Φεστιβάλ / Βραβεία

Μια πρώτη γεύση από το 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

στα 10

Μια επιλογή από μερικά από τα ντοκιμαντέρ του προγράμματος, μας ανοίγει την όρεξη για περισσότερα.

Μια πρώτη γεύση από το 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Εχοντας ήδη ανακοινώσει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον αφιέρωμα στο animated ντοκιμαντέρ το 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθεί από τις 5 έως τις 15 Μαρτίου 2020, συνεχίζει να μας εξιτάρει με μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ της χρονιάς.

Αναγνωρισμένοι σκηνοθέτες

Η δύο φορές κάτοχος Όσκαρ, Μπάρμπαρα Κοπλ αποκαλύπτει στο ντοκιμαντέρ «Desert One» την πραγματική ιστορία πίσω από την μυστική επιχείρηση διάσωσης αμερικανών ομήρων στο Ιράν, το 1979. Χρησιμοποιώντας animation, συνεντεύξεις με τους ανθρώπους που ενεπλάκησαν στην επιχείρηση -μεταξύ αυτών και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ- και σπάνιο αρχειακό υλικό, η σκηνοθέτις θυμάται μία από τις πιο περίπλοκες και επώδυνες επιχειρήσεις στην αμερικανική ιστορία. Το ντοκιμαντέρ της Κοπλ έρχεται σε μια περίοδο που οι πληγές στις σχέσεις των ΗΠΑ με το Ιράν παραμένουν ανοιχτές.

desert one 607 Desert One

Ο βραβευμένος με δύο Όσκαρ σκηνοθέτης Πολ Χάγκις (Crash) μαζί με τον Νταν Κράους αφηγούνται στο ντοκιμαντέρ «5Β» την ιστορία των ανθρώπων που εργάζονταν στην πρώτη μονάδα που δημιουργήθηκε για την φροντίδα ασθενών που πάσχουν από AIDS στο Γενικό Νοσοκομείο του Σαν Φρανσίσκο. Ένα διεισδυτικό ντοκιμαντέρ που υμνεί τις προσπάθειες καθημερινών ηρώων, των γιατρών και νοσοκόμων που βρέθηκαν αντιμέτωποι με το πρώτο κύμα της επιδημίας.

Η επικαιρότητα αλλιώς

Στο «Citizen K» ο Άλεξ Γκίμπνι μελετά την παράξενη υπόθεση του Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη Ρωσία, ο οποίος απέκτησε φήμη τη δεκαετία του 1990, πέρασε δέκα χρόνια στη φυλακή και από ολιγάρχης μετατράπηκε σε απρόσμενο μάρτυρα – σύμβολο για τους διαφωνούντες με τον Πούτιν.

citizen K 607 Citizen K

Την ιστορία της διεμφυλικής πρώην στρατιωτικού Τσέλσι Μάνινγκ που διέρρευσε 750.000 απόρρητα κυβερνητικά έγγραφα και καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 35 ετών, εξερευνά το ντοκιμαντέρ «XY Chelsea» του Τιμ Τρέιβερς – Χόκινς. H Μάνινγκ έμεινε επτά χρόνια στην φυλακή και αφέθηκε ελεύθερη όταν ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, της απένειμε χάρη. Το ντοκιμαντέρ είναι το πορτρέτο μιας γυναίκας που τώρα καλείται να ξεκινήσει μια νέα ζωή, ενώ παρουσιάζει τον αγώνα της για τα δικαιώματα της διεμφυλικής κοινότητας.

xy chelsea XY Chelsea

Τη συναρπαστική ζωή του βρετανού πολεμικού ανταποκριτή Ρόμπερτ Φισκ εξερευνά το ντοκιμαντέρ «This is not a movie» του Καναδού Γιούνγκ Τσανγκ, ακολουθώντας τον στην εμπόλεμη Συρία και στο Ισραήλ. Μέσα από την καριέρα του βετεράνου ανταποκριτή, το ντοκιμαντέρ θέτει ερωτήματα για τη φύση της σύγχρονης δημοσιογραφίας.

Στο δρόμο για τα Όσκαρ

Το υποψήφιο για Όσκαρ μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ, «For Sama» των Γουαάντ Αλ-Κατέμπ και Έντουαρντ Γουότς, αποτελεί μια προσωπική καταγραφή της εμπειρίας μιας γυναίκας στον πόλεμο. Αποτελεί ερωτική επιστολή μιας μητέρας προς την κόρη της, η οποία αφηγείται πέντε χρόνια από τη ζωή της σκηνοθέτιδος Γουάαντ Αλ-Κατέμπ στη Συρία, στη διάρκεια των οποίων ερωτεύεται, παντρεύεται και γεννά τη Σάμα, ενώ παράλληλα προσπαθεί να επιβιώσει από τον πόλεμο και να προστατεύσει τη ζωή της κόρης της.

For Sama 607 2 For Sama

Μουσικά ντοκιμαντέρ

To «Mystify: Michael Hutchence» του Ρίτσαρντ Λόουενσταϊν είναι ένα συγκλονιστικό πορτρέτο του τραγουδιστή των INXS, Μάικλ Χάτσενς, ο οποίος βρέθηκε σε ηλικία 37 ετών κρεμασμένος σε δωμάτιο ξενοδοχείου στο Σίδνεϊ. Ο σκηνοθέτης χρησιμοποιεί σπάνιο αρχειακό υλικό και εξερευνά τα δύσκολα παιδικά χρόνια του τραγουδιστή, την μετεωρική του άνοδο, τις ερωτικές σχέσεις του, τη μάχη του με τα ναρκωτικά και την προσπάθειά του να βρει εσωτερική γαλήνη. Παράλληλα, προσπαθεί να φωτίσει το μυστήριο του θανάτου του.

mystify 607 Mystify: Michael Hutchence

Στη διάρκεια της ζωής του, ο Μπιλ Γουάιμαν, ένα από τα ιδρυτικά μέλη του θρυλικού συγκροτήματος The Rolling Stones, τράβηξε χιλιάδες φωτογραφίες, συγκέντρωσε χιλιάδες αναμνηστικά και πολλές πολλές ώρες οπτικού υλικού που δεν προβλήθηκε ποτέ. Το ντοκιμαντέρ «The Quiet One» αποκαλύπτει αυτή τη μοναδική συλλογή, περιλαμβάνει συνεντεύξεις με φίλους και μέλη της οικογένειάς του και ξεναγεί το κοινό στο μυαλό του γνωστού μουσικού, με τον ίδιο τον Γουάιμαν να περιγράφει την 30χρονη μουσική του εμπειρία με το θρυλικό ροκ συγκρότημα.

The Quiet One 607

Διαβάστε ακόμη: Ενα φανταστικό αφιέρωμα στο animated ντοκιμαντέρ στο 22o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης