Φεστιβάλ / Βραβεία

To «Miss Violence», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ανάμεσά τους το χάος

of 10

Οπως ήταν αναμενόμενο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε συγχαρητήρια επιστολή στον Αλέξανδρο Αβρανά για το διπλό θρίαμβο του «Miss Violence» στο 70ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. «Και τι έγινε;» είναι δυστυχώς ο μοναδικός σχολιασμός επί του θέματος.

To «Miss Violence», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ανάμεσά τους το χάος

Δεν έχουμε την παραμικρή πρόθεση να χαλάσουμε την εορταστική ατμόσφαιρα γύρω από τη διπλή διάκριση του «Miss Violence» στο 70ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, αλλά διαβάζοντας τη συγχαρητήρια επιστολή που έστειλε στον Αλέξανδρο Αβρανά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας δεν μπορούμε παρά να σταθούμε για ακόμη μια φορά σκεπτικοί.

Πόσες ευχές θα ακούσουμε ακόμη για το ελληνικό σινεμά χωρίς να συνοδεύονται ποτέ από την παραμικρή πράξη;

Η συγχαρητήρια επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια προς τον Αλέξανδρο Αβρανά αναφέρει τα εξής - και παρεμπιπτόντως έρχεται και από έναν άνθρωπο που είναι γνωστό πως αγαπά το σινεμά και έχει θεαθεί αρκετές φορές να παρακολουθεί ακόμη και «weird ελληνικό σινεμά» για να είμαστε δίκαιοι:

«Θα ήθελα ειλικρινά σας συγχαρώ για τη σημαντική σας διάκριση, η οποία ελπίζω να αποτελέσει αφορμή για να αντιληφθούμε και πάλι όλοι μας, και κυρίως η Πολιτεία, τη βαθιά πολιτική φύση του πολιτισμού και τη μεγάλη συμβολή του στην πορεία του τόπου και του ελληνικού λαού. Ελπίζω να κατορθώσει η Πολιτεία να σταθεί στο ύψος της ευθύνης που της επιβάλλει τόσο η τεράστια πνευματική κληρονομιά, όσο και η δυναμική σύγχρονη δημιουργία στην Ελλάδα, και να καταστεί αρωγός στην προσπάθεια ώστε να αποτελέσει ο Πολιτισμός και πάλι την καρδιά και την ουσία της πραγματικότητάς μας

Εχουν περάσει πλεόν περισσότερα από τέσσερα χρόνια που το ελληνικό σινεμά είναι το μοναδικό πολιτιστικό προϊόν της χώρας με συνεχή διεθνή παρουσία και διακρίσεις, έχοντας αναλάβει από μόνο του την δωρεάν και ταυτόχρονα την καλύτερη διαφήμιση μιας χώρας που δεν έχει πλέον να επιδείξει τίποτα εκτός από τον κακό εαυτό της στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Μέσα σε αυτά τα χρόνια, η Πολιτεία δεν στάθηκε ποτέ στο «ύψος της ευθύνης που της επιβάλλουν» όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα που αναφέρει στην επιστολή του ο Κάρολος Παπούλιας, ενώ οι «αφορμές για υπενθύμιση» δεν σταμάτησαν να προκύπτουν καθώς - κόντρα σε όσους πίστευαν πως οι επιτυχίες του ελληνικού σινεμά στο εξωτερικό θα είναι μια πολύ εφήμερη μόδα - οι Ελληνες δημιουργοί, οι ταινίες τους και ο δημόσιος λόγος τους συνεχίζουν να απασχολούν με ένταση το παγκόσμιο σκηνικό.

Η προηγούμενη εβδομάδα με κορύφωση το θρίαμβο του «Miss Violence» στη Βενετία υπήρξε πρωτοφανής για τις «αφορμές» που χρειάζεται η Πολιτεία για να δείξει επιτέλους πως παίρνει στα σοβαρά την υπόθεση «ελληνικό σινεμά».

Ταινίες, δημιουργοί και το όλο φαινόμενο του ελληνικού σινεμά μοιάζει πλέον να βρίσκεται παντού, από τη Liberation στους New York Times και από τα φεστιβάλ του πλανήτη μέχρι το στόμα όλων, την ίδια στιγμή που η Πολιτεία - και ειρωνικά ακριβώς τις ίδιες μέρες που όλη η Βενετία μιλούσε μόνο για την Ελλάδα - βρισκόταν σε εναγκαλισμούς με μητροπολίτες και ο Πρωθυπουργός μιλούσε στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης ικανοποιώντας ακριβώς αυτό το ακραίο λαϊκό αίσθημα που δεν δίνει δεκάρα για το αν κάποιος Αβρανάς και μια ελληνική ταινία (με ξένο τίτλο) διαφήμισε την Ελλάδα περισσότερο από όλα τα κονδύλια που ξοδεύει το Υπουργείου Τουρισμού και οι αντίστοιχοι φορείς μαζί.

Φυσικά και δεν κατηγορεί κανείς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς η θέση του επιβάλλει και ευτυχώς γι' αυτό να στείλει συγχαρητήρια επιστολή, αν και η Πολιτεία στην οποία αναφέρεται είναι πρωτίστως ο ίδιος.

Κατηγορεί, ωστόσο, κανείς όλους όσους θα συνεχίζουν να αγνοούν την υπόθεση «ελληνικό σινεμά» με την πρόφαση της κρίσης - λες και πριν γινόταν κάτι διαφορετικό - και κατηγορεί και αυτούς που ενδεχομένως θα καρπωθούν την επιτυχία του Αβρανά ως «ελληνική», όταν αυτή ανήκει αποκλειστικά στον δημιουργό του, τους παραγωγούς τους και τους συντελεστές της ταινίας. Και, ναι, αυτή η επιτυχία επιβάλλει αυτή τη στιγμή να σταματήσουμε την όποια γκρίνια και να είμαστε απόλυτα χαρούμενοι.

Και να αγνοήσουμε την αντίστοιχη «διαβασμένη» συγχαρητήρια δήλωση του Υπουργού Πολιτισμού Πάνου Παναγιωτόπουλου που ένιωσε τόσο περήφανος, ώστε απλά να υποσχεθεί για ακόμη μια φορά πως η Πολιτεία θα υποστηρίξει το ελληνικό σινεμά - μια βδομάδα πριν διοριστεί ο Παναγιωτόπουλος, τα ίδια είχε πει και ο απερχόμενος Υφυπουργος Πολιτισμού Κώστας Τζαβαρας, αλλά και το σύνολο των Υπουργών Πολιτισμού αυτής της χώρας.

«Το άκουσμα των ονομάτων τού Αλέξανδρου Αβρανά και τού πρωταγωνιστή του Θέμη Πάνου από τα χείλη του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι στην τελετή βράβευσης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας μας έκανε όλους υπερήφανους. Όχι μόνο γιατί απέσπασαν μερικές από τις σημαντικότερες διακρίσεις στο χώρο του σύγχρονου ευρωπαϊκού σινεμά. Αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο το κατόρθωσαν: Με αυστηρή κριτική στάση απέναντι σε ό,τι ταλανίζει την ελληνική κοινωνία. Με προσωπική, θαρραλέα καλλιτεχνική γλώσσα. Με συναδελφική αλληλεγγύη απέναντι στις αντιξοότητες. Με διάθεση συνεργασίας με τους διεθνείς φορείς και επικοινωνίας όχι μόνο με το ελληνικό, αλλά και με το διεθνές κοινό. Ο Αλέξανδρος Αβρανάς είναι ένας από τους πολλούς νέους σκηνοθέτες μας που αυτή τη στιγμή συμμετέχουν με αξιώσεις και σε αρκετές περιπτώσεις διακρίνονται σε σημαντικά φεστιβάλ από το Ρέικιαβικ έως το Τορόντο και κερδίζουν επαινετικά δημοσιεύματα από το Παρίσι έως τη Νέα Υόρκη. Ενας από τους πολλούς ταλαντούχους συμπατριώτες μας που ανανεώνουν τη μεγάλη παράδοση του ελληνικού κινηματογράφου, που πάνε μπροστά με νέα δημιουργικότητα, νέα τόλμη, νέα επιχειρηματικότητα, που ανταποκρίνονται δηλαδή σε μια νέα Ελληνική Ελπίδα. Όμως, αυτό που κάνει κάθε πολίτη υπερήφανο πρέπει να κάνει την πολιτεία πιο υπεύθυνη. Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου είναι πάντα αρωγός στα βήματα των νέων δημιουργών. Τις αμέσως επόμενες ημέρες σε συνεργασία με τα στελέχη του αλλά και με τους νέους σκηνοθέτες θα αναζητήσουμε καινούριους τρόπους για να κάνουμε αποδοτικότερο το νόμο, να στηρίξουμε τις παραγωγές, να διευκολύνουμε τις συμπαραγωγές των ταινιών. Οι καιροί είναι δύσκολοι, αλλά μπορούμε και θα κάνουμε περισσότερα για το νέο ελληνικό κινηματογράφο».

Αν η Πολιτεία θέλει αφορμές για να της υπενθυμίζουν διαρκώς το προφανές και τη δουλειά της, αυτές τις έχει.

Οταν αποφασίσει να ενδιαφερθει ουσιαστικά και έμπρακτα και όχι με μεμονωμένες προσπάθειες, αποσπασματικές δράσεις και πλήθος υποσχέσεων για τη στήριξη του του ελληνικού σινεμά, απλά ας μας ειδοποιήσει. Αλλα παρακαλούμε όχι με επιστολές και δηλώσεις...

Διαβάστε ακόμη: