Στην τελετή λήξης του 11ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας που μεταδόθηκε ζωντανά online δόθηκαν τα βραβεία του Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος της διοργάνωσης από την κριτική επιτροπή με μέλη φέτος τους συγγραφέα και σκηνοθέτη Σιαολού Γκουό, τη σκηνοθέτη Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη και τον σκηνοθέτη Θανάση Νεοφώτιστο.
Το βραβείο του Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος κέρδισε η ταινία «Το Σύννεφο στο Δωμάτιό της» της Κινέζας Ζενγκ Λου Σινιουάν.
Η ταινία, χαρακτηριστική του στιλ της Κινέζας δημιουργού του με μικρού μήκους ταινίες που έχουν συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ πειραματίζεται πάνω στη χρήση διαφορετικών μέσων, αφηγείται την ιστορία της 22χρονης Μούζι που επιστρέφει στο σπίτι της στο Χανγκζού για την Κινέζικη Πρωτοχρονιά, όπου καλείται να παίξει τους ρόλους της κόρης, της ετεροθαλούς αδελφής και της συντρόφου. Μια μέρα, η Μούζι συνοδεύει τη μικρή της αδελφή στο σχολείο και συναντά τον ιδιοκτήτη ενός τοπικού μπαρ, πατέρα ενός άλλου μαθητή. Ο παράξενος αυτός άντρας θυμίζει στη Μούζι έναν παλιό της φίλο και τις ξυπνά αναμνήσεις της σχέσης τους που ξαφνικά χάθηκε. Ταυτόχρονα, την επισκέπτεται ο σύντροφός της. Περιδιαβαίνοντας στην πόλη που την αισθάνεται οικεία αλλά και ξένη, η Μούζι αναζητά ένα μέρος όπου να νοιώθει ότι ανήκει.
Η επιτροπή απένειμε το βραβείο στην Ζενγκ Λου Σινιουάν «για το αινιγματικό και ειλικρινές ταξίδι μιας νεαρής γυναίκας που ψάχνει να βρει ένα χώρο να ανήκει σε μια ασπρόμαυρη ουτοπία, κάνοντας μας να αναρωτηθούμε και εμείς για το δικό μας οικείο». Το βραβείο συνοδεύεται από 10.000 ευρώ σε post production services για την επόμενη ταινία της σκηνοθέτη από την Authorwave.
Δείτε εδώ τον ευχαριστήριο λόγο της Ζενγκ Λου Σινιουάν:
Η κριτική επιτροπή απένειμε επίσης εύφημο μνεία στο γαλλικό ντοκιμαντέρ «Απεργείς ή Πεθαίνεις» («Grève Ou Crève») του Ζόναθαν Ρεσινιό, ο οποίος στο πρώτο του μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ, ο σκηνοθέτης στην πατρίδα του, μια πρώην βιομηχανική περιοχή στη Λωρραίνη, ακολουθεί μεμονωμένους ανθρώπους και δημιουργεί χαλαρές σχέσεις μεταξύ των ιστοριών τους. Ενας άντρας δωρίζει καπνογόνα και κράνη στο μουσείο εξόρυξης, αναμνηστικά από τις μέρες των απεργιών των ανθρακωρύχων στη δεκαετία του 1980 και του '90 ενώ ένας άλλος είχε ένα ατύχημα στη δουλειά και δεν ξέρει τι να κάνει για τις ψευδείς δηλώσεις που έκανε το αφεντικό του στην ασφαλιστική έκθεση. Αρχειακό υλικό σε βίντεο που δείχνει τις κλιμακούμενες απεργίες των ανθρακωρύχων τη δεκαετία του ‘90 αντιπαραβάλλεται με σύγχρονο υλικό όπου παρακολουθούμε τη προπόνηση και τους αγώνες στην πυγμαχία νεαρών Γάλλων και Γαλλίδων αραβικής καταγωγής, μετανάστες δεύτερης γενιάς, οι οποίοι, αγωνίζονται, όπως και οι ανθρακωρύχοι, για μια καλύτερη ζωή. Σιγά-σιγά, αναπτύσσονται σχέσεις μεταξύ των ατομικών ιστοριών και αναδύονται ερωτήματα σχετικά με τους εργατικούς αγώνες, την αλληλεγγύη και για τα μεταβαλλόμενα νοήματα αυτών των όρων στη σημερινή εποχή.
Διαβάστε εδώ όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 11ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου
Η επιτροπή ξεχωρίσε την ταινία «για το πλούσιο μωσαϊκό διαφορετικών ανθρώπων μιας βιομηχανικής πόλης της Γαλλίας γεμάτη από ομίχλη, που πίσω από αυτή νιώσαμε την Επανάσταση που έρχεται».
Και οι δύο βραβευμένες ταινίες (δείτε εδώ το «Το Σύννεφο στο Δωμάτιό της» για περιορισμένες προβολές και δείτε εδώ το «Απεργείς η Πεθαίνεις») συνεχίζουν να προβάλλονται στην online πλατφόρμα του Φεστιβάλ, μέχρι και τη Δευτέρα 26 Οκτωρβίου τα μεσάνυχτα, όπου ουσιαστικά κλείνει η πλατφόρμα για όλες τις ταινίες.
Δείτε εδώ την online τελετή λήξης του 11ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας: