Περιμέναμε με ανυπομονησία την τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου έχοντας απολαύσει το « Bank Bang» πριν από χρόνια κι έχοντας δει το 2011 πόσο δυνατό και επείγον σινεμά μπορεί να κάνει με το «Wasted Youth». Η προβολή του στο Ρότερνταμ κι οι εξαιρετικές κριτικές από εκεί είχαν ανεβάσει την ανυπομονησία μας.
Το φιλμ βγαίνει στις Ελληνικές αίθουσες στις 31 Μαρτίου, αφού πρώτα βρεθεί στο SXSW του Τέξας, αλλά το είδαμε ήδη σε δημοσιογραφική προβολή και αυτά είναι μερικά από τα πράγματα που μπορούμε να σας πούμε -δίχως spoilers- πριν το δείτε κι εσείς...
Ισως ποτέ δεν έχουμε δει έτσι στο σινεμά, την παροδική τρέλα, την λαγνεία, τον παροξυσμό που είναι το ελληνικό καλοκαίρι. Οχι μια ακόμη εποχή, αλλά μια κατάσταση που σε κάνει να πετάς τον χειμωνιάτικο εαυτό σου σαν τα ρούχα και, να χάνεσαι με μια βουτιά, σε μια άλλη διάσταση του είναι σου. Το «Suntan» μοιάζει να βάζει αυτή την αίσθηση σε μπουκάλι και την απλώνει πάνω σου σαν κρέμα. Μόνο που δεν σε προστατεύει, αλλά μάλλον σε καίει.
Ο Μάκης Παπαδημητρίου είναι ένας αληθινά σπουδαίος ηθοποιός. Καμιά έκπληξη εδώ. Μόνο που στο φιλμ του Παπαδημητρόπουλου βρίσκει ίσως τον καλύτερο ρόλο της μέχρι τώρα καριέρας του και αυτό που κάνει στην οθόνη οφείλετε να το δέιτε.
Η Αντίπαρος ανήκει στο σινεμά. Πέρα από τα hipster στερεότυπα, πέρα από το νησί του «εναλλακτικού» συρμού των τελευταίων χρόνων, το «Suntan» μπορεί και δείχνει κάτι που μοιάζει στ΄ αλήθεια με την Ελληνική επαρχία. Το μίνι μάρκετ, οι ντόπιοι, οι τουρίστες, η La Luna, ο εμετός ή το σεξ στις ξερολιθιές, οι μπύρες στην παραλία, τα κουτσομπολιά, οι σκονισμενοι χωματόδρομοι, οι «γουρούνες», η απόλυτη μελαγχολία του χειμώνα, οι μοναχικοί άνθρωποι. Το ξημέρωμα γυρίζοντας πίσω από τα κλαμπ της συμφοράς, καθώς ο ουρανός χαράζει και οι λάμπες της ΔΕΗ τρεμοπαίζουν.
Θυμηθείτε το όνομα της Ελλης Τρίγγου. Η νεαρή ηθοποιός, πρόσφατη απόφοιτος της Δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου, δεν θα μπορούσε να κάνει ένα καλύτερο ντεμπούτο στο σινεμά. Ως Αννα δεν σαγηνεύει μόνο τον χαρακτήρα του Κωστή, του Μάκη Παπαδημητρίου. Πολύ απλά, δεν μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από πάνω της.
Ο Σύλλας Τζουμέρκας δεν είναι μόνο συν-σεναριογράφος. Σε ένα φιλμ που έχει cameos από πολλούς συναδέλφους του Αργύρη -σε μια κίνηση αγάπης και συντροφικότητας που είναι σχεδόν συγκινητική- ο Σύλλας κρατά για τον εαυτό του έναν σύντομο ρόλο, που σε αφήνει άναυδο με το πόση πικρή αλήθεια περιέχει για ένα κομμάτι της Ελλάδας, για μια μερίδα των Ελλήνων.
Και κάτι τελευταίο: Οφείλουμε να σας προειδοποιήσουμε, ότι το «Suntan» θα σας τσαλακώσει την καρδιά. Δεν έχουμε άλλο τρόπο να σας το πούμε. Αυτή η ταινία δεν πρόκειται να σας αφήσει αδιάφορους. Θα σας γονατίσει, με την καλύτερη (μεταφορική) έννοια της λέξης. Και με τον τρόπο που το σπουδαίο σινεμά μπορεί να κάνει...
Δείτε ακόμη: