Το πιο λαμπερό στοιχείο της τελετής έναρξης του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ήταν η παρουσιάστριά της, η Πηνελόπη Τσιλίκα, εντυπωσιακή, με μια χαρακτηριστική θεατρικότητα, τόσο όμορφη όσο και ο ξεκάθαρος, βροντερός λόγος της, λυγερή και γοητευτική, ντυμένη με υπέροχα ρούχα της Θεσσαλονικιάς σχεδιάστριας Ντενίζ Ελευθερίου. Κατά τα άλλα… μην το είδατε το glam. Ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ… ποιος Πρόεδρος; Το Υπουργείο Πολιτισμού απόν – απασχολημένο μάλλον με το να ξεμπερδέψει το κουβάρι του οργανογράμματος του σημερινού εγχώριου σινεμά. Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου απόν επίσης – εκτός από μέλη του ΔΣ, σαν τον Νίκο Σέκερη και τον Γιάννη Γλέζο. Ο Πρόεδρος Πέτρος Μάρκαρης ισχνά εμφανίζεται στη λήψη αποφάσεων, πόσω μάλλον σε κινηματογραφικές εκδηλώσεις, ο Γενικός Διευθυντής ψάχνει προς το παρόν την καρέκλα του, μια και ο Γρηγόρης Καραντινάκης και ο Χάρης Παπαδόπουλος αναμένουν την απόφαση του Υπουργού Κωνσταντίνου Τασούλα.
Ο Κόρνελ Μουντρούτσο, ο σκηνοθέτης του «White God», της ταινίας έναρξης (διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix), γράφτηκε επίσης στο απουσιολόγιο, ακυρώνοντας τελευταία στιγμή την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη. Εστειλε, βέβαια, όπως πια συνηθίζεται, ένα videoμήνυμα μέσω skype, όμως άλλο να έχεις το κύρος του εδώ, άλλο να συστήνεσαι με το σαγόνι του πρώτο πλάνο στην κάμερα, βλέποντας ψηλά στο background τις βιβλιοθήκες και τα φωτιστικά του. Οι υπόλοιποι επώνυμοι προσκεκλημένοι (με εξαίρεση τον Φατίχ Ακίν που ακύρωσε και αυτός την επίσκεψή του στο Φεστιβάλ) θ’ αρχίσουν να καταφθάνουν τις επόμενες μέρες, όπως η Χάνα Σιγκούλα, ή ο Ραμίν Μπαχράνι, οπότε ούτε κι εκείνοι δεν πύκνωσαν το αέρα της γιορταστικής βραδιάς στο Ολύμπιον.
Κι έτσι τα πρόσωπα που μίλησαν στην έναρξη του 55ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ήταν μόνο τρία: η Πηνελόπη Τσιλίκα που αναφέρθηκε εμφατικά και στο αφιέρωμα στα 100 χρόνια ελληνικού σινεμά. Ο Δημήτρης Εϊπίδης που έκανε, απλώς, μια στοιχειώδη σύνοψη του φετινού προγράμματος, μέσα στην οποία ανέφερε και, περαστικά, χωρίς ονόματα και ζέση, ότι «θα τιμηθούν και τέσσερις σημαντικοί Ελληνες δημιουργοί», αλλά και όλο το διεθνές εύρος της διοργάνωσης. Και ο Γιάννης Μπουτάρης, ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, που ήταν κι ο μόνο που έφερε στη σκηνή μια υπόνοια πολιτικής θέσης, αν κάποιος θέλει να τη βρει, λέγοντας ότι «στηρίζει τον Δημήτρη Εϊπίδη, σε μια εποχή σημαντική και κρίσιμη.» Ο Δήμαρχος, μάλιστα, έκανε και το δικό του dj set στο πάρτυ που ακολούθησε την τελετή έναρξης.
Κι έτσι ξεκίνησε το Φεστιβάλ, το οποίο φέτος, από την έναρξη μέχρι τις κριτικές επιτροπές και τους καλεσμένους του, επιλέγει ένα προφίλ πιο χαμηλό απ’ αυτό που του αντιστοιχεί και του αξίζει, ίσως για λόγους timing και τύχης, ίσως πιεσμένο από μια περίοδο μεστή όχι σε δημιουργικότητα, αλλά σε ανακατατάξεις, ανασφάλεια και ανησυχία. Αλλά, όπως είναι η αλήθεια, τα Φεστιβάλ είναι οι ταινίες και ο κόσμος του κι έτσι, από σήμερα, θα περιμένουμε με ανυπομονησία να δούμε τις αίθουσες να γεμίζουν από κοινό και ν’ ανακαλύψουμε τα ωραία που το Φεστιβάλ έχει προγραμματίσει για μας και για το κινηματογραφικό μας ταξίδι. Καλή αρχή.
Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «White God» του Κορνέλ Μουντρούτσο.
Δείτε παρακάτω το φετινό σποτ του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, θα σας ανοίξει την όρεξη.
Διαβάστε αναλυτικά το πρόγραμμα του 55ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης εδώ