Ηταν μια απόπειρα μποϋκοτάζ που δεν έμαθε ποτέ κανένας - μέχρι τώρα, που ο Εϊντριεν Μπρόντι την αφηγήθηκε σε μια συνέντευξή του στους New York Times. Η χρονιά ήταν το 2003 και ο Μπρόντι βρισκόταν υποψήφιος για το Οσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου για τον «Πιανόστα» του Ρομάν Πολάνσκι. Η παρέα του ήταν εξαιρετική: συνυποψήφιοί του ήταν ο Νίκολας Κέιτζ για το «Adaptation», ο Ντάνιελ Ντέι-Λούις για τις «Συμμορίες της Νέας Υόρκης», ο Μάικλ Κέιν για το «The Quiet American» και ο Τζακ Νίκολσον για το «About Schmidt».
About Τζακ Νίκολσον λοιπόν...
Διαβάστε ακόμη: Oscars 2022: Θα ήταν ο Βoλοντίμιρ Ζελένσκι καλεσμένος στα Οσκαρ;
Οπως θυμάται ο Εϊντριεν Μπρόντι, η τελετή απονομής των 75ων Βραβείων Οσκαρ είχε προγραμματιστεί για τις 23 Μαρτίου του 2003, μόλις τέσσερις ημέρες αφότου η Αμερική είχε εισβάλει στο Ιράκ. Πολλοί σταρ του Χόλιγουντ είχαν εκφραστεί κατά του πολέμου, αλλά ο Νίκολσον πήγε την αντίδρασή του ένα βήμα παραπέρα. Κάλεσε τους υποψήφιους Α' Ανδρικού λίγο πριν την τελετή, προσέφερε ουίσκι και πούρα και πρότεινε να μην πάει κανείς τους στην απονομή, ν' απουσιάσουν κι οι πέντε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο.
Οι υπόλοιποι ήταν θετικότεροι στην ιδέα (βλέποντας, άλλωστε, ποιοι ήταν, αυτό δεν προκαλεί εντύπωση), αλλά ο Μπρόντι αρνήθηκε, για λόγους απόλυτα... προσωπικούς: «Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ θα πάω,» τους είπε. «Πρέπει να εμφανιστώ. Θα έρθουν κι οι γονείς μου. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει συχνά. Ξέρω ότι εσείς έχετε όλοι ξανακερδίσει Οσκαρ, μπορείτε να το προσπεράσετε, εμένα είναι η πρώτη μου φορά. Δεν μπορώ.»
Τελικά κανείς δεν απουσίασε από την τελετή και ο Εϊντριεν Μπρόντι κέρδισε το Οσκαρ - ήταν η φορά που άρπαξε στη σκηνή τη Χάλι Μπέρι και της έσκασε ένα φιλί. Εκείνο που έκανε, παρόλ' αυτά, είναι ν' αναφερθεί στον πόλεμο στον ευχαριστήριο λόγο του, λέγοντας, «Σήμερα με κατακλύζει η θλίψη γιατί παίρνω ένα βραβείο σε μια τόσο παράξενη χρονική στιγμή. Η εμπειρία της δημιουργίας αυτής της ταινίας μ' έκανε να συνειδητοποιήσω περισσότερο τη λύπη και την απανθρωπιά του πολέμου και τις βαριές συνέπειές του. Σε όποιον κι αν πιστεύετε, στον Θεό ή στο Αλλάχ, να σας έχει καλά κι ας προσευχηθούμε για μια ειρηνική και γρήγορη επίλυση.»
Ο πόλεμος στο Ιράκ κράτησε οκτώ χρόνια - κι αυτό ήταν, πράγματι, το μόνο Οσκαρ που κέρδισε ο Μπρόντι ως τώρα.