Φεστιβάλ / Βραβεία

SeaNema Open Air Film Festival 2017: Πρεμιέρα στην άμμο

στα 10

Το SeaNema Open Air Film Festival 2017 έκανε την πρεμιέρα του χθες βράδυ σε μία κατάμεστη αυτοσχέδια... «αίθουσα»: την αμμουδιά του Πλατύ Γυαλού. Το Flix ήταν εκεί...

SeaNema Open Air Film Festival 2017: Πρεμιέρα στην άμμο

Το τοπίο ήταν μαγικό, πολύ πριν ξεκινήσουν οι τίτλοι των ταινιών. Το σημείο όπου παρκάρεις το αυτοκίνητό σου στον Πλατύ Γυαλό του Αργοστολίου Καφελονιάς και κατηφορίζεις στην αμμουδιά, σού επιτρέπει να δεις τα τελευταία χρώματα της δύσης. Και τη στιγμή που οι επισκέπτες του 3ου SeaNema Open Air Film Festival παίρναμε τις θέσεις μας στην ακρογιαλιά, ένας ζεστός υγρός ήλιος αποχαιρετούσε στο Ιόνιο.

Το τελευταίο ηλιοβασίλεμα του Ιουλίου σκορπούσε χρώματα και μία αυτόματη ευδιαθεσία, όσο οι θεατές ενημερωνόντουσαν από τα κορίτσια στην είσοδο του φεστιβάλ για την ψηφοφορία κοινού, έπαιρναν πρόγραμμα, ψητό καλαμπόκι, μπύρες και παγωτά και διάλεγαν τη θέση τους στην άμμο. Το πιο φυσικό dimmer, η καλοκαιρινή νύχτα, έσβησε και το τελευταίο φως και η οθόνη άναψε με την αφίσα του φεστιβάλ για να μας καλωσορίσει.

Δείτε επίσης: το ντοκιμαντέρ για το SeaNema Open Air Film Festival 2016

SeaNema 2017 Day One 607 1

Ξυπόλητη στην άμμο η hostess του SeaNema, Ρομάνα Λόμπατς (η ηθοποιός των «Xenia», «Ροζ») έκανε έναν κεφάτο χαιρετισμό κι εξήγησε πώς θα κυλήσουν οι επόμενες 4 μέρες: ο Πλατύς Γυαλός θα είναι το κεντρικό ραντεβού των θεατών, όπου θα παρακολουθούν το διαγωνιστικό πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους (παρουσία των ελλήνων σκηνοθετών που διαγωνίζονται) αλλά και μία μεγάλου μήκους (όπως τα «Loving» του Τζεφ Νίκολς, «Mommy» του Ξαβιέ Ντολάν). Παράλληλες προβολές θα πραγματοποιούνται σε άλλες παραλίες και μαρίνες, ενώ δράσεις (όπως stop motion animation εργαστήρια), ομιλίες και masterclasses θα λαμβάνουν χώρο σε μουσεία και διάσημα κτήματα της Κεφαλονιάς.

SeaNema 2017 Day One 607

Η Λόμπατς έδωσε το λόγο στον Καλλιτεχνικό Διευθυντή φεστιβάλ, Βασίλη Κεκάτο, ο οποίος ευχαρίστησε το κοινό για την πιστή και ζεστή του προσέλευση - ναι, είναι πολύ συγκινητικό για νέα παιδιά που δουλεύουν τόσο πολύ να βλέπουν τον κόσμο να ανταποκρίνεται, ειδικά όταν σ' ένα νησί σαν την Κεφαλονιά το ίδιο βράδυ υπήρχαν δύο ακόμα εκδηλώσεις. Μετά τις σύντομες ομιλίες και των εκπροσώπων των τοπικών αρχών, η Λόμπατς μάς εξήγησε γιατί κρατάμε ψηφοδέλτια στα χέρια μας (ψηφίζουμε για τις δύο μικρού μήκους που ακολουθούν, καθώς ο νικητής/νικήτρια της ψηφοφορίας του κοινού θα έχει το DCP και το colour correction της επόμενης ταινίας του/της - χορηγία της Authorwave).

SeaNema 2017 Day One 607 2

Οι δύο μικρού μήκους της εναρκτήριας βραδιάς ήταν η «Αλεπού» της Ζακλίν Λέντζου (η οποία απάντησε ειλικρινά και φρέσκα στις ερωτήσεις του κοινού μετά την προβολή της) και το «History of other touches» της Μαριάννας Παπαγεωργίου - δύο εντελώς διαφορετικές ιστορίες απότομης παιδικής ενηλικίωσης, που με έναν ιδιαίτερο τρόπο ταίριαζαν στο mood της ταινίας που ακολουθούσε: το οσκαρικό «Moonlight» του Μπάρι Τζένκινς.

Και κάπως είναι να πέφτει το «Hello Stranger» της Μπάρμπαρα Λιούις όταν δίπλα σου σκάει με ρυθμό το κύμα.


Το 3ο SeaNema Open Air Film Festival διεξάγεται από τις 31 Ιουλίου μέχρι τις 3 Αυγούστου και το Flix θα σας στέλνει καθημερινές ανταποκρίσεις από τις κινηματογραφικές παραλίες της Κεφαλονιάς

Διαβάστε περισσότερα: