Φεστιβάλ / Βραβεία

Berlinale 2024: Το κατά Ματ Ντέιμον και Κίλιαν Μέρφι σημαντικό άνοιγμα του Φεστιβάλ Βερολίνου

of 10

Παραγωγός και (επικείμενος) οσκαρικός πρωταγωνιστής μιλούν για το «Μικρά Πράγματα σαν κι Αυτά», τη «μεγάλη» ταινία που ανοίγει το 74o Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Berlinale 2024: Το κατά Ματ Ντέιμον και Κίλιαν Μέρφι σημαντικό άνοιγμα του Φεστιβάλ Βερολίνου
Ματ Ντέιμον, Τιμ Μίλαντς, Κίλιαν Μέρφι

Βασισμένο και πιστό στο αριστουργηματικό μυθιστόρημα της Κλερ Κίγκαν, το «Μικρά Πράγματα σαν κι Αυτά» του Τιμ Μίλαντς ανοίγει την 74η Berlinale, φέρνοντας μια μικρή συγκλονιστική ταινία στο κόκκινο χαλί του Φεστιβάλ, όπου θα περπατήσει όλο καμάρι ο παραγωγος της Ματ Ντέιμον (μαζί με τον Μπεν Αφλεκ που δεν ξέρουμε αν φτάσει τελικά στο Βερολίνο), αλλά και ο (επικείμενος αφού είναι φαβορί για το «Οπενχάιμερ») οσκαρικός πρωταγωνιστής του, Κίλιαν Μέρφι σε έναν από τους ωραιότερους ρόλους της καριέρας του.

«Η αίσθησή μας είναι - και θα παραμείνει μέχρι να χρεοκοποήσουμε - ότι το να κάνουμε μια καλή ταινία είναι πραγματικά το αντίδοτο σε οποιοδήποτε από αυτά τα πράγματα», είπε ο Ντέιμον, παραγωγός της ταινίας μαζί με τον Μπεν Άφλεκ, αναφερόμενος στα «μικρά πράγματα» του τίτλου που είναι η τραγική ιστορία των έγκυων κοριτσιών που φυγαδεύτηκαν σε μοναστήρια της Ιρλανδίας βλέποντας τα παιδιά τους να υιοθετούνται από ευκατάστατες οικογένειες, προκειμένου οι ίδιες να τιμωρηθούν και να επανέλθουν στο δρόμο του Θεού.

«Σε τελική ανάλυση, είναι μια άσκηση εμπιστοσύνης με τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζεται και μετά εμπιστεύεστε το κοινό. Αυτή η ταινία δεν συγκινεί… ξέρετε, ζητά από το κοινό να νοιαστεί για τον κινηματογράφο και πιστεύω ότι υπάρχει αρκετό κοινό στον κόσμο που το κάνει ακόμα».

murphy Τιμ Μίλαντς και Κίλιαν Μέρφι στη συνέντευξη Τύπου του «Μικρά Πράγματα σαν κι Αυτά»

matt damon Ο Ματ Ντέιμον υπογράφει αυτόγραφα λίγο πριν την έναρξη της Berlinale

«Νομίζω πως η τέχνη μπορεί να είναι ένα πραγματικά χρήσιμο βάλσαμο για αυτή την πληγή. Το βιβλίο της Κλερ Κίγκαν ήταν σίγουρα ένα από τα πιο ευπώλητα στην Ιρλανδία, το οποίο σημαίνει ότι το διάβασαν όλοι. Νομίζω ότι το πραγματικά ειρωνικό στο βιβλίο είναι ότι ένας χριστιανός άνδρας προσπαθεί να κάνει μια χριστιανική πράξη σε μια δυσλειτουργική χριστιανική κοινωνία. Και θέτει πολλές ερωτήσεις σχετικά με τη συνενοχή, τη σιωπή, τη ντροπή και όλα αυτά τα πράγματα, αλλά πραγματικά δεν νομίζω ότι το καθήκον της τέχνης είναι να απαντήσει σε αυτές τις ερωτήσεις, είναι να τις προκαλέσει κάπως», δήλωσε ο Κίλιαν Μέρφι.

«Αυτές είναι οι ταινίες που όταν ξεκίνησα και πραγματικά άρχισα να δουλεύω τη δεκαετία του ’90, έβλεπες ταινίες σαν αυτή όλη την ώρα και ήταν απλώς μέρος της κουλτούρας και της ζωής μας. Είμαι πραγματικά ευγνώμων που μπορώ να φέρω μια ταινία σαν αυτή στις αίθουσες και θα δούμε τι θα συμβεί. Αλλά τελικά, όλα βρίσκονται σε κίνηση και πιστεύουμε ότι το σινεμά σαν αυτό δεν έχει πεθάνει, οπότε θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να κάνουμε υπέροχες ταινίες όπως αυτή», συμπλήρωσε ο Ματ Ντέιμον.

Το 74ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου διεξάγεται φέτος από τις 15 μέχρι και τις 25 Φεβρουαρίου. Το Flix βρίσκεται εδώ για να σας μεταφέρει, ζωντανά, όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις αίθουσες.

Ευχαριστούμε την Aegean Airlines για την παροχή των εισιτηρίων του ταξιδιού στο 74ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.