Flix

Ιούλιος: Κιν/φικός Οδηγός Επιβίωσης

Buzz

«GENER8TION» X3 από τον Ρομέν Γαβράς

of 10

Χωράει η ομορφιά σε ένα περιβάλλον Αποκάλυψης; Ο Ρομέν Γαβράς απαντά με τρεις διαφορετικές εγκαταστάσεις στην Αθήνα, σε διοργάνωση της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

«GENER8TION» X3 από τον Ρομέν Γαβράς

Από τις 22 Σεπτεμβρίου έως τις 23 Οκτωβρίου, τρεις σκηνές του ιδρύματος Ωνάση ενεργοποιούνται για να υποδεχτούν τα τρία μέρη της συνδημιουργίας του σπουδαίου Ελληνογάλλου σκηνοθέτη και του μουσικού Surkin, με τίτλο GENER8ION, σε παγκόσμια πρώτη, ταυτόχρονα με την έξοδο της νέας του ταινίας «Athena» στο Netflix στις 23 Σεπτεμβρίου.

Σέρφερ, αντάρτες, αλλά και η Σαρλίζ Θερόν συναντιούνται στις τρεις ποπ πολυμεσικές εγκαταστάσεις για ένα μέλλον που θυμίζει το παρόν και διατρέχει την πόλη, από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στη Συγγρού με το «Neo Surf» και το «Agartha έως τη Μάντρα στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου με το «Emotions».

Και οι τρεις επιμέρους εγκαταστάσεις του νέου έργου τοποθετούνται σε ένα κοντινό μέλλον, και συγκεκριμένα στο έτος 2034.

Διαβάστε ακόμη: «Ολες οι ταινίες είναι πολιτικές»: O Ρομέν Γαβράς μιλάει στο Flix για το «Athena»

gavras romain

Το «Neo Surf», που θα εκτίθεται στη Στέγη, εκτυλίσσεται σε μια μελλοντική Αθήνα, όπου έφηβοι ζουν σε εγκαταλειμμένες περιοχές στα περίχωρα της πόλης. Τοξικά φύκη, που εμφανίστηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 2020 εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, κατέστησαν την περιοχή επικίνδυνη. Η κυβέρνηση έχει περιορίσει αυστηρά την πρόσβαση σε αυτή την περιοχή επιτρέποντάς την μόνο στους κατοίκους.

GENER8ION: Neo Surf | Εκθεσιακός χώρος -1, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση (Συγγρού 107, Αθήνα) | Τετάρτη – Κυριακή 19:00-23:00

gener

Το «Emotions», που θα προβάλλεται στη Μάντρα –το μοναδικό δείγμα σκηνής ανοιχτού χώρου της belle époque που εντάχθηκε πρόσφατα στο δυναμικό οικοσύστημα του Onassis Culture και θα παραμείνει έως το 2069–, μας ταξιδεύει στη Βομβάη της Ινδίας, το 2034, για να θαυμάσουμε μια τεχνική επίδειξη της μηχανής τρισδιάστατης αποτύπωσης PrimeFocus™. Το σύστημα παράγει για την ινδική κινηματογραφική βιομηχανία εξαιρετικά ρεαλιστικά αντίγραφα ηθοποιών του Χόλιγουντ που εκφράζουν μεγάλη γκάμα συναισθημάτων. Πρωταγωνιστεί η Σαρλίζ Θερόν.

GENER8ION: Emotions | Η Μάντρα (Διονυσίου Αρεοπαγίτου 2, Αθήνα) | Δευτέρα – Κυριακή 17:00-22:00

gener

To «Agartha» στη Μικρή Σκηνή της Στέγης έχει γυριστεί στο Ουαϊόμινγκ των ΗΠΑ και μας πηγαίνει και πάλι στο 2034, όπου γινόμαστε θεατές ενός προπαγανδιστικού βίντεο από τον υποτιθέμενο Απελευθερωτικό Στρατό της Αγκάρθα. Αυτή η αποσχιστική οργάνωση ανακήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Βορειοαμερικανική Ένωση στις πολιτείες Ουαϊόμινγκ και Άινταχο το 2029. Η πεποίθησή τους πως η Γη είναι κούφια και ότι εκεί βρίσκονται οι απαντήσεις για καθετί έχει ως συνέπεια να είναι αντίθετοι σε κάθε μορφής εξερεύνηση του Διαστήματος.

GENER8ION: Agartha | Μικρή Σκηνή, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση (Συγγρού 107) | Τετάρτη – Κυριακή 19:00-23:00

roamin

Η επιμελήτρια εκθέσεων και συγγραφέας Μίριαμ Μπεν Σαλάχ αναφέρει για το GENER8ION:

«Ο Αμερικανός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας και θεμελιωτής του cyberpunk, William Gibson, φέρεται να έχει πει ότι “το μέλλον είναι ήδη εδώ, μόνο που είναι άνισα κατανεμημένο”. Πρόσφατα, επικαιροποίησε τη φράση με μια ανάρτησή του στο Twitter: “Η δυστοπία είναι επίσης εδώ, μόνο που είναι άνισα κατανεμημένη κι αυτή”. Η αποστροφή του Gibson είναι κατά κάποιον τρόπο το ιδανικό υπόβαθρο του GENER8ION, του πρότζεκτ που συνυπογράφουν ο κινηματογραφιστής Romain Gavras και ο μουσικός παραγωγός Surkin. Τοποθετημένη στο έτος 2034, αυτή η σειρά ταινιών σκιαγραφεί μια ιστορία του μέλλοντος χωρίς κεφαλαίο Μ, ενός μέλλοντος που θυμίζει τόσο πολύ το παρόν. Μια μηχανή τεχνητής νοημοσύνης που συλλαμβάνει συναισθήματα, μέλη ενός αποσχιστικού κινήματος στη Βόρεια Αμερική να ποζάρουν με ένα αιχμαλωτισμένο διαστημόπλοιο σε προπαγανδιστικό βίντεο, νεαροί να διασκεδάζουν με ιπτάμενες σανίδες του σερφ σε μια βιομηχανική περιοχή στα περίχωρα της Αθήνας. Εδώ δεν υπάρχει ούτε κάποια ξαφνική εξωανθρώπινη απειλή, ούτε το τέλος του κόσμου, αλλά ένα φαινομενικά “φυσιολογικό” περιβάλλον που εδράζεται πάνω σε ένα νήμα αργόσυρτης βίας, σαν αυτό ακριβώς που βιώνουμε σήμερα, εν μέσω μιας πανδημίας που επιτάχυνε την εδραίωση μιας διαρκούς και διάχυτης συστημικής ανισορροπίας ισχύος. Υπερβαίνοντας τα όρια των κινηματογραφικών ειδών, οι ταινίες αυτές δημιουργούν ένα όραμα για τη συνύπαρξη μεταξύ της ανθρώπινης δημιουργικότητας και της ανθρώπινης αποτυχίας, αμφισβητώντας τις αυθαίρετες περιχαρακώσεις που θέτουμε γύρω από τόπους, λαούς και έννοιες. Δεν είναι μετα-αποκαλυπτικές, γιατί η Αποκάλυψη, όπως και το μέλλον, είναι ήδη εδώ».

GENER8ION | Σκηνοθεσία: Romain Gavras | Μουσική σύνθεση: Surkin | Curatorial Direction: Αφροδίτη Παναγιωτάκου | Σενάριο: Romain Gavras, Ladj Ly & Elias Belkeddar | Πρωταγωνιστούν: Charlize Theron, Dali Benssalah, Anthony Bajon, Alexis Manenti, Ouassini Embarek, Sami Slimane | Σύμβουλος Παραγωγής: Αμάντα Λιβανού | Τεχνική Διεύθυνση: Λευτέρης Καραμπίλας | Οργάνωση Παραγωγής: Μαρία Βασαριώτου | Εκτέλεση Παραγωγής: Μαριανότα Γιαννάκη, Δανάη Γιαννακοπούλου, Δήμητρα Μπουζάνη, Δέσποινα Σιφνιάδου, Ιουλία Σταμούλη | Συμπαραγωγή: Onassis Culture & Iconoclast

Αναζητήστε εδώ περισσότερες πληροφορίες για το «GENER8ION», αλλά και την προβολή του «Athena» στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και το πάρτι που θα ακολουθήσει με DJs από τη νέα γαλλική σκηνή.

γργρ