Buzz

Οι πρωταγωνιστές του «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Φράνκο Τζεφιρέλι κάνουν μήνυση στην Paramount

of 10

Οι Ολίβια Χάσεϊ και ο Λέοναρντ Γουάιτινγκ μηνύουν το στούντιο για κακοποίηση ανηλίκων για τη γυμνή σεκάνς της ταινίας. Ηταν 15 και 16 ετών αντίστοιχα τότε.

Οι πρωταγωνιστές του «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Φράνκο Τζεφιρέλι κάνουν μήνυση στην Paramount

Ο Φράνκο Τζεφιρέλι επέμενε να προσλάβει έφηβους για την κινηματογραφική μεταφορά του κλασικού έργου του Σαίξπηρ, «Ρωμαίος και Ιουλιέτα». Ετσι, τους πρωταγωνιστικούς ρόλους κέρδισαν η 15χρονη τότε Ολίβια Χάσεϊ κι ο 16χρονος Λέοναρντ Γουάιτινγκ. Η ταινία έχει περάσει στην κινηματογραφική ιστορία ως μία από τις πιο κλασικές, τρυφερές και ρομαντικές μεταφορές, κερδίζοντας 4 υποψηφιότητες και 2 τελικά βραβεία Οσκαρ (Φωτογραφίας και Ενδυματολογίας).

Ομως, ακόμα και τότε, το 1968, η γυμνή σκηνή των ανήλικων εραστών στο κρεβάτι είχε ξεσηκώσει θύελλες (η Χάσεϊ εμφανίζεται αρκετή ώρα γυμνόστηθη, ενώ ο φακός του Τζεφιρέλι μοιάζει ερωτευμένος με τα οπίσθια του Γουάιτινγκ). Μόνο που το αποτέλεσμα είναι ένα έργο τέχνης - και ποιος θα λογοκρίνει την γυμνή τέχνη, ειδικά όταν είναι τόσο καλαίσθητη και λουσμένη από ένα φως έκδηλης ομορφιάς;

Από ό,τι φαίνεται: οι ίδιοι οι ηθοποιοί! Εχοντας περάσει πια τα 70 τους χρόνια, η Ολίβια Χάσεϊ και ο Λέοναρντ Γουάιτινγκ αποκαλύπτουν ότι δεν συμφώνησαν ποτέ να εμφανιστούν γυμνοί. Αντιθέτως, είχαν τη διαβεβαίωση και του στούντιο της Paramount αλλά και του Τζεφιρέλι ότι δεν θα φανούν τα γυμνά κορμιά τους.

Θυμηθείτε κι αυτό: Ο Τζόναθαν Σεκ κατηγορεί τον Φράνκο Τζεφιρέλι για σεξουαλική κακοποίηση

romeo and juliet

Αρχικά, από ό,τι καταθέτουν στην αγωγή τους, ο σκηνοθέτης τους καθησύχασε ότι θα φορούν ολόσωμα κολάν στο χρώμα του δέρματος. Οσο πλησίαζαν όμως οι μέρες γυρίσματος της επίμαχης σκηνής, τους έπεισε ότι η ταινία θα αποτύχει αν δεν την γυρίσουν νατουραλιστικά. Σύμφωνα με τους πρωταγωνιστές όμως, ο Τζεφιρέλι και πάλι τους καθησύχασε ότι τίποτα γυμνό δε θα περάσει στο τελικό cut.

Σήμερα, οι πρωταγωνιστές καταθέτουν πως η σεκάνς αυτή στιγμάτισε και την προσωπική αλλά και την επαγγελματική τους ζωή. Στην αγωγή μιλούν για ψυχική οδύνη, ενώ υποστηρίζουν πως στα χρόνια που ακολούθησαν της ταινίας, έχασαν πολλές επαγγελματικές ευκαιρίες.

romeo and juliet

Ο εκπρόσωπός τους, Τόνι Μαρινότσι, εξηγεί: «Αυτό που τους είπαν και αυτό που τελικά έκαναν ήταν δύο διαφορετικά πράγματα. Εμπιστεύτηκαν τον Φράνκο. Στα 16 τους, ως ηθοποιοί ακολούθησαν τις οδηγίες του και πίστεψαν πως δεν θα παραβίαζε την εμπιστοσύνη τους. Ο Φράνκο ήταν ο φίλος τους και ειλικρινά, στην ηλικία των 16, τι να κάνουν; Δεν υπήρχαν επιλογές. Τότε δεν υπήρχε #MeToo».

Η αποζημίωση υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάσει τα 500 εκατομμύρια δολάρια.

Διαβάστε περισσότερα:

romeo and juliet