Το Φεστιβάλ της Δράμας διαθέτει αυτή τη μοναδική σχιζοφρενική προσωπικότητα που το θέλει ταυτόχρονα παγιδευμένο στο παρελθόν και με το βλέμμα του στραμμένο - εκ των πραγμάτων, λόγων νέων δημιουργών, στο μέλλον. Το να δεχθείς απλά πως αυτή είναι η γοητεία του, είναι σαν να αγνοείς το εδώ και τώρα ενός θεσμού που με διστακτικά, μικρά αλλά τελοσπάντων βήματα προσπαθεί να εναρμονιστεί με το παρόν του ελληνικού και διεθνούς σινεμά μικρού μήκους.
Ηδη από το 2012 και την κατάργηση του ψηφιακού προγράμματος «digi», την κάθε χρόνο πιο - αν και όχι ολοκληρωτικά - αυστηρά επιλεγμένη λίστα των ελληνικών ταινιών που διαγωνίζονται για τα ετήσια βραβεία, το Φεστιβάλ της Δράμας μοιάζει να συναντά ολοένα και περισσότερο τον πυρήνα της ορμής των εγχώριων μικρομηκάδων που κάνουν ταινίες ακριβώς τη στιγμή που το ελληνικό σινεμά διαπρέπει διεθνώς αλλά και να αναζητά τρόπους να ρίξει βάρος στο δευτερεύουσας σημασίας διεθνές του πρόγραμμα.
Δεν είναι τυχαίο πως για πρώτη φορά φέτος διοργανώνεται φέτος Pitching Forum για πρότζεκτ ταινιών μικρού μήκους, πως στην κριτική επιτροπή του ελληνικού τμήματος συμμετέχουν τρεις ενεργοί σκηνοθέτες, πως οι περισσότερες από τις ελληνικές ταινίες που διαγωνίζονται έχουν ολοκληρωθεί με ελάχιστη ή και καθόλου κρατική υποστήριξη και πως για ακόμη μια χρονιά αρκετοί εκπρόσωποι του Τύπου αλλά και της ελληνικής και διεθνούς κινηματογραφικής κοινότητας θα βρεθούν στη Δράμα, ενισχύοντας την προσπάθεια του για εξωστρέφεια.
Το Flix βρίσκεται στη Δράμα και θα σας μεταφέρει καθημερινά τις εντυπώσεις του από τις ταινίες τους ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος, θα συζητήσει με δημιουργούς και ανθρώπους της κινηματογραφικής κοινότητας, θα μοιραστεί μαζί σας επιλογές από τα παράλληλα προγράμματα του Φεστιβάλ και θα στοιχηματίσει για τους δημιουργούς του μέλλοντος.
Σκηνή από το «Drag Me» του Νίκου Κέλλη (Εθνικό Διαγωνιστικό)
Στο 37ο Ελληνικό Τμήμα θα διαγωνιστούν 38 ταινίες, στην πλειονότητά τους ανεξάρτητες παραγωγής, ανάμεσά τους δύο ντοκιμαντέρ και πέντε ταινίες animation. Η κριτική επιτροπή που θα κρίνει τα φετινά βραβεία αποτελείται από τους Πρόεδρο Γιώργο Τσεμπερόπουλο (σκηνοθέτη) και μέλη Δημήτρη Αθανίτη (σκηνοθέτη), Γιάννη Ζουμπουλάκη (δημοσιογράφος, κριτικό κινηματογράφου), Κατερίνα Μαραγκουδάκη (διευθύντρια φωτογραφίας) και Γιάννη Σακαρίδη (σκηνοθέτη).
Σκηνή από το «Through the Breaking Glass» (Διεθνές Διαγωνιστικό)
Στο 20ο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα θα προβληθούν 58 ταινίες από 47 χώρες του κόσμου, ενώ η κριτική επιτροπή που θα αποφασίσει για τα βραβεία του τμήματος είναι ο Πρόεδρος Τόμας Στέντερουπ (Πρύτανης του Norwegian Film School, Καθηγητής, Παραγωγός / Νορβηγία), ο Τζέραλντ Βέμπερ (Eπιμελητής Κιν/φικών Προγραμμάτων, Βοηθός Διευθυντής του Six Pack Films / Αυστρία), ο Ιωακείμ Μυλωνάς (Παραγωγός, Σκηνοθέτης, Σχεδιαστής Παραγωγής / Κύπρος), η Τζωρτζίνα Κακουδάκη (Θεατρικός Συγγραφέας, Καθηγήτρια Δραματουργίας, Σκηνοθέτης / Ελλάδα) και ο Μιρολσάβ Μομσίλοβιτς (Σκηνοθέτης / Σερβία). Στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα συμμετέχουν και τέσσερις ελληνικές ταινίες: το «Noir Project» του Γρηγόρη Βαρδαρινού (Ελλάδα), το «Τρεις Αυγουλιέρες παραλίγο Τέσσερις» του Κωνσταντίνου Σαμαρά (Ελλάδα), το «Maasai» του Χάρη Λαγκούση (Ελλάδα) και το «The Immortaliser» του Μάριου Πιπερίδη (Κύπρος).
Βρείτε εδώ το πλήρες πρόγραμμα του 20ο Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος του Φεστιβάλ Δράμας.
Σκηνή από το «Rollercoaster» (Αφιέρωμα στην Πολωνία)
Το μεγάλο αφιέρωμα του φετινού Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει μέχρι την Πολωνία με επιλεγμένες πολωνικές ταινίες (μυθοπλασία, animation, ντοκιμαντέρ) των τελευταίων χρόνων αλλά και ταινίες που δημιουργήθηκαν από τους σπουδαστές του Τμήματος Ραδιοφώνου και Τηλεόρασης του Πανεπιστημίου Silesian στο Κατοβίτσε. Βρείτε εδώ το πλήρες πρόγραμμα του αφιερώματος στην Πολωνία.
Σκηνή από το «Orbit Ever After», υποψήφια ταινία για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία το 2013
Επίσης στο φετινό Φεστιβάλ Δράμας μπορεί κανείς να παρακολουθήσει ειδικό πρόγραμμα με τις υποψήφιες ταινίες για τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2013, τις δύο εκδηλώσεις του νεοσύστατου Drama Pitching Lab και Forum, κινηματογραφικά εργαστήρια για παιδιά και εκπαιδευτικούς, προβολές και εργαστήριο ραδιοφώνου για παιδιά, το σπουδαστικό πανόραμα με το σύνολο της σπουδααστικής ετήσιας παραγωγής, τον 4ο πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμού ψηφιακού βίντεο με τίτλο « Ενας πλανήτης – μια ευκαιρία», εργαστήριο animation (μοντάζ) για εκπαιδευτικούς, εκθέσεις και τα καθιερωμένα Αίθρια Λογοτεχνικά Μεσημέρια.
Διαβάστε ακόμη:
Tags: φεστιβάλ δράμας 2014