Φεστιβάλ / Βραβεία

Τι θα δούμε φέτος στο 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

of 10

Το 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ανοίγει τα χαρτιά του και παρουσιάζει τις ταινίες, τα αφιερώματα και τις παράλληλες δράσεις του.

Τι θα δούμε φέτος στο 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Ανανεωμένο και πιο δυναμικό, το 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης παρουσιάζει: 189 ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους και 74 μικρού μήκους από όλο τον κόσμο, την Αγορά Ντοκιμαντέρ, πρωτότυπα αφιερώματα και μια σειρά από ξεχωριστές παράλληλες εκδηλώσεις.

Οι αίθουσες του φεστιβάλ για άλλη μια χρονιά θα είναι στο Ολύμπιον και την αίθουσα Παύλος Ζάννας στην πλατεία Αριστοτέλους, στις αίθουσες Τώνια Μαρκετάκη, Φρίντα Λιάππα, Σταύρος Τορνές, Τζον Κασσαβέτης και Τάκης Κανελλόπουλος στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στον κινηματογράφο Μακεδονικόν, στο Δημοτικό Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» στον Δήμο Παύλου Μελά και Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών του Δήμου Νεάπολης - Συκεών.

Διαβάστε ακόμα: Στο 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα μάθουμε τι είναι η «Ανθρωπόκαινος»

desert one 607

ΤΑΙΝΙΕΣ ΕΝΑΡΞΗΣ - ΛΗΞΗΣ

Την αυλαία θα ανοίξει την Πέμπτη 5 Μαρτίου το συγκινητικό ντοκιμαντέρ, «Τι μου Εμαθε Ενα Χταπόδι» των Πίπα Έρλις και Τζέιμς Ριντ που πραγματοποιεί παγκόσμια πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη, ενώ το βραβευμένο με Όσκαρ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους «Μαθαίνοντας να Κάνεις Σκέιτ σε Εμπόλεμη Ζώνη (Αν Είσαι Κορίτσι)» της Κάρολ Ντάισινγκερ θα είναι η ταινία λήξης του 22ου ΦΝΘ, την Κυριακή 15 Μαρτίου.

ΤΕΣΣΕΡΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

Φέτος, για πρώτη φορά, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης έχει τέσσερα διαγωνιστικά διεθνή τμήματα: Μεγάλου Μήκους ντοκιμαντέρ, Newcomers με πρώτες και δεύτερες ταινίες δημιουργών, >>Film Forward και VR.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Δυναμικό παρών δηλώνει και φέτος το ελληνικό ντοκιμαντέρ, το οποίο εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς. Συνολικά, 78 ελληνικές παραγωγές θα προβληθούν στο 22ο ΦΝΘ, ενώ το ελληνικό ντοκιμαντέρ ενισχύεται μέσα από όλες τις δράσεις του Φεστιβάλ, διαγωνίζεται στα διεθνή διαγωνιστικά τμήματα και συμμετέχει στα αναπτυξιακά προγράμματα της Αγοράς.

Διαβάστε ακόμα: Hashtag #Greece: Αυτά είναι τα ελληνικά ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν στο 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

feels good man 607

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

  • Διοργανώνει ένα πλήρες και απρόσμενο αφιέρωμα στο animated ντοκιμαντέρ, ένα υβριδικό υπο-είδος που αναπτύσσεται ραγδαία.
  • Εξερευνά ένα ζήτημα με γεωλογικές, περιβαλλοντολογικές, κοινωνικές, φιλοσοφικές, πολιτικές και πολιτισμικές προεκτάσεις, μέσα από το τολμηρό αφιέρωμα στην Ανθρωπόκαινο Εποχή.
  • Γνωρίζει τον κόσμο των memes με συναρπαστικά, εύστοχα, αιχμηρά, πολιτικά ή ακόμη και χιουμοριστικά ντοκιμαντέρ.
  • Υποδέχεται στη Θεσσαλονίκη τον θρυλικό δημιουργό Ρεϊμόν Ντεπαρντόν.
  • Ανακαλύπτει την κριτική και διεισδυτική ματιά της αμερικανίδας φωτογράφου και σκηνοθέτιδος Λόρεν Γκρίνφιλντ.
  • Μπαίνει στον συναρπαστικό κόσμο της avant-garde Γαλλοκολομβιανής Λάουρα Ουέρτας Μιγιάν.

ΑΓΟΡΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Ενισχυμένη, πιο πλούσια, πιο πρωτοποριακή, η Αγορά Ντοκιμαντέρ παρουσιάζει νέες δράσεις που στόχο έχουν να ενισχύσουν κινηματογραφικά την ευρύτερη γεωγραφική μας περιοχή με κέντρο την Ελλάδα:

  • Το Thessaloniki Pitching Forum, μια πλατφόρμα συμπαραγωγών και συγχρηματοδότησης για δημιουργικά, τηλεοπτικά και new media ντοκιμαντέρ.
  • Το Agora Lab, ένα εργαστήρι ανάπτυξης στο οποίο ειδικοί του ντοκιμαντέρ διεθνούς φήμης προσφέρουν δωρεάν καθοδήγηση σε Έλληνες σκηνοθέτες με ταινίες που βρίσκονται στο στάδιο του μοντάζ.
  • Την υπηρεσία Doc Counseling που προσφέρει ιδιωτικές συμβουλευτικές συναντήσεις σε ντοκιμαντερίστες.Επίσης:
  • Καθιερώνει Χρυσό Αλέξανδρο που θα απονέμεται σε σημαντικές προσωπικότητες του ντοκιμαντέρ. Φέτος, θα απονεμηθεί στην sales agent Κατρίν Λε Κλεφ.

Διαβάστε ακόμα: Μια πρώτη γεύση από το 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

My Octopus Teacher 607

Εντεκα μέρες γεμάτες πρόσωπα και αναπάντεχες δράσεις: γνωρίστε τον διάσημο πολεμικό ανταποκριτή Ρόμπερτ Φισκ, απολαύστε τους Χειμερινούς Κολυμβητές, μη χάσετε απρόβλεπτες προβολές σε μανάβικα, διαβάσεις και καφενεία!

Τέλος, το Φεστιβάλ έχει αυξήσει φέτος τα υγειονομικά μέτρα για την προστασία των θεατών από τις λοιμώξεις. Θα υπάρχουν παντού απολυμαντικά χεριών για όλους, θα γίνεται καθημερινή ειδική απολύμανση σε όλους τους χώρους υγιεινής, ενώ θα υπάρχει σε επιφυλακή στην Αποθήκη Γ εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό. Το Φεστιβάλ βρίσκεται σε επικοινωνία με το Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον Δήμο Θεσσαλονίκης, και έχουμ σχέδια για κάθε ενδεχόμενο. Κυρίως όμως συνιστούν ψυχραιμία και υπομονή. Ο πανικός είναι πολύ πιο επικίνδυνος από κάθε ιό.

Τις αφίσες της διοργάνωσης δημιούργησε ο designer Σάκης Στριτσίδης και το επίσημο trailer επιμελήθηκε ο Φιλίπ Σαρπεντιέ.


Διαβάστε ακόμα:

ποστερ