Buzz

Ο Τζέιμς Ερλ Τζόουνς δεν θα είναι πια η φωνή του Νταρθ Βέιντερ

of 10

Και τώρα τι θα γίνει με τις μελλοντικές παραγωγές της Lucasfilm οι οποίες θα έχουν αυτόν τον εμβληματικό χαρακτήρα;

Ο Τζέιμς Ερλ Τζόουνς δεν θα είναι πια η φωνή του Νταρθ Βέιντερ

Τέλος εποχής έρχεται για έναν από τους σπουδαιότερους χαρακτήρες στο σύμπαν του «Star Wars».

Ο Τζέιμς Ερλ Τζόουνς, ο οποίος δάνεισε την χαρακτηριστική του φωνή στον Αρχοντα των Σιθ Νταρθ Βέιντερ για πάνω από 40 χρόνια, αποφάσισε να αποσυρθεί από τον ρόλο αυτόν. Σύμφωνα με το Vanity Fair o 91χρονος ηθοποιός έχει υπογράψει συμβόλαιο έτσι ώστε νέοι κινηματογραφιστές να μπορούν να χρησιμοποιήσουν αρχειακές ηχογραφήσεις της φωνής του (στην ουσία τη «δώρισε») χρησιμοποιώντας την τεχνολογία συνθετικής ομιλίας τεχνητής νοημοσύνης για να αναδημιουργήσουν τη νεότερη φωνή του Τζόουνς από προηγούμενες ταινίες του για μελλοντικά έργα της Lucasfilm.

Διαβάστε ακόμα: Από τον Ιντιάνα Τζόουνς μέχρι τον Ant-Man αυτές είναι οι ανακοινώσεις που έγιναν φέτος στο Disney+ Day

darth vader

«Είχε αναφέρει ότι έψαχνε να αποσυρθεί από τον συγκεκριμένο χαρακτήρα», είπε ο Μάθιου Γουντ, βετεράνος της Lucasfilm επί 32 χρόνια. «Λοιπόν πώς θα καταφέρουμε να προχωρήσουμε μετά από αυτό;» Φαίνεται πως η Lucasfilm ζήτησε τη βοήθεια της Respeecher, μιας ουκρανικής startup εταιρείας που χρησιμοποιεί τεχνολογία AI για να δημιουργήσει νέες συνομιλίες από ανανεωμένες παλιές φωνητικές ηχογραφήσεις. Η σχέση της Respeecher με τη Lucasfilm ξεκίνησε με τη σειρά Disney+ «The Book of Boba Fett», για την οποία αναδημιουργούσαν τη φωνή του νεαρού Λουκ Σκάιγοκερ, και αργότερα για τη φωνή του Νταρθ Βέιντερ στη σειρά «Obi-Wan Kenobi».

Η δουλειά έγινε από τον 29χρονο Μπογκντάν Μπελιάεβ από το Λβιβ της Ουκρανίας στις αρχές του πολέμου με την Ρωσία, με την οικογένεια του Τζόουνς να δηλώνει αρκετά ευχαριστημένοι με το τελικό αποτέλεσμα.

Θα είναι αρκετά ενδιαφέρον να δούμε πως θα χρησιμοποιηθεί η συγκεκριμένη τεχνολογία και σε άλλα μελλοντικά πρότζεκτ, ακόμα και εκτός της Lucasfilm, αλλά ένα μεγάλο είθε η Δύναμη να είναι μαζί σας, είναι ο ελάχιστος φόρος τιμή που μπορούμε να αποτίσουμε στον Τζέιμς Ερλ Τζόουνς, ο οποίος μας έδωσε έναν από τους πιο εμβληματικούς χαρακτήρες του σινεμά.