Φεστιβάλ / Βραβεία

4ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου: 15ημερο σκηνοθετών και... επιστημόνων στην Καλαμάτα

of 10

24 Ιανουαρίου με 7 Φεβρουαρίου, η Καλαμάτα και άλλες πόλεις της Πελοποννήσου δίνουν παλμό στον πολιτισμό με μια κινηματογραφική γιορτή που «απλώνεται» στις τέχνες και την επιστήμη.

4ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου: 15ημερο σκηνοθετών και... επιστημόνων στην Καλαμάτα

Τα τέταρτα επίσημα γενέθλιά του γιορτάζει φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, που εγκαινιάζει το πλούσιο πρόγραμμά του την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου με την προβολή της ταινίας «Kuzola, Τραγούδια των Ριζών» («Kuzola, Songs of the Roots») του Γάλλου Ουγκό Μπασλέ, παρουσία της πρωταγωνίστριας και φημισμένης εκπροσώπου της βραζιλιάνικης μουσικής στην Ευρώπη, Λούτσια Ντε Καρβάλιο, η οποία και θα ανέβει στη συνέχεια στη σκηνή για μια έθνικ συναυλία παρέα με τον Μεσσήνιο κιθαρίστα Αντώνη Κουφουδάκη.

Kuzola 607 Kuzola, Τραγούδια των Ριζών

Επιμηκυμένο σε δύο εβδομάδες, από έντεκα ημέρες που ήταν μέχρι πέρυσι, το φεστιβάλ, με καλλιτεχνική διευθύντρια πάντα την Τζίνα Πετροπούλου, κάνει για άλλον έναν Γενάρη την Καλαμάτα πολιτιστική πρωτεύουσα του ελληνικού νότου με 110 μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες, μουσικά και θεατρικά δρώμενα, σεμινάρια και διημερίδες, εκθέσεις και παράλληλες εκδηλώσεις, ενώ μέρος του προγράμματος θα μεταφερθεί και σε άλλες πόλεις της Πελοποννήσου -την Αμαλιάδα, τη Σπάρτη, το Γύθειο, το Aργος και τη Δημητσάνα.

Μια πυκνή σε εκδηλώσεις διημερίδα σφραγίζει το κεντρικό θεματικό αφιέρωμα της φετινής διοργάνωσης το πρώτο Σαββατοκύριακο του φεστιβάλ. Το «Κινηματογράφος και Υγεία», με οργανωτικό συνεργάτη τον Ιατρικό Σύλλογο Μεσσηνίας, στεγάζει 15 σχετικά ντοκιμαντέρ Ελλήνων και ξένων σκηνοθετών και στοχεύει, μέσα από την προβολή τους, στην ευαισθητοποίηση του κοινού για φλέγοντα ζητήματα που αφορούν την σωματική και ψυχική, όπως κατ’ επέκταση και «κοινωνική» υγεία. Με αφορμή τις ταινίες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και τα πολυβραβευμένα «That Sugar Film» του Ντέιμον Γκάμο και «A Certain Kind of Light» του Μπράντον Βέντερ, ειδικοί, προσκεκλημένοι ιατροί και σκηνοθέτες από τη χώρα μας αλλά και το εξωτερικό θα εισηγηθούν θέματα πάνω σε ξεχωριστές διαταραχές υγείας και θα συζητήσουν με το κοινό. Στο ίδιο πλαίσιο θα παρουσιαστεί και μια έκθεση με σχετικά εικαστικά έργα, ενώ θα δοθεί και μια παράσταση σύγχρονου χορού από την «Δαγίπολη», ομάδα χορευτών με κινητικά προβλήματα, το βράδυ του Σαββάτου 27 Ιανουαρίου, αμέσως μετά την προβολή του αναλόγου θέματος, μικρού μήκους ντοκιμαντέρ της Βίβιαν Παπαγεωργίου «Με Ανοιχτά Φτερά».

Το αφιέρωμα «Κινηματογράφος και Υγεία» ενισχύεται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Έχει επίσης την υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Μεσσηνίας.

That Sugar Film 607 That Sugar Film

Η φετινή κινηματογραφική γιορτή έχει επίσης να παρουσιάσει μια θεατρική παράσταση, την «Εβραία» του Μπέρτολτ Μπρεχτ από την Πολιτιστική Αργολική Πρόταση, την Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου, καθώς και άλλες τρεις συναυλίες εκτός της εναρκτήριας, με τους Ηχος του Νότου την Κυριακή 28 Ιανουαρίου, τον Νίκο Διμηνάκη το Σάββατο 3 Ιανουαρίου, και τους Ευοί Ευάν την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου, αμέσως μετά την τελετή λήξης και την απονομή των δύο βραβείων κοινού (με χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ) για το καλύτερο ελληνικό και διεθνές ντοκιμαντέρ.

Ακόμα, θα τρέχει καθημερινά, από τις 9.00 έως τη 13.00, η απευθυνόμενη στο μαθητικό κοινό «Εκπαιδευτική Ζώνη», με προβολές ελληνικών και ξένων ντοκιμαντέρ πάνω σε τέσσερις θεματικούς άξονες: υγεία, εφηβεία, πολιτιστική κληρονομιά και επιστήμη. Στόχος του φεστιβάλ και φέτος είναι τμήμα του εκπαιδευτικού προγράμματος να περιοδεύσει σε σχολεία της Μεσσηνίας, της Αργολίδας και της Αρκαδίας τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, ένα εγχείρημα που εγκαινιάστηκε με επιτυχία πριν δύο χρόνια σε χωριά και κωμοπόλεις της Μεσσηνίας.

Για το πρόγραμμα της Εκπαιδευτικής Ζώνης, το Φεστιβάλ συνεργάζεται με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, το Κέντρο Κοινωνίας, Επιστήμης και Τέχνης CAID, το Φεστιβάλ Αρχαιολογικού-Ιστορικού Ντοκιμαντέρ «Αγών» και το Φεστιβάλ για νέους και παιδιά της Ολυμπίας.

Να θυμίσουμε πως όλες οι προβολές και οι παράλληλες εκδηλώσεις του 4ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου (για το πλήρες ωρολόγιο πρόγραμμα ανατρέξτε στο επίσημο site του Φεστιβάλ) διεξάγονται (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) στο αμφιθέατρο Θόδωρος Αγγελόπουλος του Εργατικού Κέντρου και είναι, όπως κάθε χρόνο, ελεύθερα για το κοινό.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου διοργανώνεται από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας και τελεί υπό την αιγίδα και την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων. Πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, το Δήμο Καλαμάτας, το Δήμο Αργους-Μυκηνών, το Δήμο Ηλιδας και το πολιτιστικό Ιδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς. Φετινοί συνεργάτες του Φεστιβάλ είναι το Global Health Film initiative στη Μεγάλη Βρετανία, το Φεστιβάλ του Herceg Novi στο Μαυροβούνιο και το φεστιβάλ Cinema for Peace στη Γερμανία.

Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελλοποννήσου