Φεστιβάλ / Βραβεία

Berlinale 2024: Η αυλαία έκλεισε με πολιτικά βραβεία και ένθερμο κλίμα

of 10

Μόλις ολοκληρώθηκε η τελετή απονομής του 74ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου. Και αν κάτι βραβεύτηκε απόψε ήταν η πολιτική πλευρά του κινηματογράφου - Παλαιστίνη, Ουκρανία, Σενεγάλη, Αργεντινή, θέματα δικαιοσύνης, ισότητας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Berlinale 2024: Η αυλαία έκλεισε με πολιτικά βραβεία και ένθερμο κλίμα

Berlinale 2024 - Auf Wiedersehen Πριν από λίγο έπεσε η αυλαία του 74ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, με την τελετή λήξης και την απονομή των μεγάλων βραβείων. 20 παραγωγές και συμπαραγωγές από 30 χώρες διαγωνίστηκαν φέτος για τη Χρυσή Αρκτο. 15 συμμετοχές στο επίσης διαγωνιστικό του «Encounters», ανάμεσά στις οποίες και η νέα ταινία του Γιώργου Ζώη «Arcadia», με τους Βαγγέλη Μουρίκη και Αγγελική Παπούλια. Θυμηθείτε εδώ: τη συνέντευξη του σκηνοθέτη και των πρωταγωνιστών στο Flix

Στεκόμαστε δίπλα στον λαό της Παλαιστίνης. Σταματήστε τον πόλεμο!» berlinale awards

Μία ιδιαίτερα πολιτική τελετή: Ηταν ένα ένθερμο πολιτικά φεστιβάλ. Δεν ήταν μόνο ο πολύ σημαντικός (κυριολεκτικά και συμβολικά) αποκλεισμός των μελών του ακροδεξιού κόμματος AfD από την φετινή Berlinale, κάτι που ανακοινώθηκε επισήμως στην έναρξη, αλλά και καταχειροκροτήθηκε σε όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ. Ζήσαμε ένα φεστιβάλ που σε κάθε δυνατή ευκαιρία βροντοφώναζε το σύνθημα «STOP THE OCCUPATION». Ολοι, μέσα κι έξω από τις αίθουσες, μιλούσαν για ό,τι συμβαίνει στη Γάζα και στήριζαν την Παλαιστίνη.

Eίμαι τόσο χαρούμενη που βρίσκομαι ανάμεσα σε οργισμένους καλλιτέχνες απόψε!»

berlinale awards

berlinale

Και απόψε λοιπόν - ειδικά κατά τη διάρκεια της απονομής της Χρυσής Αρκτου Ντοκιμαντέρ, οι καλλιτέχνες υπερθεμάτισαν, βροντοφώναξαν και τοποθετήθηκαν για να παύσει ο βομβαρδισμός της Γάζα. Κι όχι μόνο. Η Ουκρανία δεν ξεχάστηκε: τόσο ο Κάρλο Τσατριάν θύμισε στην εισαγωγή του ότι γιορτάσαμε την θλιβερότατη επέτειο των 2 χρόνων από την έναρξη του πυρός (θα θυμάστε τον Πρόεδρο Ζελένσκι να απευθύνει μήνυμα στην Berlinale του 2022), όσο και η Ουκρανή συγγραφέας και μέλος της Κριτικής Επιτροπής Οξάνα Ζαμπούζκο το υπενθύμισε, ζητώντας μάλιστα την παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρώπης. Η Ντιόπ έδωσε έναν ένθερμο ευχαριστήριο λόγο, στηρίζοντας τους αγώνες της Σενεγάλης. Ο μικρομηκάς Φρανσίσκο Λεζάμα κατακεραύνωσε την Κυβέρνηση της Αργεντινής για τις πολιτικές της αποφάσεις που δεν στηρίζουν τις τέχνες και το σινεμά. Ο Σεμπάστιαν Σταν μίλησε για τους ανθρώπους με αναπηρία. Ολα απόψε ήταν ένθερμα πολιτικά - ένα κλίμα που αναγνώρισε στο λόγο της η Εμιλι Γουάτσον (όλα αυτά θα τα διαβάσετε αναλυτικά πιο κάτω) «είμαι τόσο χαρούμενη που βρίσκομαι ανάμεσα σε οργισμένους καλλιτέχνες απόψε!»

berlinale awards Οι Κάρσλο Τσατριάν και Μαριέτε Ρίσενμπεεκ κατεβαίνουν από τη σκηνή. Oι παλιοί φέυγουν...

berlinale awards ...η νέα έρχεται! Η Τίσια Τουτλ, παρούσα στην τελετή απονομής

Μία αποχαιρετιστήρια τελετή για γενική διευθύντρια Μαριέτε Ρίσενμπεεκ και τον καλλιτεχνικό διευθυντή Κάρλο Τσατριάν, για αυτό ξεκίνησε και με ένα τιμητικό βίντεο με στιγμιότυπα από τα χρόνια της θητείας τους, αλλά και μία συνέντευξη επί σκηνής από την οικοδέσποινα της τελτής. Οι Ρίσενμπεεκ- Τσατριάν μετά από μία πενταετή θητεία -ως γνωστόν- αποχωρούν από τις θέσεις τους (μία αμφιλεγόμενη απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού της Γερμανίας και του διοικητικού συμβουλίου της Belrinale που αντιμετωπίστηκε με δυσαρέσκεια από αρκετούς σκηνοθέτες διεθνώς) και από του χρόνου αναλαμβάνει η Τρίσια Τουτλ - επί χρόνια διευθύντρια του κινηματογραφικού φεστιβάλ του BFI στο Λονδίνο.

Εγώ είμαι μόνο χαρούμενος κοιτώντας πίσω. Ημασταν στη θέση να επιλέγουμε ταινίες σε μία ιστορική περίοδο πανδημίας που οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να βρεθούν, να μιλήσουν ο ένας με τον άλλον. Κι όταν διακόπτεται η επικοινωνία, αλλά το σινεμά μπορεί να συνεχίσει να μάς μιλάει...»

berlinale awards

«Είμαι θλιμμένη αλλά και ευτυχισμένη που βρέθηκα στο τιμόνι της Berninale» είπε η Ρίσενμπεεκ. «Εγώ είμαι μόνο χαρούμενος» αιφνιδίασε ο Τσατριάν. Ημασταν στη θέση να επιλέγουμε ταινίες σε μία ιστορική περίοδο πανδημίας που οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να βρεθούν, να μιλήσουν ο ένας με τον άλλον. Κι όταν διακόπτεται η επικοινωνία, αλλά το σινεμά μπορεί να συνεχίσει να μάς μιλάει...»

berlinale awards

Δεν ήταν μία λαμπερή τελετή κι αυτό τελευταία το έχουμε συνηθίσει. Στο διευθυντικό δίδυμο χρεώθηκε η αποτυχία των τελευταίων φεστιβάλ - η έλλειψη λάμψης, μεγάλων χολιγουντιανών σταρ, η συρρίκνωση του προγράμματος. Φέτος προβλήθηκαν 230 ταινίες. Στην περσινή Berlinale ήταν περισσότερες από 280, ενώ επί διεύθυνσης του Ντίτερ Κόσλικ ήταν πάνω από 400. Η Berlinale κάθε χρόνο μοιάζει να συρρικνώνεται, αλλά αυτό δεν μπορείς να το χρεώσεις σε πρόσωπα: πρώτα ήρθε ο κορωνοϊός με όλες του τις αρνητικές συνέπειες κι έπειτα προστέθηκαν ο πληθωρισμός και η κατακόρυφη διαρκής αύξηση των τιμών. Οπότε οι Ρίσενμπεεκ – Τσατριάν είχαν τον άχαρο ρόλο της «οικονομίας» – λιγότερες ταινίες, λιγότερο μεγάλα ονόματα καλεσμένων (φέτος μόνο οι Κίραν Κάλκιν, Σεμπάστιαν Σταν, Ανταμ Σάντλερ, Κάρι Μάλιγκαν, Κρίστεν Στιούαρτ και φυσικά το τιμώμενο πρόσωπο, ο Μάρτιν Σκορσέζε, έφεραν τον κόσμο έξω από το Berlinale Palast), ενώ και δύο ολόκληρα τμήματα (το «Perspektive Deutsches Kino» και το «Berlinale Series») έπεσαν θύματα των περικοπών.

berlinale

«Είδες κάτι που σου άρεσε;» Μεγαλύτερη απογοήτευση όμως ήταν οι ίδιες οι ταινίες. Αντίθετα με πέρσι, που ενώ οι ίδιοι οι τίτλοι δεν τραβούσαν το ενδιαφέρον στο χαρτί, αν έμπαινες μέσα στην αίθουσα έβλεπες ενδιαφέρουσες ταινέις, φέτος... τζίφος. Κανείς δεν έμοιαζε να έχει δει κάτι «που του ανατίναξε το μυαλό», κάτι φρέσκο, πρωτοπόρο, άξιο να μείνει στην ιστορία του φεστιβάλ. Τις εξαιρέσεις, τις διαβάσατε στο Flix: «Dying» του Ματίας Γκλάσνερ, «My Favourite Cake» των Μαριάμ Μπογκαντάμ και Μπεχτάς Σανιχά, «Από τη Χίλντε, με Αγάπη» του Αντρέας Ντρέζεν, «The Devil’s Bath» των Βερόνικα Φραντζ, με τον Σέβεριν Φιάλα, «A Different Man» του Ααρον Σίμπεργκ, το «Small Things Like These» του Τιμ Μίλαντς.

berlinale

Πάμε να δούμε αν κάτι από αυτά κέρδισε τις ψήφους και της Προέδρου Λουπίτα Νιόνγκ’ο (2η γυναίκα και πρώτη μαύρη Πρόεδρο στην ιστορία της Berlinale) αλλά και των μελών της φετινής Κριτικής Επιτροπής - τον Γερμανό σκηνοθέτη Κρίστιαν Πέτσολντ («Barbara», «Transit», «Afire»), τον Αμερικανό σκηνοθέτη και ηθοποιό Μπράντι Κορμπέτ («Vox Lux»), τον Ισπανό συνάδελφό τους Αλμπερτ Σέρα («Pacifiction»), τη σκηνοθέτη Ανν Χούι από το Χονγκ Κονγκ («Our Time Will Come», «A Simple Life»), τη, Ιταλίδα πρωταγωνίστρια Τζάσμιν Τρίνκα («Fortunata», «The Gunman») και την Ουκρανή συγγραφέα Οξάνα Ζαμπούζκο.

Το 74ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου έλαβε χώρα φέτος από τις 15 μέχρι και τις 25 Φεβρουαρίου. Το Flix ήταν εκεί για να σας μεταφέρει, ζωντανά, όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις αίθουσες.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

berlinale awards

«Μακάρι να μπορούσα να σας μιλήσω κατευθείαν από την καρδιά. Τα αγγλικά μου δεν είναι τόσο καλά και θα έχανα τα λόγια μου. Οπότε θα σας διαβάσω κάτι που έγραψα στο αεροπλάνο. Στέκομαι δίπλα στους ανθρώπους της Σενεγάλης στον αγώνα τους για δικαιοσύνη και ελευθερία. Στέκομαι δίπλα στην Παλαιστίνη...»

Χρυσή Αρκτος: «Dahomey» της Mατί Ντιοπ

berlinale awards Στράφηκε κατευθείαν προς τα μέλη της επιτροπής: «Σας ευχαριστώ πολύ που σας άρεσε η ταινία μου. Θα ήθελα μετά να μου πείτε τι ακριβώς σας άρεσε.»

Αργυρή Αρκτος - Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής: «Α Traveler's Νeeds» του Χονγκ Σαν Σου

berlinale awards «Η μπύρα μου (beer) εεε η αρκούδα μου (bear) θέλει να μιλήσει για σινεμά. Σας ευχαριστεί που μία τέτοια ταινία χωράει ακόμα από τη στενή πόρτα της σύγχρονης, μοντέρνας κινηματογραφίας. Κανονικά μία ταινία είναι μία ταινία - δεν έχει χρώμα, φύλο» Χμμμ σπόντα για το πολιτικό κλίμα της βραδιάς;

Αργυρή Αρκτος - Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής: «L' Empire» του Μπρουνό Ντιμόν

berlinale awards Το γυρίσαμε κατά τη διάρκεια του covid και γύρω μας είχαμε τα φαντάσματα όσων έχουν σκοτωθεί στη χώρα μας, ανθρώπους και ζώα, οπότε ο θάνατος πρωταγωνιστεί στην ταινία μας. Σας ευχαριστώ που εσείς βραβεύσατε τη ζωή και την κινηματογραφική φαντασία...

Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας: στον Νέλσον Κάρλος ντε λος Σάντον Αριας για το «Pepe»

Berlinale Awards

«Νιώθω τιμή και ευγνωμοσύνη για αυτό το βραβείο και μάλιστα στο πρώτο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ που διαγωνίζομαι. Για ένα μικρό αγοράκι από τη Ρουμανία, αυτό είναι ένα όνειρο. Θέλω όμως να το μοιραστώ με τον Ααρον και τον Ανταμ. Η δυσμορφία και η αναπηρία είναι θέματα που έχουμε εδώ και χρόνια αγνοήσει γιατί είναι άβολα. Ομως απόψε άναψε ένα μικρό φως και σας ευχαριστώ...»

Βραβείο Καλύτερου Α' Ρόλου: στον Σεμπάστιαν Σταν για το «A Different Man» του Ααρον Σίμπεργκ

berlinale awards

«Είμαι τόσο ευτυχισμένη απόψε».Οχι τόσο για το βραβείο, για το οποίο είμαι ευγνώμων, αλλά για το πολιτικό κλίμα της βραδιάς. Είναι υπέροχο να βλέπεις τόσο οργισμένους καλλιτέχνες με όσα συμβαίνουν στον κόσμο. Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στις χιλιάδες γυναίκες που υπέφεραν στη χώρα μου από την εγκληματική σύμπραξη Κράτους και Εκκλησίας..»

Βραβείο Καλύτερου Β' Ρόλου: Εμιλι Γουάτσον για το «Small Things Like These» του Τιμ Μίλαντς

berlinale awards «Ναι, είναι μία ταινία για την απουσία αγάπης στην εποχή μας. Αλλά στην αρχή της ταινίας, το κοριτσάκι που βλέπετε είναι η κόρη μου. Και μια μέρα που δεν ήμουν καλά μου είπε κάτι απλό: «άνοιξε την καρδιά σου»...» είπε ο Ματίας Γκλάσνερ

Βραβείο Σεναρίου: «Dying» του Ματίας Γκλάσνερ

Berlinale Awards «Σας ευχαριστώ πολύ. Είμαι σοκαρισμένος. Δεν πρόκειται να αποδεχθώ αυτό το βραβείο αν δεν ανέβουν στη σκηνή οι συνεργάτες μου» είπε ο Σλαχτ, και φώναξε τους σκηνοθέτες να ανέβουν στη σκηνή

Βραβείο Καλλιτεχνικού Επιτεύγματος στον Διευθυντή Φωτογραφίας Μάρτιν Σλαχτ για το «The Devil’s Bath»


berlinale awards Φορώντας την παλαιστινιακή μαντήλα αποδέχονται το βραβείο η ομάδα του «Direct Action»

ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ENCOUNTERS

Καλύτερη Ταινία «Direct Action» των Μπεν Ράσελ και Γκιγιόμ Κανό | Γερμανία, Γαλλία

Ειδικό βραβείο της Επιτροπής: Εξ ημισείας στα «The Great Yawn of History» του Αλιγιάρ Αστί | Ιράν και «Some Rain Must Fall» του Κιου Γιανγκ | Κίνα

Καλύτερη Σκηνοθεσία στην Χουλιάνα Ρόχας για το «Cidade; Campo» | Βραζιλία


golden short film O Φρανσίσκο Λεζάμα παραλαμβάνει τη Χρυσή Αρκτο μικρού μήκους ταινίας κατακεραυνώνοντας την κυβέρνηση της Αργεντινής που δεν στηρίζει την τέχνη του σινεμά

ΒΡΑΒΕΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

Χρυσή Αρκτος: «Un Movimiento Extraño» του Φρανσίσκο Λεζάμα | Αργεντινή
Αργυρή Αρκτος «Remains of Τhe Hot Day» της Γουάνγκιαν Ζανγκ | Κίνα
Ειδική Μνεία «That's All From me» της Ιβα Κόνεμαν | Γερμανία

berlinale 1st movie Πόσο πιο νεανική εμφάνιση για τον πρωτοεμφανιζόμενο νικητή Λαν Νιοκ Φαμ;

BΡΑΒΕΙΟ ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ - ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

Α' Βραβείο: «Cu Li Νever Cries» του Λαν Νιοκ Φαμ | Βιετνάμ

BΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

berlinale awards

Η Πρόεδρος και τα μέλη της κριτικής επιτροπής ντοκιμαντέρ μιλούσαν επί δέκα λεπτά για την γενοκτονία στην Παλαιστίνη, ξεσηκώνοντας την αίθουσα σε θερμό χειροκρότημα

Ζητάμε μόνο ένα πράγμα από τη Γερμανική Κυβέρνηση: σεβαστείτε τις συνθήκες και σταματήστε να στέλνετε όπλα στο Ισραήλ.»

berlinale awards

berlinale awards «Ζητάμε μόνο ένα πράγμα από τη Γερμανική Κυβέρνηση: STOP THE OCCUPATION! σεβαστείτε τις συνθήκες και σταματήστε να στέλνετε όπλα στο Ισραήλ. Δεν μπορούμε να γιορτάσουμε μία νίκη, όταν σφαγιάζονται καθημερινά οι συμπατριώτες μας»

Α' Βραβείο: «Νο Other Land» των Μπάζελ Αντρα, Χαμνταν Μπαλάλ, Γιουβαλ Αμπραχαμ, Ρέιτσελ Σορ | Παλαιστίνη
Ειδική Μνεία: «Direct Action» των Γκιγιόμ Κανό και Μπεν Ράσελ | Γερμανία, Γαλλία

Το 74ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου έλαβε χώρα φέτος από τις 15 μέχρι και τις 25 Φεβρουαρίου. Το Flix ήταν εκεί για να σας μεταφέρει, ζωντανά, όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις αίθουσες.

Ευχαριστούμε την Aegean Airlines για την παροχή των εισιτηρίων του ταξιδιού στο 74ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

berlinale