Φεστιβάλ / Βραβεία

7η Εβδομάδα Αφρικανικού Κινηματογράφου: Σινε-ταξίδι σε όλο το μήκος της Μαύρης Ηπείρου

of 10

Με 16 ταινίες από 8 χώρες μάς υποδέχεται η ετήσια εκδήλωση στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, ήδη στον έβδομο χρόνο διεξαγωγής της.

7η Εβδομάδα Αφρικανικού Κινηματογράφου: Σινε-ταξίδι σε όλο το μήκος της Μαύρης Ηπείρου
H «Λύτρωση» από την Κένυα

Τα 7α γενέθλιά της γιορτάζει φέτος η Εβδομάδα Αφρικανικού Κινηματογράφου (3-9 Μαΐου) που εγκαινιάζεται απόψε, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, με την πρώτη πανελλαδική προβολή του ιστορικό-βιογραφικού δράματος «Ζεύς» του Πάουλο Φιλίπε Μοντέιρο.

Προβολή επίσημη, που θα πραγματοποιηθεί μόνο με προσκλήσεις, όμως θα επαναληφθεί αύριο με δωρεάν είσοδο για το κοινό, όπως άλλωστε και όλες οι ταινίες της ετήσιας εκδήλωσης, μέχρι και την επόμενη Τετάρτη 9 Μαϊου, οπότε και το όλο πρόγραμμα μεταφέρεται στη Θεσσαλονίκη, στην αίθουσα Παύλος Ζάννας (10-16 Μαΐου).

16 μεγάλου μήκους φιλμ από οκτώ χώρες της ηπείρου θα απολαύσουν φέτος οι σινεφίλ, με την Αλγερία να εκπροσωπεί την έναρξη του αφιερώματος με το «Ζεύς», το οποίο ξεδιπλώνει την ασυνήθιστη ζωή του συγγραφέα και 7ου Προέδρου της Πορτογαλίας Μανουέλ Τεϊξέιρα Γκόμες, με επίκεντρο τα ταξίδια του στη Βόρεια Αφρική των αρχών του 20ου αιώνα και τη συμβίωσή του με τους νομάδες της αλγερινής ερήμου.

Mandela Μαντέλα: Ο Μακρύς Δρόμος προς την Ελευθερία

Morocco from the air Το Μαρόκο από Ψηλά του Γιαν Αρτίς Μπερνάρ

Koko Ο Κόκο και η Παλιά Τηλεόραση

Από την Αλγερία μας έρχεται επίσης η ηθογραφία «Η Λάλα Ζεμπίντα και οι άλλοι» του Γιάχια Μοζάχεμ, γύρω από τον απεγνωσμένο αγώνα μιας γυναίκας να εμποδίσει τον δεύτερο γάμο του συζύγου της με μια γειτόνισσα, ενώ φιλοξενούμενες χώρες του 7ου αφιερώματος είναι ακόμα:

Η Αιθιοπία, με την ταινία «Οι γιοί της Ανατολής» του Συμεών Γισμάου, που αφηγείται την τυχαία συνάντηση ενός συνταγματάρχη, οργισμένου θύματος απιστίας, με τον άντρα που κοιμήθηκε με την όμορφη σύζυγό του.

Η Αίγυπτος, με την «Πύλη της εξόδου» του Καρίμ Χάναφι, μια ιστορία ενηλικίωσης με ήρωα έναν νεαρό άνδρα που αγωνίζεται να ξεφύγει από την προστατευμένη ζωή μέσα στην οποία μεγάλωσε.

Η Κένυα, με τη «Λύτρωση» του Μμπίθι Μάσια, γύρω από τη φιλία που αναπτύσσει μια αμνησιακή γυναίκα με τον αρχηγό του ξεκομμένου από την κοινωνία καταλύματος όπου βρέθηκε ξαφνικά.

Το Μαρόκο, με τις ταινίες «Σεβάσμιες» του Moχάμεντ Ασάουαρ, που αφηγείται την προσωπική επανάσταση τεσσάρων ηλικιωμένων κυριών μετά από μια μακρά ζωή βασάνων και αδικίας, «Φως στο σκοτάδι» της Χάουλα Ασεμπάμπ Μπενάομαρ, ιστορία αγάπης ανάμεσα σε έναν τυφλό νέο και επίδοξο παρουσιαστή και μια σπουδάστρια κινηματογράφου, και «Το Μαρόκο από ψηλά» του Γιαν Αρτίς-Μπερτράν, το μοναδικό ντοκιμαντέρ του προγράμματος.

Η Νιγηρία, με το «Ο Κόκο και η παλιά τηλεόραση» του Κέστερ Νσίριμ, όπου ζεύγος φτωχών μαγαζατόρων αποφασίζει να ενισχύσει την επιχείρησή του με μια παλιά τηλεοπτική συσκευή ενόψει του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος, και το «Δίλημμα της Σομίνα» του Μάθιου Τσιτζόκε Ατζάλλυς, γύρω από τον αγώνα της αφοσιωμένης συζύγου ενός ασθενικού και ξεροκέφαλου φτωχού ψαρά να μαζέψει τα χρήματα για την περίθαλψή του

Η Νότιος Αφρική, με τις ταινίες «Πέρα από το Ποτάμι» του Κρεγκ Φρέιμοντ, με βάση την αληθινή ιστορία των Ντοντίνι και Κρούκσανκς που κέρδισαν το χρυσό μετάλλιο σε μαραθώνιους αγώνες κανό στον ποταμό Ντούσι το 2014, **«Πες μου κάτι γλυκό του Ακίν Ομοτόσο», ιστορία αγάπης μεταξύ ιδιοκτήτριας βιβλιοπωλείου και μοντέλου που θέλει απελπισμένα να τον επιθυμούν για το μυαλό και όχι το σώμα του, όπως και «Μαντέλα: Ο Μακρύς Δρόμος προς την Ελευθερία» του Τζάστιν Τσάντγουικ, με τον Ίντρις Έλμπα στον ομότιτλο ρόλο.

Η Τυνησία, με τα «Σύνορα του Παραδείσου» του Φαρές Νάαναα, όπου η ζωή ενός ευτυχισμένου ζεύγους τριαντάρηδων ανατρέπεται αιφνίδια από μια τραγωδία, το «Γλυκό άρωμα της Άνοιξης Ζίζου» του Φερίντ Μπουγκεντίρ, που ξετυλίγει τις θυελλώδεις δοκιμασίες ενός νεαρού από τη στιγμή που φεύγει απ’ το χωριό του στη Σαχάρα για να πάει να δουλέψει στην Τύνιδα.

Η 7η Εβδομάδα Αφρικανικού Κινηματογράφου συνδιοργανώνεται από τις διαπιστευμένες στην Ελληνική Δημοκρατία Πρεσβείες και τα Επίτιμα Προξενεία των Αφρικανικών Χωρών, την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

ΑΦρικανικό