Το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας – Ethnofest ετοιμάζεται για την 11η έκδοσή του, παρακολουθώντας συνεχώς τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών λόγω της υγειονομικής κρίσης και προσκαλεί για υποβολή ταινιών από τους ενδιαφερόμενους.
Δείτε ακόμη: Λίγο πιο κοντά... στον άνθρωπο με δωρεάν εθνογραφικές ταινίες απ' όλον τον κόσμο
Το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας – Ethnofest παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή το νέο παράδειγμα που έχουν φέρει οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών στην παγκόσμια ανθρώπινη κατάσταση. Αντιλαμβανόμενο τη σπουδαιότητα της πρωτόγνωρης αυτής συγκυρίας, παραμένει ενεργά σταθερό στη θέση του ως φορέας διάδοσης γνώσης αλλά και στο ρόλο του ως μέσο διαμόρφωσης και στήριξης ιδεών και διαλόγου.
Εχοντας επίγνωση της νέας πραγματικότητας και με σεβασμό πρωτίστως στην ασφάλεια όλων, το Ethnofest επιστρέφει για την 11η έκδοσή του το χειμώνα του 2020. Η βασική επιθυμία όλων μας είναι να μπορέσει το φεστιβάλ να διεξαχθεί ομαλά με τη φυσική παρουσία των θεατών, των καλεσμένων και της ομάδας καθώς η βιωματική κινηματογραφική εμπειρία είναι μέρος της ταυτότητας τόσο της διοργάνωσής μας όσο και γενικότερα των φεστιβάλ στον κόσμο. Σε περίπτωση όμως που οι συνθήκες μας οδηγήσουν σε μια διαφορετική εναλλακτική, θα φροντίσουμε να γίνει με ολοκληρωμένο, ουσιαστικό αλλά και ευχάριστο τρόπο τόσο σε σχέση με την παρουσίαση της σύγχρονης παραγωγής εθνογραφικών ντοκιμαντέρ όσο και με τις προσεκτικά επιλεγμένες παράλληλες δράσεις ώστε οι επισκέπτριες και οι επισκέπτες να έρθουν σε άμεση σύνδεση με την εμπειρία που το φεστιβάλ μας προσφέρει κάθε χρόνο.
Το 11ο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου – Ethnofest θα διεξαχθεί από 26 Νοεμβρίου έως και τις 2 Δεκεμβρίου του 2020.
Στο πλαίσιο αυτό, το φεστιβάλ αναζητά ταινίες που παρατηρούν, αφουγκράζονται και στοχάζονται τους πολιτισμούς του κόσμου και την ανθρώπινη κατάσταση χρησιμοποιώντας τα εργαλεία και προσεγγίσεις της εθνογραφίας, της ανθρωπολογίας και γενικότερα των κοινωνικών επιστημών.
Καλούμε λοιπόν ανθρωπολόγους και κοινωνικούς επιστήμονες που χρησιμοποιούν οπτικοακουστικά μέσα για την έρευνά τους αλλά και σκηνοθέτες που έχουν συνεργαστεί με ανθρωπολόγους και κοινωνικούς επιστήμονες σε οποιοδήποτε στάδιο της παραγωγής. Αναζητάμε ντοκιμαντέρ όπως και ταινίες που υπερβαίνουν με δημιουργικό τρόπο τα όρια (των συμβατικών προδιαγραφών) του συγκεκριμένου κινηματογραφικού είδους. Η πρόσκληση αυτή αφορά και ταινίες σπουδαστών που έγιναν ως μέρος των πτυχιακών τους εργασιών ή μέσα στο πλαίσιο άλλων πανεπιστημιακών προγραμμάτων.
Κατάλληλες θεωρούνται οι ταινίες παραγωγής από το 2018 και μετά. Οι ταινίες μπορούν να υποβληθούν σε μία από τις τέσσερις ανοιχτές ενότητες: Φοιτητικές Ταινίες, Πανόραμα, Κινηματογραφικοί Πειραματισμοί στην Εθνογραφία και τη φετινή Θεματική Ενότητα με τίτλο Επανεξετάζοντας το Brexit.
Η υποβολή ταινιών μπορεί να γίνει έως και τις 15 Ιουνίου. Μπορείτε να συμπληρώσετε την αίτηση εδώ διαβάζοντας προσεκτικά τους όρους και τις προϋποθέσεις του Φεστιβάλ.
Ανοιχτές Ενότητες:
Φοιτητικές Ταινίες
Πολλοί μεταπτυχιακοί φοιτητές της Οπτικής Ανθρωπολογίας ή άλλων σχετικών προγραμμάτων (π.χ. οπτική κοινωνιολογία, οπτικός πολιτισμός) αντί μιας τυπικής διατριβής, υποβάλουν μία ταινία ως μέρος της πτυχιακής τους εργασίας. Συχνά οι ταινίες αυτές είναι πρωτοποριακές, τολμηρές και διεισδυτικές αντικατοπτρίζοντας το μέλλον της οπτικής ανθρωπολογίας και των κοινωνικών επιστημών στο σύνολό τους. Στην ενότητα αυτή, παρουσιάζουμε φοιτητικές ταινίες από όλο τον κόσμο.
Πανόραμα
Στην ενότητα αυτή, καλούμε, διερευνούμε και προβάλλουμε τους πρωτοπόρους της ανθρωπολογίας, της εθνογραφίας και των κοινωνικών επιστημών στην παραγωγή ταινιών είτε έχουν δημιουργηθεί από εδραιωμένους καλλιτέχνες είτε από νέα ταλέντα. Το Πανόραμα αποτελεί μία πλατφόρμα προβολής του σύγχρονου εθνογραφικού κινηματογράφου.
Κινηματογραφικοί Πειραματισμοί στην Εθνογραφία
Σκοπός της ενότητας αυτής είναι να παρουσιάσει ταινίες που πειραματίζονται με τα μέσα, τις φόρμες, τις αφηγηματικές τεχνικές και πρακτικές της παραγωγής εθνογραφικών ταινιών. Οι ταινίες αυτές δημιουργούν νέες οπτικές και αισθητηριακές εμπειρίες και ανοίγουν νέους δρόμους στις ανθρωπολογικές αναλύσεις.
Θεματική Ενότητα
Παροτρύνοντας το διάλογο για την αξία και τη σύνδεση της οπτικής ανθρωπολογίας με τη σύγχρονη κοινωνική ζωή, το Φεστιβάλ έχει εντάξει στο πρόγραμμά του μία ειδική θεματική ενότητα προβολών σχετικών με κοινωνικά ζητήματα και τις οπτικές/ανθρωπολογικές προσεγγίσεις πάνω σε αυτά. Οι προβολές αυτές υπογραμμίζουν τη σπουδαιότητα της καταγραφής και ανάλυσης της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας και τις πιο τοπικές της εκφάνσεις.
Θεματική Ενότητα 2020 - Επανεξετάζοντας το Brexit
Το Brexit αποτέλεσε ένα διαρκές γεγονός του οποίου η έκβαση ακόμα ξεδιαλύνεται. Όσα προηγήθηκαν (μια παγκόσμια πιστωτική κρίση, κρίσεις δημοσίου χρέους), όσα έφεραν οι εντάσεις της περιόδου (με την άνοδο απολυταρχικών ηγεσιών και λαϊκισμού) και ό,τι ακολούθησε (η κρίση του κορονοϊού) διαμορφώνουν ένα φάσμα πολλαπλών κρίσεων άξιων προβληματισμού. Σε αντίθεση με άλλες τρέχουσες κρίσεις, το Brexit ήταν μία δημοφιλής επιλογή. Σαν μια μορφή έκφρασης της “άμεσης φωνής” του κόσμου, μια εκδήλωση λαϊκής κυριαρχίας, η ψήφος αποχώρησης δοκίμασε τα όρια και τους περιορισμούς της ίδιας της δημοκρατίας. Το δράμα που ακολούθησε, με το κράτος να ταλαντεύεται μεταξύ του “λαού”, του κοινοβουλίου αλλά και της δικαστικής εξουσίας, φανέρωσε πως ό,τι συνέβη στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια περίπτωση ενδεικτική για την ταυτότητα της σύγχρονης δημοκρατίας.
Αυτή τη χρονιά, η θεματική ενότητα αφιερώνεται στο φαινόμενο του Brexit και τους αμέτρητους σχηματισμούς του. Σε αυτή θα παρουσιαστούν διαφορετικές κινηματογραφικές προσεγγίσεις που επικεντρώνονται στον πυρήνα του διαλόγου πάνω στο Brexit. Τα θέματα αυτά μπορούν να αφορούν την κοινωνία του Ηνωμένου Βασιλείου, τις κοινωνικές τάξεις, τη δυσαρέσκεια απέναντι στη δημοκρατία, το λαϊκισμό, την κοινωνική ζωή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η έννοια του εθνογραφικού κινηματογράφου είναι για εμάς ευρεία, για αυτό προσκαλούμε συμβολές που περιλαμβάνουν ντοκιμαντέρ, συνεργατικές ταινίες, docufiction όπως και καλλιτεχνικούς και εθνογραφικούς τρόπους κινηματογράφησης. Η ενότητα θα εξετάσει με κριτική ματιά τις σχέσεις μεταξύ της κινηματογραφικής διαδικασίας, αισθητικής και πολιτικές αναπαράστασης. Με στόχο να διαλευκάνει τις διακυμάνσεις του φαινομένου, η ενότητα θα περιλάβει φαινόμενα και πέρα από τη Βρετανία, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολό της όπως και τις συνδέσεις ενός ολένα και πιο αποσυνδεόμενου κόσμου. Καλεσμένος Επιμελητής για την Θεματική Ενότητα 2020 ο Κοινωνικός Ανθρωπολόγος Θεόδωρος Ρακόπουλος (Πανεπιστήμιο του Οσλο).
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Ethnofest στο info@ethnofest.gr, αλλά και να παρακολουθείτε τα νέα του Ethnofest στο site και στη σελίδα του Φεστιβάλ στο Facebook.