρίζουν φέτος το καλοκαίρι.

2046

2046 του Γουόνγκ Καρ Γουάι

Ενας συγγραφέας γράφει ένα βιβλίο για το 2046, εκεί όπου ταξιδεύουν με ένα μυστηριώδες τρένο όσοι θέλουν να βρουν τις χαμένες τους αναμνήσεις. Κι όσο βυθίζεται στη συγγραφή του, τα όρια ανάμεσα στο παρελθόν και στο μέλλον, τη δική του ζωή και τη μυθοπλασία, τα όνειρα και τη μνήμη, γίνονται πιο θολά και δυσδιάκριτα. Η πιο φιλόδοξη στιγμή της φιλμογραφίας του Γουόνγκ Καρ Γουάι, μια ταινία που μιλάει για την αγάπη με τον μοναδικό τρόπο του σκηνοθέτη της «Ερωτικής Επιθυμίας», σαν ένα παιχνίδι με τα στοιχεία της (ανθρώπινης) φύσης, σαν μια μελαγχολική διαδρομή στο άγνωστο μέλλον. Η ταινία θα κυκλοφορήσει σε επανέκδοση με νέες ψηφιακές κόπιες 4K.

400 Blows 607

Τα 400 Χτυπήματα του Φρανσουά Τριφό

Ο Αντουάν Ντουανέλ είναι δεκατριών χρονών και ζει στο Παρίσι με τους γονείς του. Η αδιαφορία των γονιών του και η αυταρχική συμπεριφορά των καθηγητών του στο σχολείο του προκαλεί μια τάση φυγής από το καταπιεστικό σχολικό και οικογενειακό περιβάλλον. Ετσι, μετά από πολλές περιπέτειες, ανάμεσα στις οποίες και ο εγκλεισμός του στο αναμορφωτήριο, κατορθώνει να φτάσει επιτέλους στην θάλασσα. Το αυτοβιογραφικό κλασικό φιλμ του Φρανσουά Τριφό που όρισε τη Nouvelle Vague και απελευθέρωσε κάθε σινεφιλικό αίσθημα εκατομμυρίων θεατών σε όλον τον κόσμο - μια αξέχαστη ιστορία ενηλικίωσης με τον τρόπο του σινεμά.

shot in the dark

Λαγωνικό 24 Καρατιών του Μπλέικ Εντουαρτς

Ο γκαφατζής επιθεωρητής Κλουζό αναλαμβάνει την υπόθεση μιας νεαρής υπηρέτριας που κατηγορείται για φόνο. Πεπεισμένος για την αθωότητά της, παραβλέπει με ιδιαίτερη άνεση τα ενοχοποιητικά στοιχεία της, οδηγώντας τον γενικό επιθεωρητή Ντρέιφους στα όρια νευρικού κλονισμού. Το δεύτερο μέρος του κλασικού «Ροζ Πάνθηρα», αυτό που θεωρείται και το καλύτερο του franchise κι όχι άδικα, αφού αποτελεί την επιτομή του ιδιοσυγκρασιακού χιούμορ του Μπλέικ Εντουαρντς σε απόλυτο συγχρονισμό με την περσόνα του Πίτερ Σέλερς στο ρόλο του Επιθεωρητή Κλουζό. Οπλιστείτε με αντοχές στο γέλιο.

Some Like It Hot 607

Μερικοί το Προτιμούν Καυτό του Μπίλι Γουάιλντερ

Στο Σικάγο της ποτο-απαγόρευσης δυο απένταροι μουσικοί γίνονται χωρίς να το θέλουν μάρτυρες μιας γκαγκστερικής σφαγής κι αναγκάζονται να μεταμφιεστούν σε γυναίκες για να φύγουν για το Μαϊάμι μαζί με ένα συγκρότημα γυναικών μουσικών για να γλιτώσουν τη ζωή τους. Η - δεν υπάρχει καλύτερη - κωμωδία του Μπίλι Γουάιλντερ, με το δίδυμο των Τζακ Λέμον - Τόνι Κέρτις να γράφει ιστορία και την Μέριλιν Μονρό, σε έναν από τους σπουδαιότερους ρόλους της καριέρας της, να αποθεώνει κάθε ίντσα του χολιγουντιανού ονείρου, σε μια ταινία που βλέπεται ξανά και ξανά, ένα καλοκαίρι και η ίδια.

Blue Velvet

Μπλε Βελούδο του Ντέιβιντ Λιντς

Ο Τζέφρι, που επέστρεψε πρόσφατα στην πατρική του κωμόπολη, βρίσκει ένα κομμένο αφτί και αποφασίζει να λύσει το μυστήριο που κρύβει. Η έρευνά του τον οδηγεί σε μια μαζοχίστρια τραγουδίστρια κι έναν παρανοϊκό γκάνγκστερ, καθώς και σε ένα σκοτεινό κόσμο διαστροφών και μυστηρίου. Το παραισθησιογόνο αριστούργημα του Ντέιβιντ Λιντς, ένα πειραγμένο νουάρ που ανέδειξε το μυστηριώδη κόσμο του δημιουργού του με τον πιο ανεξίτηλο, εμβληματικό τρόπο. Από τον Ντένις Χόπερ μέχρι τον Κάιλ ΜακΛάχλαν και από την Λόρα Ντερν μέχρι την μυθική Ιζαμπέλα Ροσελίνι, είναι λίγες οι στιγμές που το «Μπλε Βελούδο» δεν κερδίζει με την αξία της κινηματογραφικής του πρωτοτυπίας τον τίτλο του κλασικού.

The Crying Game

Το Παιχνίδι των Λυγμών του Νιλ Τζόρνταν

Ενας αγωνιστής του IRA, o Φέργκους αποτελεί μέλος συμμορίας που απάγει τον Τζόντι και τον κρατάει όμηρο. Σταδιακά, μεταξύ των δύο ανδρών θα αναπτυχθεί μια φιλία. Εκεί ο Φέργκους θα εκμυστηρευτεί στον ήρωα μας πως αναζητά μια παλιά του φίλη και, στη συνέχεια, η αναζήτηση αυτή θα βαρύνει τον Τζόντι όταν πια η αιχμαλωσία καταλήγει με τραγικά αποτελέσματα. Αναζητώντας έναν τρόπο να εξιλεωθεί, την εντοπίζει. Αποφασίζει να της κρύψει το παρελθόν του. Το πρόβλημα είναι πως και εκείνη έχει τα δικά της μυστικά. Το αριστούργημα του Νιλ Τζόρνταν, ένα νεο νουάρ ποτισμένο από τη μελαγχολία που γεννάει πάντα ο ανεκπλήρωτος έρωτας, μια τολμηρή στιγμή του σύγχρονου σινεμά που ήρθε πολύ πριν από την ώρα της για να επιβάλλει την ταυτότητά της ως αδιαφιλονίκητη σφραγίδα της ίδιας της της φύσης. Ενα από τα πιο δικαιωματικά Οσκαρ Σεναρίου το 1992, στην ιστορία του θεσμού.

Betty Blue 607

Μπέτι Μπλου του Ζαν Ζακ Μπενέξ

Βασισμένη σε ένα βιβλίο του Φιλίπ Τζιαν, η «Μπέτι Μπλου» είναι η ιστορία ενός ζευγαριού που γεννήθηκε για να υπάρξει μαζί. Ο Ζοργκ κι η Μπέτι, δύο πόλοι του ίδιου μαγνήτη, απρόβλεπτοι και τρελοί ταυτόχρονα, ζουν στα όρια- όχι βάσει κάποιας εκκεντρικής κοσμοθεωρίας, αλλά γιατί είναι έτσι από τη φύση τους. Εκείνος, είναι ερασιτέχνης συγγραφέας, που έχει παρατήσει το έργο του και ζει μια νορμάλ, λιγότερο περίπλοκη καθημερινότητα, σε ένα παραλιακό μπανγκαλόου. Εκείνη, εισβάλει στη ζωή του με μια παθιασμένη αφοσίωση σε εκείνον και το ταλέντο του, αλλά και μια κυκλοθυμική συμπεριφορά που τον αναταράζει. To εκρηκτικό φιλμ του Ζαν-Ζακ Μπενέξ που το 1986 έσκασε σαν βόμβα στο έρημο τοπίο του ευρωπαϊκού σινεμά για να συστήσει έναν σκηνοθέτη που μετατρέπει κάθε γωνιά της ταινίας του σε έναν ολόκληρο κόσμο αλλά κυρίως την Μπεατρίς Νταλ ως ένα φαινόμενο της φύσης στην πιο ερωτική ίσως ερμηνεία που έγινε ποτέ.

Lovers of the Arctic Circle

Οι Εραστές του Αρκτικού Κύκλου του Χούλιο Μέντεμ

Η Ανα και o Οτο, δυο παιδιά με αμφίδρομα ονόματα, γνωρίζονται στο σχολείο στην ηλικία των 8 ετών. Τα δυο παιδιά νιώθουν μια έλξη, αλλά θα πρέπει να την πνίξουν όταν ο πατέρας του Οτο συγκατοικήσει με τη μητέρα της Ανα. Οι ζωές τους θα ακολουθήσουν μια μυστήρια κυκλική πορεία που θα ολοκληρωθεί στον αρκτικό κύκλο όπου η ημέρα ποτέ δεν τελειώνει τα μεσάνυχτα. Μία από τις ωραιότερες ερωτικές ιστορίες της δεκαετίας του '90, η μεγαλύτερη στιγμή στην καριέρα του Ισπανού Χούλιο Μέντεμ, ένα «παραμύθι» που δεν φοβάται να συγκρυστεί με την πραγματικότητα προκειμένου να αποδείξει πως υπάρχουν πράγματα που δεν τελειώνουν ποτέ και η αγάπη είναι ένα από αυτά.

Last Year in Marienbad

Πέρσι στο Μαρίενμπαντ του Αλεν Ρενέ

Σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο στην εξοχή, ένας άντρας χρησιμοποιεί όλα τα θεμιτά μέσα για να πείσει μια παντρεμένη γυναίκα να φύγει μαζί του. Η γυναίκα μόλις και μετά βίας μπορεί να ανακαλέσει στη μνήμη της την ερωτική ιστορία που είχαν, ή μήπως δεν είχαν, τον προηγούμενο χρόνο στο Μαρίενμπαντ. Ο σύζυγος ή συνοδός παραμένει σταθερά και διακριτικά στο πλευρό της, ρωτώντας κάθε λίγο για την υγεία της, αδιαφορώντας για τα αισθήματά της. Το αριστούργημα του Αλέν Ρενέ, ένας φάρος του μοντέρνου σινεμά, μια ρομαντική ιστορία που απλώνεται στο χώρο και το χρόνο, σαν τη μνήμη και τα παιχνίδια της κάθε φορά που είσαι σίγουρος ότι δεν θυμάσαι τη στιγμή που καθόρισε για πάντα τη ζωή σου. Χρυσός Λέοντας στο Φεστιβάλ Βενετίας το 1961.

Pierrot le Fou 607

Ο Τρελός Πιερό του Ζαν-Λικ Γκοντάρ

Ο Πιερό εγκαταλείπει την γυναίκα και την κόρη του και το σκάει από το Παρίσι με έναν παλιο έρωτα προσπαθώντας μαζί να αποφύγουν τους επαγγελματίες Αλγερινούς δολοφόνους που την καταδιώκουν. Μετακινούνται διαρκώς στη Μεσόγειο και στην διάρκεια του ταξιδιού φιλοσοφούν για τα πάντα. Σουρεαλιστικό, ονειρικό, ποιητικό, αναρχικό, γλυκόπικρο, συμβολικό έργο που υμνεί την ξεγνοιασιά και την τρέλα του έρωτα. Μία από τις πιο διάσημες ταινίες του Ζαν-Λικ Γκοντάρ, με τους Ζαν-Πολ Μπελμοντό και Ανα Καρίνα σε μια κλασική, αξεπέραστη διαδρομή στην τρέλα... Σε επανέκδοση με νέες ψηφιακές κόπιες.

Κάντε ξεχωριστή κάθε μια βραδιά του φετινού καλοκαιριού σε έναν από τους 14 επιλεγμένους θερινούς κινηματογράφους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μαζί με την απολαυστική συντροφιά μιας παγωμένης Fischer.

Fischer
#FischerBeer #ItsAboutTaste #TherinoMeFischer #StarringFischer