Buzz

«Uprising»: ο Στιβ ΜακΚουίν συνεχίζει να παραδίδει μαθήματα Μαύρης Βρετανικής Ιστορίας

of 10

Μετά το «Small Axe», ο σκηνοθέτης υπογράφει 5 ντοκιμαντέρ πάνω σε γεγονότα-σταθμούς, που καθόρισαν την μαύρη βρετανική κοινότητα.

«Uprising»: ο Στιβ ΜακΚουίν συνεχίζει να παραδίδει μαθήματα Μαύρης Βρετανικής Ιστορίας

Με τις 5 ταινίες που αποτελούσαν το συγκλονιστικό «Small Axe», ο Στιβ ΜακΚουίν έδειξε ξεκάθαρα στις γενιές μας πώς πρέπει να αφηγείσαι την ιστορία της μαύρης κουλτούρας: ξεκάθαρα, δυναμικά, σύνθετα, πολύπλευρα, διορατικά.

Θυμηθείτε κι αυτό: Γιατί το «Lovers Rock» (από το Small Axe) του Στιβ ΜακΚουίν είναι ένα αριστούργημα

Φαίνεται όμως ότι ο ΜακΚουίν δεν έχει ολοκληρώσει όλα όσα θέλει να πει για την βρετανική #blackpower.

Uprising 1

Γύρισε 3 νέα ντοκιμαντέρ (και υπέγραψε την παραγωγή σε 2 ακόμα), τα οποία κι αυτά θα αφηγηθούν την ιστορία της μαύρης κοινότητας μέσα από σημαντικά γεγονότα των τελευταίων δεκαετίων που την καθόρισαν. Ζητήματα ανισότητας, ρατσισμού, αγώνων, δικαιωμάτων που ο ΜακΚουίν θεωρεί ότι έχουν αγνοηθεί από τα βιβλία της ιστορίας και τον Τύπο.

«Στα παιδικά μου χρόνια δεν μάς μάθαιναν την ιστορία μας - ούτε στο σχολείο, ούτε στα media. Δεν ήμασταν πουθενά ορατοί. Για αυτό και μία σειρά όπως το "Roots" ήταν τόσο δημοφιλής. Διψούσαμε για οτιδήποτε που είχε να κάνει με την Μαύρη Ιστορία, με την κουλτούρα μας, ακόμα κι αν δεν ήταν σπουδαίο. Ακόμα κι αν δεν έριχνε θετικό φως στη μαύρη κοινότητα. Αν το έπαιζε η τηλεόραση, οι μαύροι τηλεθεατές θα ήταν καθηλωμένοι. Οι δρόμοι μας άδειαζαν όταν παιζόταν το "Roots"...»

Uprising 2

Uprising 3

Το πρόβλημα επίσης, σύμφωνα με τον ΜακΚουίν, ήταν ότι δεν υπήρχε καμία καταγραφή της Βρετανικής Black Power - οι μαύροι Βρετανοί διάβαζαν, έβλεπαν, άκουγαν για τους αμερικανούς ακτιβιστές. Κανείς δεν γύριζε σειρές ή ταινίες για τους αντίστοιχους αγώνες των μαύρων στην Μ. Βρετανία.

Για αυτό κι όταν πρότεινε την ιδέα των ντοκιμαντέρ στο BBC και στην Amazon, κανείς δεν έφερε αντίρρηση.

«Ηταν από την πρώτη στιγμή μαζί μου. Ηξερα ακριβώς τι ήθελα να κάνω κι απαίτησα ακριβώς αυτά που χρειαζόμουν. Και χαίρομαι που το BBC μου τα παρείχε γιατί θέλω αυτά τα ντοκιμαντέρ στην πρώτη γραμμή, στην κεντρική αρτηρία τηλεθέασης. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω του BBC...»

Uprising 4

Uprising 5

Η τριπλέτα «Uprising» που υπογράφει σκηνοθετικά ο ίδιος (μαζί με τον Τζέιμς Ρόγκαν) στέκεται σε τρία ιστορικά γεγονότα του 1981: New Cross Fire: τη ρατσιστική εμπριστική επίθεση σε πάρτυ γενεθλίων στο Λονδίνο, με τη φωτιά να σκοτώνει 13 νέους μαύρους (14 με 22 χρονών), την πορεία Black People’s Day of Action που ακολούθησε τον Μάρτιο, με 15.000 ανθρώπους να διαδηλώνουν μαζί με τα θύματα της φωτιάς και τις οικογένειές τους (θεωρείται η μεγαλύτερη αντιρατσιστική πορεία στην ιστορία της Μ. Βρετανίας), και το Brixton Uprising στις 10 και 12 Απριλίου, όπου μαύροι φοιτητές ξεσήκωσαν και λευκούς σε εξέγερση εναντίον της ρατσιστικής δράσης της βρετανικής αστυνομίας.

«Η ιδέα ήταν να δείξω τι προηγήθηκε πριν του New Cross Fire, του ρατσιστικού εμπρησμού τον Ιανουάριο του 1981, αλλά και τι ακολούθησε. Το γεγονός ήταν απλώς η αφορμή. Η φωτιά ήταν έτοιμη να ξεσπάσει. Τη βλέπαμε να σιγοκαίει. Οι διαδηλώσεις και οι εξεγέρσεις μετά ήταν ο τρόπος των μαύρων να πουν «αρκετά ως εδώ». Θυμάμαι πολύ καλά τα γεγονότα. Ηταν το τέλος της αθωότητάς μου και το ξύπνημά μου σ' έναν αδίστακτο κόσμο...»

Uprising 5

Τα τρία ντοκιμαντέρ θα συνοδεύουν ακόμα δύο, στα οποία ο ΜακΚουίν έχει κάνει την παραγωγή.

Το «Black Power: A British Story of Resistance» σε σκηνοθεσία του Τζορτζ Αμπονσα, αφηγείται πώς διαμορφώθηκε και το βρετανικό Black Power κίνημα, στο τέλος της δεκαετίας του 60 μέσω της μουσικής, ενώ το «Subnormal» της πρωτοεμφανιζόμενης Λιτάνια Σάνον ξεσκεπάζει το μεγάλο σκάνδαλο συστημικού ρατσισμού στον τομέα της παιδείας, με παιδιά της μαύρης κοινότητας να στέλνονται σε «ειδικά σχολεία».

Μπορείτε να βρείτε τα 5 ντοκιμαντέρ για streaming στην πλατφόρμα της Amazon Prime.

Δείτε τα trailer που κυκλοφόρησαν: