Φεστιβάλ / Βραβεία

«Οι ταινίες ενώνουν, το μίσος διχάζει»: Αντιπολεμική και αντιφασιστική αυλαία για τη 74η Berlinale

of 10

Υπό τη σκιά της ανόδου της ακροδεξιάς στην Γερμανία και την Ευρώπη αλλά και τις συνεχιζόμενες κρίσεις σε Γάζα και Ουκρανία, η φετινή Berlinale έδωσε το στίγμα της τέχνης που αντιστέκεται.

«Οι ταινίες ενώνουν, το μίσος διχάζει»: Αντιπολεμική και αντιφασιστική αυλαία για τη 74η Berlinale

Το κλίμα για τη φετινή Berlinale είχε ήδη θερμανθεί πολιτικά, όταν το Φεστιβάλ αποφάσισε να ανακαλέσει την πρόσκληση των μελών του ακροδεξιού κόμματος AfD, μετά το κύμα αντιδράσεων που προκάλεσε η ιδέα της ενσωμάτωσης μέσα σε μια φιλελεύθερη διοργάνωση της πιο αντιδραστικής πλευράς της γερμανικής κοινωνίας.

Και θερμάνθηκε ακόμη περισσότερο σε μια τελετή έναρξης που σημαδεύτηκε από πολλαπλές διακηρύξεις κατά των διακρίσεων, υπέρ του ελεύθερου λόγου, προς μια πιο ανεκτική και ανθρώπινη κοινωνία.

H πρώτη κίνηση έγινε στο κόκκινο χαλί όταν τουλάχιστον 50 μέλη της κινηματογραφικής κοινότητας ένωσαν τα χέρια τους ενάντια στις διακηρύξεις μίσους και την άνοδο της ακροδεξιάς. Και στη συνέχεια τη σκυτάλη πήραν οι δύο οικοδεσπότες της βραδιάς, η Χάντνετ Τεσφάι και ο Τζο Σουκ.

«Οταν χιλιάδες έχουν πεθάνει και υπάρχει τόση βία στη Μέση Ανατολή, τι θέλουμε να κάνει ένα Φεστιβάλ; Πώς θέλουμε να είναι ένα Φεστιβάλ; Φυσικά η παγκόσμια κρίση έχει αντίκτυπο πάνω στους ανθρώπους, φυσικά έχει αντίκτυπο πάνω σε θεσμούς όπως η Μπερλινάλε. Οπότε δεν έχουμε την πολυτέλεια να υποκρινόμαστε πως δεν είναι δουλειά μας. Γιατί είναι 100% δουλειά μας», δήλωσε η Χαντνέτ Τεσφάι μέσα σε ένα κύμα χειροκροτημάτων από τους επίσημους καλεσμένους της τελετής.

opening berlinale

opening berlinale

H Διευθύντρια του Φεστιβάλ Μαριέτε Ρίσενμπικ, στην τελευταία της χρονιά στη Berlinale διάβασε ουσιαστικά το μανιφέστο του Φεστιβάλ απέναντι σε κάθετι δεν ταιριάζει στη φύση του ως ένας χώρος πολιτισμού, συμπεριληπτικότητας και ανοχής:

«Είναι προφανές ότι έχουμε φτάσει σε ακραία σημεία τόσο όσον αφορά την κλιματική κρίση όσο και κοινωνικά. Γι' αυτό το λόγο πρέπει να προσαρμόσουμε τους κανόνες της αλληλεπίδρασής μας με τους άλλους. Η Μπερλινάλε έχει πολύ χώρο για διάλογο ανάμεσα στους ανθρώπους και την τέχνη. Αλλά δεν έχει χώρο για μίσος. Το μίσος δεν είναι στη λίστα καλεσμένων μας», δήλωσε, αναφερόμενη στην ανάκληση της πρόσκλησης των μελών του ακροδεξιού γερμανικού κόμματος.

οπενινγ Μαριέτε Ρίσενμπικ

H Λουπίτα Νιόνγκ'ο από τη θέση της πρώτης στην ιστορία μαύρης Προέδρου της κριτικής επιτροπής υπήρξε συγκινητική:

«Εμαθα ότι είμαι η πρώτη μαύρη Πρόεδρος. Αν και είμαι περισσότερα από την καταγωγή μου, είμαι πολύ περήφανη και νιώθω μεγάλη τιμή που σπάω τους κανόνες. Και σε μια στιγμή που υπάρχει πολύς διχασμός και ο μόνος δρόμος είναι η πρόοδος. Είμαι πραγματικά περήφανη που είμαι σύμβολο προόδου.»

oopenin

Στην τελετή έναρξης βρέθηκε όλη η ομάδα της ταινίας του Τιμ Μίλαντς «Μικρά Πράγματα Σαν κι Αυτά», βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα της Κλερ Κίγκαν: ο πρωταγωνιστής Κίλιαν Μέρφι, ο παραγωγός Ματ Ντέιμον και μέλη του καστ και του συνεργείου.

Δείτε εδώ ολόκληρη την τελετή έναρξης του 74ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου:

Το 74ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου διεξάγεται φέτος από τις 15 μέχρι και τις 25 Φεβρουαρίου. Το Flix βρίσκεται εδώ για να σας μεταφέρει, ζωντανά, όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις αίθουσες.

Ευχαριστούμε την Aegean Airlines για την παροχή των εισιτηρίων του ταξιδιού στο 74ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.