Φεστιβάλ / Βραβεία

Oscar Τραγουδιού: επιτέλους ... κανόνες!

στα 10

Η πιο πολύπαθη κατηγορία της ιστορίας των Οσκαρ, αυτή του Καλύτερου Τραγουδιού, αλλάζει ξανά τους κανόνες της και εξασφαλίζει ότι θα παρουσιάσει ολοκληρωμένη πεντάδα.

Oscar Τραγουδιού: επιτέλους ... κανόνες!

Τα τελευταία χρόνια οι κανονισμοί της Ακαδημίας στην κατηγορία τραγουδιού είχαν αποδυναμώσει εντελώς την υποτιθέμενη «πεντάδα». Με αποκορύφωμα το περσινό φιάσκο με τις δύο συμμετοχές (τραγούδια από τα «Rio» και «The Muppets», όπου υπερίσχυσε το δεύτερο).

Τα νεότερα θέλουν την Ακαδημία να συνειδητοποιεί ότι κάτι κάνει λάθος και να βγάζει μία σημερινή ανακοίνωση όπου δηλώνει ότι θα φροντίσει η κατηγορία τραγουδιού να έχει κανονική πεντάδα. Σύμφωνα με το Associated Press «Η Ακαδημία Κινηματογράφου και Επιστημών θα εξασφαλίσει ότι τα 5 τραγούδια με τις περισσότερες ψήφους θα ενταχθούν στην πεντάδα».

Σας φαίνεται ότι δηλώθηκε το προφανές; Κι όμως. Η κατηγορία τραγουδιού έχει περάσει πολλές περιπέτειες στην ιστορία του θεσμού.

Στα 76 χρόνια του βραβείου (ξεκίνησε ως κατηγορία την 7η χρονιά των Οσκαρ) τα 11 πρώτα χρόνια δεν υπήρχε επιλογή – διαγωνίζονταν όλα, χωρίς η Ακαδημία να έχει καταλήξει σε 5άδα. Αυτό έγινε αναγκαστικά όταν έφτασαν μέχρι και 14 τραγούδια να διαγωνίζονται μια χρονιά.

Το μεγάλο πρόβλημα των κενών θέσεων στην πεντάδα ξεκίνησε 4 χρόνια πριν, από τα 82α βραβεία Οσκαρ, όπου άρχισε να εφαρμόζεται ένα περίεργο «point system». Κάθε ένα από τα ( π.χ. 39 πέρσι) τραγούδια που παίζονται στα μέλη της Ακαδημίας, έπρεπε να συγκεντρώνουν, με άριστα το 10, μέσο όρο βαθμολογίας 8.25 για να μπει στην πεντάδα. Αν δεν έπιαναν τον μέσο όρο, αυτομάτως έμεναν απ' έξω. Πέρσι, προφανώς μόνο 2 κατόρθωσαν να πιάσουν αυτή την βάση, αφήνοντας εκτός: το «The Living Proof» της Mary J. Blige από τις «Υπηρέτριες», το «Lay Your Head Down» της Σινέντ Ο’ Κόνορ από το «Albert Nobbs» (σε στίχους της Γκλεν Κλόουζ), αλλά και τις συμμετοχές των Ελτον Τζον, Κρις Κορνέλ, Lady Gaga, Ζόι Ντεσανέλ.

Απόδειξη της σκανδαλώδους αποτυχίας του συστήματος; Στο παρελθόν έχουν μείνει εκτός πεντάδας κομματάρες όπως το «Wrestler» του Μπρους Σπρίνγκστιν (δείτε την καλύτερη live εκτέλεση του κομματιού πιο κάτω) ή το “Guaranteed” του Εντι Βέντερ από το «Into The Wild» – και τα δύο τραγούδια που τις χρονιές τους είχαν κερδίσει τη Χρυσή Σφαίρα.

Τώρα, τι μπορούμε να περιμένουμε φέτος στην κατηγορία; Οι πηγές μας θέλουν το «Skyfall» theme του νέου Τζέιμς Μποντ να είναι σίγουρη επιτυχία (ακούστηκε, διαψεύστηκε και ξανακλείδωσε ότι το ετοιμάζει η Adele), το «Brave» είναι το είδος της ταινίας που σίγουρα θα έχει συμμετοχή , ενώ και η Karen O φημολογείται ότι έχει γράψει υπέροχο κομμάτι για το «Frankenweenie».

Είναι πολύ νωρίς ακόμα φυσικά. Αλλά η νέα σεζόν ξεκίνησε. Και τα μάτια όλων μας είναι στραμμένα ήδη στα 85α βραβεία Οσκαρ!

Διαβάστε περισσότερα για τα Οσκαρ 2013:

  • Στο δρόμος για το ξενόγλωσσο Οσκαρ!

  • Oscars 2013: Η λίστα με τα φαβορί!