Το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας Αγών - ένας θεσμός 25 χρόνων - με θεματικό τίτλο Οικουμενική Κοινότητα πραγματοποιείται στην Αθήνα από τις 10 ως και τις 16 Μαΐου 2022.
Βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αγών εδώ
Πρόκειται για τη διοργάνωση που εμπνεύστηκε και καθιέρωσε η σκηνοθέτης Μέμη Σπυράτου και υλοποιείται από την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Πολιτισμού Οδύσσεια σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείον Ελληνικό Τμήμα (ICOM). Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στον κινηματογράφο Λαΐς της Ταινιοθήκης της Ελλάδος από 10 έως 15 Μαΐου 2022 ενώ η Απονομή των Βραβείων θα πραγματοποιηθεί στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», στις 16 Μαΐου 2022, όπου η Μαρία Φαραντούρη στον Αστερισμό της Ανδρομέδας ερμηνεύει Μίκη Θεοδωράκη, στον οποίο αφιερώνεται το Φεστιβάλ.
Στις τρεις ημέρες του προγράμματος που απομένουν, από σήμερα ως και την Κυριακή, 15 Μαΐου, δείτε παρακάτω τις προτάσεις μας ή επιλέξτε ό,τι θα κάνει τη σκέψη σας να ταξιδέψει.
Τα ξεχασμένα πρόσωπα της Παλμύρας ΓΑΛΛΙΑ, 2020, 90′
Σκηνοθεσία: MEYAR AL-ROUMI | Παραγωγή: UN FILM A LA PATTE
Οι αρχαιολόγοι αναζητούν τα ταφικά πορτραίτα της Παλμύρας που είναι διάσπαρτα σε όλο τον κόσμο με σκοπό να αφηγηθούν την ιστορία της αρχαίας πόλης με έναν τρόπο που δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά: μέσα από τα πρόσωπα των ίδιων των κατοίκων της πόλης. Η εξερεύνηση των εσώτερων μυστικών αυτών των γλυπτών αποκαλύπτει την μοναδική υπόσταση της θρυλικής αυτής πόλης, καθώς και την πολυπολιτισμική της ταυτότητα. Το κλειδί για την κατανόηση της γοητείας που ασκεί η πόλη εδώ και αιώνες βρίσκεται στο γεγονός ότι η Παλμύρα ανέκαθεν προκαλούσε την περιέργεια και αποτελούσε την πηγή αμέτρητων συγκλονιστικών ιστοριών και εικόνων. Είναι ένα από τα σπάνια παραδείγματα της παγκόσμιας ολοκλήρωσης της ιστορίας της ανθρωπότητας. Παρασκευή, 13/05, 21.15
Τα ξεχασμένα πρόσωπα της Παλμύρας | 1001 faces of Palmyra from DIMITRIS KOMNINOS on Vimeo.
Κύθνος Μνήμες Προγόνων. Παραδοσιακές πρακτικές στο διάβα του χρόνου ΕΛΛΑΔΑ, 2019, 56′
Σκηνοθεσία- Παραγωγή: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στα κύρια προϊόντα της Κύθνου που ήταν το τυρί, το κρασί, το κριθάρι και το μέλι. Μέσα από τις μαρτυρίες ηλικιωμένων κυρίως κατοίκων του νησιού θα μάθουμε για το πώς καλλιεργούσαν τη γη, πώς δούλευαν οι ανεμόμυλοι, πώς έφτιαχναν τον περίφημο κύθνιο τύρο, πώς αλώνιζαν, πώς έβγαινε το αρωματικό μέλι της Κύθνου. Ομιλεί και ο καθηγητής αρχαιολογίας Αλέξανδρος Μαζαράκης που διεξάγει ανασκαφές στο νησί, για την Κύθνο στην αρχαιότητα. Σάββατο, 14/05, 10.40 το πρωί
PORTOLAGO – Φαντάσματα στο Αιγαίο ΕΛΛΑΔΑ, 2017, 60′
Σκηνοθεσία: Ιωάννα Ασμενιάδου-Φωκά | Παραγωγή: Ιωάννα Ασμενιάδου-Φωκά, Cosmote TV
Αεροναύσταθμος, αμυντικές εγκαταστάσεις, πυροβολαρχίες και μια ολόκληρη νέα πόλη είναι μερικά από τα έργα που έκαναν οι Ιταλοί στην Λέρο την περίοδο του Μεσοπολέμου. Ένα νησάκι με 7.500 Έλληνες κατοίκους φιλοξένησε έκτοτε περισσότερους από 100.000 ανθρώπους στις εγκαταστάσεις αυτές. Στρατιώτες, έφηβοι, ψυχικά ασθενείς, πολιτικοί κρατούμενοι, πρόσφυγες και μετανάστες άφησαν τα σημάδια τους στον τόπο. Σάββατο, 14/05, 21.00
Το ίχνος του χρόνου ΕΛΛΑΔΑ, 2020, 97′
Σκηνοθεσία: Διονυσία Κοπανά | Παραγωγή: ΕΚΚ, Portolanos Films, Διονυσία Κοπανά
Το Ιχνος του Χρόνου είναι μια ταινία για το χρόνο, τη μνήμη, τη νοσταλγία. Μια ταινία για τη γοητεία της αρχαιολογίας και της ανασκαφής μέσα από το post mortem πορτραίτο του αρχαιολόγου Γιάννη Σακελλαράκη. Ένα ταξίδι που αναζητά τον άνθρωπο που δεν είναι πια παρόν, μέσα από το ίχνος που άφησε στους τόπους που βρέθηκε, στους ανθρώπους που γνώρισε. Μια κινηματογραφική ανασκαφή για να έρθει στο φως μια εικόνα μέσα από θραύσματα και ίχνη όπως κάνει και η αρχαιολογία.
Το ίχνος του χρόνου | The trace of time from DIMITRIS KOMNINOS on Vimeo.
Ο άρχοντας του χιονιού ΙΤΑΛΙΑ, 2016, 52'
Σκηνοθεσία: Nello Correale | Παραγωγή: Tipota Movie Company
Ως τον προηγούμενο αιώνα το χιόνι ως εμπορικό αγαθό μεταφερόταν από το Τράπανι στην Τυνησία πάνω σε ιστιοφόρα πλοία, ενώ οι αποθήκες χιονιού που προμήθευαν το Παλέρμο εντοπίζονταν στα όρη πίσω από το Μονρεάλε και μία ακόμα αποθήκη, η λεγόμενη “Busambra”, στο Κορλεόνε. Από το οροπέδιο μεταξύ Υβλαίων και Αίτνας, αντίθετα, το χιόνι μεταφερόταν στις πόλεις των παραλίων του Ιονίου και της Μεσογείου, ως και το νησί της Μάλτας. Η Σικελία, η γη του ήλιου, της θάλασσας, του αλατιού και των σιτηρών ήταν ο παραγωγός πάγου για όλη τη Μεσόγειο διατηρώντας το μονοπώλιο στο συγκεκριμένο εμπόριο επί δύο περίπου αιώνες. Ταξιδεύοντας στις αντίστοιχες τοποθεσίες θα ανασυστήσουμε μία διαδρομή με οδηγό τον πρίγκιπα Φραντσέσκο Αλιάτα ντι Βιλαφράνκα, τον «τελευταίο Άρχοντα του Χιονιού», ο οποίος από τις πλευρές του ηφαιστείου που δεσπόζει στη Μεσόγειο θα μας οδηγήσει στο Μπουκέρι, το Μοντερόσο, το Παλέρμο, τα όρη Νέμπροντι. Παράλληλα, θα αφηγηθούμε την ιστορίες εκείνων χάρη στους οποίους η «καλλιέργεια» του χιονιού αποτέλεσε μία δραστηριότητα που επιβίωσε επί αιώνες μπολιάζοντας τον λαϊκό πολιτισμό της Σικελίας.
Ο άρχοντας του χιονιού | The Lord of Snow from DIMITRIS KOMNINOS on Vimeo.
Βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αγών εδώ
info | Διεθνές Φεστιβάλ Αγών | 10 - 15 Μαΐου 2022
Ταινιοθήκη της Ελλάδος - Κιηματογράφος Λαΐς
Μ. Αλεξάνδρου 136 | τηλ. 210 3609695
Ωρες προβολών:
10 - 11 - 12 - 13/5, ώρα 16.30
14 - 15/5, ώρα 10.00
Τιμές εισιτηρίων: Ημερήσιο (DAYPASS) Κανονικό 7 € | Ημερήσιο (DAYPASS) Ειδικό μειωμένο : 5€ (Φοιτητικό, ανέργων, 65+)
Προπώληση εισιτηρίων: ticketservices.gr
Περισσότερες πληροφορίες: agonfestival.com