Φεστιβάλ / Βραβεία

Ξεκινά η προετοιμασία για το 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με στόχο την επιπλέον στήριξη του ελληνικού σινεμά

of 10

Το #TIFF61 έρχεται και φέρνει καλά νέα...

Ξεκινά η προετοιμασία για το 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με στόχο την επιπλέον στήριξη του ελληνικού σινεμά

Λίγο καιρό αφότου ολοκλήρωσε με επιτυχία, διαδικτυακά λόγω των συνθηκών της εποχής, το 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ξεκινά την προετοιμασία για την 61η διοργάνωσή του. Το πώς ακριβώς θα γίνει αυτή εξαρτάται, φυσικά, από την επικαιρότητα, όμως το σίγουρο είναι ότι θα γίνει κι ότι θα έχει στόχο την επιπλέον στήριξη του ελληνικού σινεμά.

Η ομάδα του Φεστιβάλ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις υγειονομικές αρχές, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Δήμο Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, παρακολουθεί τις εξελίξεις σχετικά με τον κορονοϊό και επεξεργάζεται ήδη τρία σενάρια για τη διεξαγωγή της διοργάνωσης.

Διαβάστε ακόμη: 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: «Καμία παραχώρηση, αλλά τις αλλαγές δεν τις φοβόμαστε» | Ορέστης Ανδρεαδάκης και Ελίζ Ζαλαντό, διευθυντής και γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης εξηγούν στο Flix πώς γίνεται μια κινηματογραφική διοργάνωση στην εποχή της πανδημίας

Πρώτο -και ιδανικό- σενάριο είναι η επιστροφή του Φεστιβάλ στο φυσικό του χώρο, τις κινηματογραφικές αίθουσες. Σε αυτή την περίπτωση, το Φεστιβάλ θα παρουσιάσει έναν μικρότερο αριθμό ταινιών, με περισσότερες προβολές ανά ταινία, από τις 5 έως τις 15 Νοεμβρίου 2020. Οι ταινίες θα προβληθούν στα διεθνή διαγωνιστικά τμήματα, στα αφιερώματα, στο κυρίως πρόγραμμα, ενώ φυσικά θα παρουσιαστεί το σύνολο της ελληνικής παραγωγής της χρονιάς.

Ταυτόχρονα, η ομάδα του Φεστιβάλ προετοιμάζει δύο επιπλέον εναλλακτικά σενάρια για την περίπτωση που η διοργάνωση θα πρέπει να μεταφερθεί σε ψηφιακή μορφή. Η επεξεργασία και η υλοποίηση όλων αυτών των σεναρίων είναι απαιτητική και δύσκολη.

φεστιβάλ θεσσαλονίκης 607

Βασικός στόχος του Φεστιβάλ, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, είναι η στήριξη του ελληνικού σινεμά με συγκεκριμένες δράσεις. Το 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει μια σειρά νέων δράσεων που θα υλοποιηθούν σε όποια μορφή και αν διεξαχθεί η διοργάνωση:

Το Φεστιβάλ δημιουργεί ένα εκπαιδευτικό hub για Ελληνες σκηνοθέτες που βρίσκονται στο στάδιο της μετάβασης από τη μικρού μήκους στη μεγάλου μήκους ταινία. Στόχος του hub είναι να βοηθήσει τους σκηνοθέτες που βρίσκονται στο στάδιο της αρχικής ιδέας να κάνουν συνεργασίες, να βρουν συμπαραγωγές και να μετατρέψουν την ιδέα τους σε ταινία. Σύντομα θα ανακοινωθεί ο τρόπος επιλογής των συμμετεχόντων.

Δύο νέα χρηματικά βραβεία παρουσιάζονται αποκλειστικά για ελληνικά πρότζεκτ στα αναπτυξιακά προγράμματα της Αγοράς Crossroads και Works in Progress.

Αυξάνεται το ποσοστό των ελληνικών πρότζεκτ που θα επιλέγονται για τα προγράμματα της Αγοράς.

Διαβάστε ακόμη: Πέντε ελληνικά πρότζεκτ Goes to Cannes μέσω του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Δημιουργείται Agora Lab για ελληνικά πρότζεκτ που έχουν ήδη πραγματοποιήσει γυρίσματα. Πρόκειται για ένα εργαστήριο ανάπτυξης, στο οποίο κινηματογραφιστές διεθνούς φήμης προσφέρουν δωρεάν καθοδήγηση σε Ελληνες σκηνοθέτες με ταινίες που βρίσκονται στο στάδιο του μοντάζ. Στο Agora Lab του 61ου ΦΚΘ θα συμμετάσχουν και τα ντοκιμαντέρ που είχαν επιλεγεί στο Lab του 22ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποίο λόγω έκτακτων συνθηκών δεν πραγματοποιήθηκε.

Συνεχίζεται το Meet the Future, η πρωτοβουλία του Φεστιβάλ που στρέφει το βλέμμα στο μέλλον του σινεμά, παρουσιάζοντας κάθε χρόνο νέους επαγγελματίες από διαφορετικές ειδικότητες του κινηματογράφου. Φέτος, θα μας συστήσει ανερχόμενους διευθυντές φωτογραφίας από την Ελλάδα. Το πρώτο Meet the Future τον Νοέμβριο του 2019 πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ιδρυμα Ωνάση.

Το Thessaloniki Locarno Industry Academy International επιστρέφει στο 61ο Φεστιβάλ και από φέτος θα είναι ανοιχτό σε περισσότερους επαγγελματίες του ελληνικού κινηματογράφου.

Ενισχύεται η συνεργασία με το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Εκτός από την προβολή των βραβευμένων ταινιών, το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης θα παρέχει στους νέους σκηνοθέτες τη διασύνδεση με κορυφαίους επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου.

To Φεστιβάλ παράλληλα επεξεργάζεται τον σχεδιασμό μιας πρωτοποριακής, διαδραστικής και δυναμικής πλατφόρμας για την προώθηση, τη διάδοση, τη διάσωση και την αρχειοθέτηση του ελληνικού κινηματογράφου στην Ελλάδα και διεθνώς. Πρόκειται για ένα παλαιότερο σχέδιο του Φεστιβάλ που είχε τίτλο εργασίας Octopus Films. Οι παρούσες συνθήκες καθιστούν επιτακτική και αναγκαία την ολοκλήρωσή του.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την διαδικασία υποβολής αιτήσεων και projects, στο Επίσημο Πρόγραμμα και στην Αγορά του 61ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.filmfestival.gr