Φεστιβάλ / Βραβεία

Ο Μάικλ Μουρ προτείνει νέους κανόνες για τα οσκαρικά ντοκιμαντέρ: καθόλου κανόνες!

of 10

Πέρσι είχε ηγηθεί της προσπάθειας για μία σειρά πιο δίκαιων κανονισμών που θα επιτρέπουν σ' ένα ντοκιμαντέρ να λαμβάνει μέρος στην οσκαρική κούρσα. Φέτος, ο Μάικλ Μουρ επιστρέφει με μία νέα ιδέα: μήπως να μην υπάρχουν καθόλου κανόνες;

Ο Μάικλ Μουρ προτείνει νέους κανόνες για τα οσκαρικά ντοκιμαντέρ: καθόλου κανόνες!

Η κατηγορία του ντοκιμαντέρ είναι, χρόνια τώρα, η αχίλλειος πτέρνα της Ακαδημίας. Κανονισμοί, κώδικες, εξαιρέσεις, υποκατηγορίες, μπλέξιμο. Πέρσι τέτοια εποχή, ο βραβευμένος με Οσκαρ Μάικλ Μουρ είχε προτείνει και περάσει ένα νέο καθεστώς που θα επιτρέπει σε ντοκιμαντέρ να φτάνουν μέχρι την κάλπη (την κατάργηση ολιγομελών επιτροπών στη δημιουργία της τελικής 15άδας).

Φαίνεται όμως ότι ούτε αυτό δούλεψε σωστά, αξιόλογα δείγματα έμειναν απ' έξω και φέτος ο Μουρ έρχεται με πιο ριζοσπαστικές διαθέσεις: μήπως να αφήναμε τους κανόνες στην άκρη;

«Αντί να διορθώνουμε συνεχώς με μικροαλλαγές και επεμβάσεις κανονισμούς που δεν λειτουργούν σωστά, τι λέτε να τους καταργούσαμε εντελώς;» πρότεινε ο Μουρ με επιστολή του στην Ακαδημία. Στην ουσία προτείνει να μην υπάρχουν όρια - στο που και για πόσο καιρό παίχτηκε ένα ντοκιμαντέρ, πόσοι το είδαν, κριτικές, αν προβλήθηκε και στην τηλεόραση...

«Στην ουσία αυτό που προτείνω είναι να χειριζόμαστε τα ντοκιμαντέρ σαν μία ακόμα ταινία - χωρίς καθόλου διαφορετική μεταχείριση. Γιατί να μην παίζουμε με τους ίδιους κανόνες με τους υπόλοιπους;»

Μια τέτοια αλλαγή θα ελαφρώσει λίγο το βάρος από τις πλάτες των ντοκιμαντεριστών, οι οποίοι, για παράδειγμα, έπρεπε να προβάλουν την ταινία τους για τουλάχιστον μία εβδομάδα σε κινηματογράφους και στο Λος Αντζελες και στην Νέα Υόρκη. Σε αντίθεση με τις φιξιόν ταινίες που αρκεί να έχουν προβληθεί για μία εβδομάδα στο Λος Αντζελες.

«Αν είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στην Ακαδημία, τότε θα μετρήσει η ποιότητα του έργου μας. Ας αφήσουμε τα μέλη να αποφασίσουν, χωρίς τρικλοποδιές, αν οι ταινίες μας αξίζουν τον κόπο να βραβευτούν ή όχι. Τόσο απλά!» εξηγεί ο Μουρ.

Τώρα το μόνο που μένει είναι να κατατεθεί και να περάσει αυτή η πρόταση από την επιτροπή και το συμβούλιο της Ακαδημίας. Και εκεί μπορεί να σκαλώσει.

«Η επιτροπή μπορεί να πει ''πέρσι αλλάξαμε τους κανόνες! Οφείλουμε να κρατήσουμε αυτό το καθεστώς για 1-2 χρόνια για να δούμε αν λειτουργεί". Αυτό φοβάμαι...» δηλώνει ο Μουρ.

Πάντως, ο ίδιος έχει ήδη μιλήσει ιδιωτικά στον Πρόεδρο και στον Αντιπρόεδρο της Ακαδημίας (Ντον Χάντσον και Ρικ Ρόμπερτσον), όπως επίσης και στους συναδέλφους ντοκιμαντερίστες που είναι μέλη της Ακαδημίας - τόσο στο Λος Αντζελες, όσο και στην Νέα Υόρκη. Από όλους έχει πάρει το πράσινο φως και την υποστήριξή τους.

«Οι αντιδράσεις ήταν πολύ θετικές» εξηγεί ο Μουρ. «Πιστεύω ότι η εξίσωση των κανόνων είναι η λύση. Ολοι επίσης θεώρησαν πολύ λογικό να μην έχουν να διαβάζουν μία λίστα κανόνων και άρθρων όταν πέφτει στα χέρια τους ένα ντοκιμαντέρ. Απλά να βλέπουν την ταινία για την αξία της...»

Διαβάστε επίσης τι συνέβη στην οσκαρική κατηγορία τραγουδιού, όπου οι κανονισμοί άλλαξαν επίσης.

Επίσης μπορείτε ήδη να ποντάρετε στα φαβορί: διαβάστε τις προβλέψεις για τα Οσκαρ 2013!