Η ιδέα για το «Human» γεννήθηκε στο μυαλό του Γιαν Αρτίς-Μπερτράν πριν λίγα χρόνια όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε έπαθε βλάβη στο Μάλι. Περιμένοντας να επισκευαστεί ο σκηνοθέτης πέρασε την μέρα με έναν αγρότη και μίλησε μαζί του για την ζωή του, τις ελπίδες του, τις προτεραιότητες, τις προσδοκίες του. «Ηταν η πρώτη φορά που ήρθα αντιμέτωπος με τις εμπειρίες ενός ανθρώπου τόσο διαφορετικού από μένα» λέει ο σκηνοθέτης και προφανώς η επίδραση που είχε πάνω του εκείνη η συζήτηση ήταν κάτι που τον έκανε να θελήσει να εξερευνήσει περισσότερο τις ζωές των ανθρώπων στον πλανήτη.
Κάπως έτσι ο Αρτίς-Μπερτράν και οι 16 δημοσιογράφοι που απαρτίζουν την ομάδα του φιλμ μίλησαν με 2020 ανθρώπους από εξήντα χώρες του πλανήτη, κάνοντάς τους μια σειρά από 40 ερωτήσεις (ίδιες για όλους) που άγγιζαν θέματα όπως η οικογένεια, η αγάπη, το μέλλον, οι αξίες τους. Αλλά και ο πόλεμος, ή η ομοφυλοφιλία. «Είναι μια πολιτική ταινία» λέει σκηνοθέτης. «Υπάρχουν 70 χώρες στον κόσμο όπου η ομοφυλοφιλία είναι απαγορευμένη και 20 στις οποίες μπορεί να καταδικαστείς σε θάνατο αν είσαι ομοφυλόφιλος. Οπως καταλαβαίνεται υπήρχαν άνθρωποι που δεν ήθελαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σαν αυτές, αλλά ήταν καθήκον μου να ρωτήσω».
Στην ταινία του τα ονόματα και οι χώρες των ανθρώπων που μιλάνε στην κάμερα δεν διευκρινίζονται. «Ηθελα να επικεντρωθώ στα πράγματα που είναι κοινά για όλους μας. Αν βάλεις δίπλα σε κάποιον άνθρωπο το όνομά του, ή την χώρα του, αυτή η αίσθηση νιώθω ότι μειώνεται» λέει και προσθέτει ότι συχνά οι άνθρωποι με τους οποίους μίλησαν τον εξέπλητταν με τις απαντήσεις τους. «Είχαμε επιλέξει να μιλήσουμε με κάποιον για έναν λόγο, περιμένοντας να μας μιλήσει για κάτι συγκεκριμένο, αλλά στην πορεία θα παίρναμε κάτι τελείως διαφορετικό»
Ο Αρτίς-Μπερτράν αναφέρει το «Koyaanisqatsi» του Γκόντφρεϊ Ρέτζιο και τον Τέρενς Μάλικ ως μερικές από τις βασικές επιρροές της ταινίας, η οποία έκανε την πρεμιέρα της στην Βενετία, ενώ το περασμένο Σάββατο προβλήθηκε στην Ολομέλεια του ΟΗΕ και τώρα υπάρχει διαθέσιμη στο you tube σε έξι διαφορετικά κανάλια που την προβάλλουν με υπότιτλους σε διαφορετικές γλώσσες, αλλά έξτρα υλικό για τα γυρίσματα και την ιδέα πίσω από την ταινία.
Μπορείτε να δείτε το τρέιλερ του φιλμ εδώ και να επισκεφτείτε την επίσημη σελίδα της για να βυθιστείτε ακόμη πιο βαθιά στην ανθρώπινη φύση.
Δείτε ακόμη: