«Δεν υπάρχουν αρκετά ράφια σ’ ολόκληρο το Palais για να χωρέσουν όλα τα βραβεία αυτών των ανθρώπων.» Ετσι παρουσίασε ο Ανρί Μπεάρ, ο συντονιστής των συνεντεύξεων Τύπου, τον Πρόεδρο και τα μέλη της φετινής Κριτικής Επιτροπής, που μίλησαν για το πώς νιώθουν που θα κρίνουν τις ταινίες του φετινού Διαγωνιστικού Προγράμματος, υπεύθυνοι για να αποδώσουν με δικαιοσύνη τον φετινό Χρυσό Φοίνικα αλλά και τα άλλα μεγάλα βραβεία του Φεστιβάλ εκεί όπου αξίζουν.
Ας τους ακούσουμε...
Στίβεν Σπίλμπεργκ: όποτε μου ζητούσαν να είμαι σε μια κριτική επιτροπή πάντα βρισκόμουν σε γύρισμα. Πάντα κρίνουμε, σε προσωπικό επίπεδο, τις ταινίες που βλέπουμε ούτως ή άλλως. Δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά απ’ το να βλέπεις μια ταινία και να διαμορφώνεις μια άποψη, να περιμένεις να δεις αν η ταινία θα σε αλλάξει, αν εισάγει στο σινεμά κάτι που δεν έχεις ξαναδεί. Κι έπειτα, όλοι, πάντα, κρίνουν εμάς, οπότε τώρα… είναι η σειρά μας!
Εχω δεχτεί, από την αρχή της καριέρας μου, ότι υπάρχει διαρκώς, σε όλον τον κόσμο, μεγάλος ανταγωνισμός για το ποιος θα διεκδικήσει καλύτερα την προσοχή του κοινού. Κάποιες ταινίες απευθύνονται σε συγκεκριμένο κοινό, δεν μπορούμε να τις συγκρίνουμε όλες μεταξύ τους, δεν μπορούμε να συγκρίνουμε μια ταινία που έχει ως στόχο να βάλει πάρα πολύ κόσμο μέσα στην αίθουσα, με μια άλλη που έχει ως στόχο ν’ αλλάξει τον κόσμο, ή έναν άνθρωπο. Δε βλέπω τα Φεστιβάλ μόνο ως ένα διαγωνισμό, τα βλέπω κι ως μια ευκαιρία να καυχηθείς για το πώς τόσες διαφορετικές κουλτούρες έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν για όσα τις απασχολούν. Γι’ αυτό και θεωρώ αυτήν την περίοδο δυο βδομάδες που θα γιορτάζουμε τις ταινίες, χωρίς να τις βάζουμε τη μια αντιμέτωπη με την άλλη. Το καλό είναι ότι στις Κάννες, αντίθετα από τα Οσκαρ, ή τις… Προεδρικές Εκλογές, δεν υπάρχουν «προεκλογικές καμπάνιες» κι αυτό για μένα είναι μια ανάσα καθαρού αέρα!
Ανγκ Λι: Εγώ ντρέπομαι να κρίνω τις ταινίες των άλλων δημόσια. Αλλά θεωρώ ότι κάθε τόσο πρέπει να προσφέρεις τη συνδρομή σου στην κινηματογραφική κοινότητα. Είμαστε, τώρα, στο σπουδαιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ στον κόσμο κι αισθάνομαι περήφανος που κάθομαι ανάμεσα σε τόσο διακεκριμένους δημιουργούς. Εύχομαι μια ταινία να μας παγιδεύσει όλους και να μη χρειαστεί να τσακωθούμε!
Νικόλ Κίντμαν: Μου είχαν ζητήσει κι άλλες φορές να συμμετάσχω σε κριτικές επιτροπές. Τώρα όμως ήρθε η κατάλληλη στιγμή να διαθέτω όχι μόνο το χρόνο, αλλά και το πάθος για ν’ απορροφήσω όλες αυτές τις ταινίες. Δεν πρόκειται παρά για τη γνώμη εννέα ανθρώπων, αλλά συνειδητοποιώ ότι το Φεστιβάλ είναι για τις ταινίες όχι μόνο μια γιορτή, αλλά και μια πλατφόρμα που θα τις οδηγήσει στο μέλλον τους. Επίσης, επειδή έχω βρεθεί να παραλαμβάνω βραβεία, θέλω πολύ ν’ ανταποδώσω!
Λιν Ράμσεϊ: Πρωτοήρθα στις Κάννες με τη σπουδαστική μου ταινία και συγκινούμαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι τώρα εδώ. Επιπλέον έχω μεγάλη όρεξη να δω τις ταινίες: όταν πηγαίνεις σ’ ένα φεστιβάλ με δική σου ταινία δεν καταφέρνεις ποτέ να δεις τις ταινίες των άλλων σκηνοθετών και αυτή εδώ είναι η ιδανική ευκαιρία.
Ντανιέλ Οτέιγ: Όταν μου πρότειναν να γίνω μέλος της Κριτικής Επιτροπής μπήκα στο ίντερνετ για να δω ποιες ταινίες είχαν κερδίσει τον Χρυσό Φοίνικα στο παρελθόν και συνειδητοποίησα ότι είχα δει πάρα πολλές από αυτές! Για την ακρίβεια, ήταν οι ταινίες που διαμόρφωσαν το γούστο μου ως θεατή. Ετσι μου δόθηκε η μοναδική ευκαιρία να συνεχίσω αυτήν την παράδοση. Θ’ ανακαλύψω, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας μου, ταινίες που θα μείνουν στην ιστορία. Εχω έρθει με απολύτως ανοιχτό μυαλό
Βίντια Μπαλάν: Είναι η πρώτη μου φορά σε Κριτική Επιτροπή και η πρώτη μου φορά στις Κάννες, φέτος που το Φεστιβάλ γιορτάζει τα 100 χρόνια ινδικού κινηματογράφου. Είναι μεγάλη μου τιμή να βρίσκομαι εδώ, ιδιαίτερα δίπλα σε τόσο διακεκριμένους ανθρώπους. Θέλω να το εκμεταλλευτώ, να μάθω, να δω, να απορροφήσω, να καταλάβω πώς διαφορετικοί άνθρωποι προσεγγίζουν το σινεμά και να περάσω θαυμάσια.
Ναόμι Καβάσε: Με την κρίση που υφίσταται ολόκληρος ο κόσμος σήμερα, είναι απαραίτητο να υπερβούμε την κατάσταση. Το Φεστιβάλ είναι μια ευκαιρία για μας να συζητήσουμε, ν’ ανταλλάξουμε ιδέες. Ο έξω κόσμος είναι γεμάτος συγκρούσεις, εδώ ερχόμαστε κοντά. Η Ιαπωνία πέρασε μεγάλες καταστροφές και το Φεστιβάλ στάθηκε πάντα στο πλάι της. Πιστεύω πραγματικά ότι το Φεστιβάλ μπορεί να μεταφέρει μηνύματα σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Χθες βράδυ, ο Στίβεν μας είπε ότι, παρόλο που δεν κάνουμε όλοι το ίδιο επάγγελμα, μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος, για τον κινηματογράφο. Μέσα σε τέτοιες συνθήκες νομίζω ότι θα επικοινωνήσουμε εξαιρετικά.
Κρίστιαν Μουντζίου: Είναι πολύ δύσκολο να κρίνεις ταινίες, σε λίγα χρόνια νομίζω ότι αυτή η δουλειά θα έχει μετατραπεί σ’ ένα απλό «ναι» ή «όχι». Αλλά ξέρω ότι βοηθάει πολύ στην προώθηση. Αναζητώ κάποιου είδους ειλικρίνεια και θάρρος από τους σκηνοθέτες. Να κάνουν το έξτρα βήμα του να είναι πρωτότυποι και να προσπαθούν να διευρύνουν τα όρια. Ταινίες που μας οδηγούν στην ίδια κατάληξη, αλλά από άλλο μονοπάτι.
Κριστόφ Βαλτς: Η επιτυχημένη ψυχανάλυση εξαρτάται από το συνδυασμό του πελάτη και του αναλυτή. Εκείνο που με προσέλκυσε περισσότερο στο να συμμετάσχω σ’ αυτήν την επιτροπή είναι η προοπτική υπέροχων συζητήσεων μ’ αυτούς τους εξαιρετικούς καλλιτέχνες.
Μάθετε τα πάντα για το 66ο Φεστιβάλ Καννών, στο ειδικό τμήμα του Flix.gr που ανανεώνεται συνεχώς.