Buzz

Για τον Ρόμπερτ Φισκ

of 10

Ο διάσημος Βρετανός πολεμικός ανταποκριτής, ένας παθιασμένος ειρηνιστής και θαρραλέος στην πρώτη γραμμή των αγώνων των θυμάτων κάθε «πολέμου», πέθανε σε ηλικία 74 ετών. Επιστρέφουμε στη ζωντανή συζήτηση που είχε κάνει στο 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τον περασμένο Μάρτιο.

Για τον Ρόμπερτ Φισκ

«Είναι δουλειά του δημοσιογράφου να είναι μάρτυρας της ιστορίας. Δεν βρισκόμαστε εδώ για να μας ενδιαφέρει ο εαυτός μας. Είμαστε εδώ για να βρεθούμε όσο πιο κοντά μπορούμε, σε ένα κόσμο που δεν είναι τέλειος, στην αλήθεια και να την αποκαλύψουμε.»

Ο Ρόμπερτ Φίσκ, ίσως ο διασημότερος πολεμικός ανταποκριτής που γνώρισε ποτέ αυτός ο πλανήτης, πέθανε σε ηλικία 74 ετών μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη στο σπίτι του στο Δουβλίνο. Γεννημένος στο Μέιντστοουν του Κεντ, υπήρξε ανταποκριτής στη Μέση Ανατολή για την εφημερίδα The Independent για περισσότερα από τριάντα χρόνια με βασική του έδρα τη Βηρυτό, όπου και έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του.

Ο Φισκ κατέγραψε τις διαμάχες στη Βόρεια Ιρλανδία τη δεκαετία του 1970, την Πορτογαλική Επανάσταση του 1974, τον εμφύλιο πόλεμο του Λιβάνου, την Ιρανική επανάσταση του 1979, τον Σοβιετικό Πόλεμο στο Αφγανιστάν, τον Πόλεμο Ιράν-Ιράκ, τον Πόλεμο του Κόλπου, τον Πόλεμο της Βοσνίας, τον εμφύλιο πόλεμο της Αλγερίας, τον Πόλεμο του Κοσόβου, τον πόλεμο στο Αφγανιστάν το 2001 και την εισβολή στο Ιράκ το 2003.

Ο Ρόμπερτ Φισκ μιλούσε την Αραβική γλώσσα και ήταν ένας από τους λίγους δημοσιογράφους της Δύσης που πήραν συνέντευξη από τον Οσάμα μπιν Λάντεν και μάλιστα τρεις φορές, ανάμεσα στο 1993 και στο 1997. Εχει λάβει τα περισσότερα βρετανικά και διεθνή βραβεία δημοσιογραφίας από κάθε άλλο ξένο ανταποκριτή.

Robert Fisk Σκηνή από το ντοκιμαντέρ «This is not a Movie» του Γιουνγκ Τσανγκ

Τον Μάρτιο του 2020, ο Ρόμπερτ Φισκ βρέθηκε, έστω και μέσω zoom. στην Ελλάδα με αφορμή την προβολή του ντοκιμαντέρ του Γιουνγκ Τσανγκ «This is not a Movie», ένα οδοιπορικό στην τεράστια και πολύτιμη καριέρα του δημοσιογράφου, στο οποίο ο Φισκ αναστοχάζεται μπροστά στην κάμερα ενός έμπειρου ντοκιμαντερίστα το παρελθόν του και τη μέθοδό του. Οπως περιέγραφε εύστοχα ο κατάλογος του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης «Μια ταινία που εξυμνεί την αξία της βιωματικής εμπειρίας στην αιώνια αναζήτηση της αλήθειας, ομολογουμένως απαραίτητη στην εποχή των fake news.»

Σκηνοθέτης και «πρωταγωνιστής» βρέθηκαν μέσω zoom να αποτυπώνουν μια από τις πιο σημαντικές συζητήσεις που έγιναν στο 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, την οποία αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να τη δειτε ολόκληρη εδώ.


Η παρακαταθήκη του Ρόμπερτ Φισκ οφείλει να είναι το σύνθημα για εκρήγορση απέναντι σε κάθε μορφή αδικίας, διάκρισης, βίας και παραποίησης της αλήθειας.

Διαβάστε εδώ κείμενα του Ρόμπερτ Φισκ στον The Independent

Δείτε εδώ τη διάσημη σειρά ντοκιμαντέρ του Ρόμπερτ Φισκ με τίτλο «Από τη Βηρυτό στη Βοσνία» σε παραγωγή του Discovery Channel, η οποία και δεν προβλήθηκε παρά μόνο μία φορά, μετά από καμπάνια με γράμματα παραπόνων που οργανώθηκε από φιλο-Ισραηλινές ομάδες.