Φεστιβάλ / Βραβεία

SeaNema Open Air Film Festival 2017: αποχαιρετώντας την Κεφαλονιά

of 10

Eίναι αλήθεια: ο χρόνος κυλά γρήγορα, όταν διασκεδάζεις. Αυλαία για το 3ο SeaNema Open Air Film Festival. Διαβάστε ποιες ταινίες κέρδισαν βραβεία στην... ξυπόλητη απονομή πάνω στην άμμο, χθες το βράδυ στον Πλατύ Γυαλό.

SeaNema Open Air Film Festival 2017: αποχαιρετώντας την Κεφαλονιά

«Οπως καταλαβαίνετε αυτό είναι το δημιούργημα μίας παρέας» μάς είπε στο πάρτι της τελετής λήξης ο Βασίλης Κεκάτος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του SeaNema Open Air Film Festival. Και είναι αλήθεια: φαίνεται. Οχι όμως με τον τρόπο που θα μπορούσε να αντιληφθεί τον χαρακτηρισμό ένα κακόβουλο αυτί. Αλλά στην ουσία: ιδέες που υλοποιούνται με πείσμα, σκληρή δουλειά, λίγη τρέλα, πολύ κέφι και πάθος γίνονται συνήθως από παρέες. Η παρέα του SeaNema Open Air Film Festival λοιπόν έχει κερδίσει το στοίχημα: ένα φαινομενικά μικρό, αλλά εξαιρετικά απαιτητικό στην παραγωγή του (η Κεφαλονιά είναι ένα μεγάλο νησί για να στήνεις εκδηλώσεις σε πολλές γωνιές του ταυτόχρονα) κινηματογραφικό φεστιβάλ που συνδυάζει τα ειδυλιακά τοπία του νησιού με το σινεμά και κερνά αφιλοκερδώς το αποτέλεσμα στο κοινό του.

Δείτε επίσης: το ντοκιμαντέρ για το SeaNema Open Air Film Festival 2016

Τέσσερις μέρες τις περάσαμε ξυπόλητοι σε παραλίες, χανόμασταν στα ξέφωτα στα δάση, συνοδεύαμε τις ταινίες με το ντόπιο κρασί από τα οινοποιεία, παρακολουθούσαμε κινηματογραφικές κουβέντες σε αρχοντικά με ιστορία και ταυτόχρονα παρατηρούσαμε. Παρατηρούσαμε ότι όλα τα events ήταν πλήρη, τα παιδιά του φεστιβάλ έτρεχαν για έξτρα καθίσματα, αλλά κι όταν δεν έβρισκαν κανείς δεν ταραζόταν: οι θεατές με χαρά έβρισκαν θέση οκλαδών στην άμμο, ξαπλωμένοι στα γρασίδια, κάνοντας μπάνιο στη θάλασσα - αρκεί αυτή η μεγάλη φωτεινή οθόνη να τους κρατούσε συντροφιά.

SeaNema 2017 end 607 1

Χθες βράδυ έπεσε αυλαία για το 3ο SeaNema Open Air Film Festival κι ο Βασίλης Κεκάτος ευχαρίστησε αυτή την μεγάλη παρέα του φεστιβάλ για τη δουλειά που αφιέρωσαν στο να πραγματοποιηθεί: από τους φίλους και συνεργάτες του μέχρι τους εθελοντές και το κοινό: «αν δεν ήσασταν εσείς και η ζεστή σας προσέλευση, τίποτα δε θα ήταν εφικτό».

Μετά τις προβολές των δύο τελευταίων ελληνικών ταινιών μικρού μήκους («Αγρότης» του Στάθη Αποστόλου και «Η Αλίκη στο Καφέ» του Δημήτρη Νάκου) αλλά και το «Neruda» του Πάμπλο Λαρέν, έγινε η τελετή απονομής των βραβείων του φεστιβάλ.

SeaNema 2017 end 607 2

Η οικοδέσποινα της διοργάνωσης Ρομάνα Λόμπατς (δεν μπορούμε να τονίσουμε αρκετά πόσο εξαιρετική ήταν σε αυτό το ρόλο, όλες τις μέρες, η Ρομάνα) κάλεσε να σηκωθούν τα μέλη της κριτικής επιτροπής, εκεί στην αμμουδιά του Πλατύ Γυαλού για να απονείμουν τα βραβεία τους. Οι Παναγιώτης Ευαγγελίδης και Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη (η Σοφία Εξάρχου έπρεπε να επιστρέψει για επαγγελματικούς λόγους στην Αθήνα) διάβασαν το σκεπτικό τους και ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα:

  • Ειδική Μνεία στην «Αλεπού» της Ζακλίν Λέντζου
  • Α' Βραβείο (το οποίο συνοδεύεται και με χρηματικό ποσό) στο «Βύθισμα» της Πολύμνιας Παπαδοπούλου-Σαρδέλη «για την απέριττη αλλά ουσιαστική αφήγηση για όσα μας βυθίζουν».

SeaNema 2017 end 607 3

Ταυτόχρονα, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα και από την ψηφοφορία του κοινού: το Βραβείο Κοινού (το οποίο μεταφράζεται σε DCP και colour correction της επόμενης ταινίας των σκηνοθετών - χορηγία της Authorwave) μοιράστηκαν εξ ημισείας οι Δημήτρης Νάκος («Η Αλίκη στο Καφέ») και Αλέξανδρος Σκούρας («Κύβος»). Το αποτέλεσμα έμοιαζε να μιμείται τη ζωή: οι δύο σκηνοθέτες, φίλοι από παιδιά, έχουν συνηθίσει να μοιράζονται - ο ένας συνδράμει στις δουλειές του άλλου.

Ταυτόχρονα, στην παραλία του Καραβόμυλου Σάμης (μία ώρα απόσταση από τον Πλατύ Γυαλό) γινόταν η προβολή του «Δύσκολοι Αποχαιρετισμοί: ο Μπαμπάς μου» της Πέννης Παναγιωτοπούλου, κλείνοντας ιδανικά την ενότητα της «νιότης» και της επώδυνης παιδικής ηλικίας που ήταν η θεματική του φετινού φεστιβάλ.

Και κλείνοντας ιδανικά το φεστιβάλ: δύσκολοι οι αποχαιρετισμοί, όταν έχεις παρακολουθήσει κάτι τόσο ωραίο.

Ραντεβού στο 4ο SeaNema Open Air Film Festival!