Buzz

Πέθανε η θρυλική Λουίζ Φλέτσερ του «Στη Φωλιά του Κούκου»

of 10

Στα 88 της χρόνια πέθανε η Λουίζ Φλέτσερ, αιωνίως γνωστή ως η νοσοκόμα Ράτσεντ του «Στη Φωλιά του Κούκου» του Μίλος Φόρμαν για το οποίο κέρδισε το Οσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου.

Πέθανε η θρυλική Λουίζ Φλέτσερ του «Στη Φωλιά του Κούκου»

Στην πραγματικότητα θα έλεγε κανείς πως η Λουίζ Φλέτσερ έπαιξε μόνο στο «Στη Φωλιά του Κούκου», δίνοντας μια συγκλονιστικά μοντέρνα ερμηνεία, κέρδισε το Οσκαρ και την αιωνιότητα (και δεν εννοεί κανείς μόνο στις λίστες με τους «καλύτερους» κακού του σινεμά) και κάπου εκεί σταματάει η γνώση μας για την καριέρα της και τη ζωή της.

Γεννημένη το 1934 στην Αλαμπάμα, από κωφούς γονείς, η Λουίζ Φλέτσερ ξεκίνησε την καριέρα της στην τηλεόραση («Lawman» του 1958, «Maverick» του 1959, «Perry Mason» του 1960 ως ένα χαρακτηριστικά ψηλό κορίτσι και το 1974 έπαιξε στο «Thieves Like Us» του Ρόμπερτ Αλτμαν, σε συμπαραγωγή του τότε συζύγου της Τζέρι Μπικ. Ο ρόλος που γράφτηκε πάνω στην ιστορία της στο «Nashville» του Αλτμαν πήγε τελικά στη Λίλι Τόμλιν (μετά από τις διαφωνίες που χώρισαν το δίδυμο των Μπικ- Αλτμαν), αλλά ελευθέρωσε το πρόγραμμα της Φλέτσερ που είχε εντοπιστεί ήδη από τον Μίλος Φόρμαν για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη «Φωλιά του Κούκου» που είχαν απορρίψει ήδη η Αντζελα Λάνσμπερι, η Αν Μπάνκροφτ, η Ελεν Μπέρστιν και η Τζέραλντιν Πέιτζ, από φόβο μήπως σημαδέψει ανεπανόρθωτα την καριέρα τους.

λοθισε Στα γυρίσματα του «Στη Φωλιά του Κούκου»

«Ηταν τελείως λάθος για το ρόλο, αλλά μπορούσες να διακρίνεις κάτι. Της ζήτησα να διαβάσει γραμμές από το ρόλο και ξαφνικά, πίσω από το βελούδινο περιτύλιγμα, ανακάλυψα μια δύναμη και θέληση που ήταν κομμένα και ραμμένα για το ρόλο», έγραφε ο Μίλος Φόρμαν στα απομνημονεύματά του.

Η επιτυχία της ήταν σαρωτική. Ενα από τα πιο δίκαια Οσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου για μια ερμηνεία πιο δύσκολη κι από τις τέσσερις συνυποψήφιες της μαζί, BAFTA και Χρυσή Σφαίρα, δημοτικότητα στα ύψη που όμως δεν εξαργυρώθηκε με αντίστοιχους ρόλους.

«Υπάρχει ανταγωνισμός στο επάγγελμά μας. Και απόρριψη. Οταν νεά παιδά μου λένε πως θέλουν να γίνουν ηθοποιοί και ζητούν τη συμβουλή μου, τους λέω: "Μην το κάνεις".»

louise fletcherΜε το Οσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου

Το «Στη Φωλιά του Κούκου» ακολούθησαν ρόλοι, ανάμεσα σε άλλα, στα «Exorcist II: The Heretic» του 1977, στο «The Cheap Detective» του 1978, στο «The Lady in Red» του 1979, στο «Firestarter» του 1984, στο «Flowers in the Attic» του 1987 και στο «Cruel Intentions» του 1999. Η σχετικά πιο γνωστή της εμφάνιση στα χρόνια που ακολούθησαν ήταν στο τηλεοπτικό «Star Trek: Deep Space Nine» από το 1993 μέχρι το 1999, ενώ ένας από τους τελευταίους της ρόλους ήταν στο «Girlboss» του 2017 στο Netflix. Προτάθηκε για Emmy για τα περάσματά της από το «Pocket Fences» του 1996 και το «Joan of Arcadia» του 2004. Υπήρξε ωστόσο σταθερά απογοητευμένη για την τροπή που πήρε η καριέρα της, μετά από ένα Οσκαρ που πολλοί έγραψαν μέσα στα χρόνια πως της έκανε περισσότερο κακό παρά καλό.

the Cheap Detective Με τους Αν-Μαργκρετ, Στόκαρντ Τσάνινγκ, Πίτερ Φολκ, ΜαντλίνΚαν, Αϊλίν Μπρέναν και Μάρσα Μέισον στο «The Cheap Detective» του 1978

flowers Στο «Flowers in the Attic»

φλετσερ Στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1983

Η Λουίζ Φλέτσερ πέθανε σε ηλικία 88 ετών στις 23 Σεπτεμβρίου 2022 στο σπίτι της στο Μοντουρός της Γαλλίας.

«Αν έπεφτα κάτω και χτυπούσα, δεν έκλαιγα ποτέ. Δεν υπήρχε κανείς για να με ακούσει», είχε δηλώσει κάποτε η Λουίζ Φλέτσερ, αποκαλύπτοντας σε όλους το μάλλον πιο δυνατό χαρακτηριστικό της, ένα δυναμισμό βγαλμένο από περίσσια ευαισθησία, που υπήρξε η μεγαλύτερη παρακαταθήκη των γονιών της. Την ώρα του ευχαριστήριου λόγου της, η Φλέτσερ θα συγκινούσε βαθιά όταν στην νοηματική ευχαρίστησε τους γονείς της λέγοντας «Θέλω να σας ευχαριστήσω που με διδάξατε να ονειρεύομαι. Τώρα βλέπετε το όνειρο να βγαίνει αληθινό.»