Flix at home

Τι βλέπουμε στο σπίτι την Κυριακή, 23 Ιουνίου

of 10

Η ομάδα του Flix επιλέγει για εσάς ό,τι πιο ενδιαφέρον μπορεί να βρεθεί σε τηλεόραση, πλατφόρμες και φεστιβάλ.

Τι βλέπουμε στο σπίτι την Κυριακή, 23 Ιουνίου

Η ομάδα του Flix επιλέγει για εσάς ό,τι πιο ενδιαφέρον μπορεί να βρεθεί σε τηλεόραση, πλατφόρμες και φεστιβάλ.


ΑΚΟΕ /ΑΜΦΙ: Η Ιστορία Μιας Επανάστασης (*Να κοιμάμαι στο στήθος του...) του Ιωσήφ Βαρδάκη

Ελλάδα, 1977. Ένα σχέδιο νόμου ενώνει μια ομάδα από ομοφυλόφιλους και τρανς άτομα. Σε μια ιστορική εκδήλωση γεννιέται το πρώτο ελληνικό ΛΟΑΤΚΙ κίνημα. Μέχρι το 1990, το ΑΚΟΕ (Απελευθερωτικό Κίνημα Ομοφυλοφίλων Ελλάδος) και το περιοδικό του, το Αμφί, θα επηρέαζαν τον τρόπο με τον οποίο η ελληνική κοινωνία και πολιτεία αντιμετώπιζαν τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα και θα άνοιγαν το δύσβατο δρόμο των διεκδικήσεων μιας κοινότητας υπό διωγμό.

Το ντοκιμαντέρ του Ιωσήφ Βαρδάκη «ΑΚΟΕ/ΑΜΦΙ: Η ιστορία μιας Επανάστασης(*Να κοιμάμαι στο στήθος του) συνιστά την ιδρυτική πράξη στην ελληνική φιλμογραφία για την καταγραφή και αρχειοθέτηση της ιστορίας του αγώνα και της αγωνίας του ομοφυλοφιλικού κινήματος για ορατότητα και για αναγνώριση «μιας αγάπης που δεν λέει το όνομα της».

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το ΑΚΟΕ /ΑΜΦΙ: Η Ιστορία Μιας Επανάστασης (*Να κοιμάμαι στο στήθος του...) του Ιωσήφ Βαρδάκη

Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται σε πρώτη μετάδοση στις 00.00 στην ΕΡΤ 3

training day ΜΑΙΝ

Ημέρα Εκπαίδευσης (Training Day) του Αντουάν Φουκουά

ράνος ντετέκτιβ της Δίωξης Ναρκωτικών, αναλαμβάνει να εκπαιδεύσει έναν νεοσύλλεκτο αστυνομικό, τον Τζέικ Χοτ, με τον οποίο έχουν τελείως διαφορετικές απόψεις και στάση ζωής. Ο πρώτος πιστεύει ότι πρέπει να γίνεις λύκος για να πιάσεις τον λύκο, κάτι που δε βρίσκει σύμφωνο τον δεύτερο. Η σύγκρουση μεταξύ τους δεν θα αργήσει, όταν ο Αλόνζο χρειαστεί μέσα σε 24 ώρες να συγκεντρώσει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για τη μαφία, αναγκάζοντας τον Τζέικ να γίνει συνένοχος.

Η ταινία προβάλλεται στις 23.00 στο Open

Match Point 607

Match Point του Γούντι Αλεν

Ο Κρις, ένας φτωχός Ιρλανδός πρώην πρωταθλητής του τένις, αναζητά την τύχη του στο Λονδίνο. Εκεί θα γνωρίσει την πλούσια οικογένεια των Χιούετ και θ' αρχίσει να εργάζεται στην επιχείρησή τους. Στη συνέχεια, θα παντρευτεί την κόρη της οικογένειας, την Κλόι, ενώ, παράλληλα, θα ξεκινήσει ερωτική σχέση με μια ελκυστική, φιλόδοξη Αμερικανίδα, την Νόλα. Σύντομα η Νόλα μένει έγκυος και προσπαθεί να πείσει τον Κρις να εγκαταλείψει τη γυναίκα του.

H ταινία προβάλλεται στις 22.00 στο Cosmote Cinema 2

γεγονός

Το Γεγονός (L'Evénement) της Οντρέ Ντιγουάν

Βρισκόμαστε στην δεκαετία του '60 και η 23χρονη Αν, μια φοιτήτρια λογοτεχνίας ανακαλύπτει πως πάσχει «από εκείνη την ασθένεια που πλήττει μόνο γυναίκες και τις μεταμορφώνει σε νοικοκυρές». Η Αν είναι έγκυος και σε μια χώρα και μια εποχή που τιμωρεί την έκτρωση με ποινή φυλάκισης, οι επιλογές της είναι μετρημένες: είτε θα προχωρήσει με την εγκυμοσύνη της, κάτι που θα σημάνει το τέλος της φοιτητικής ζωής και της ελευθερίας της, είτε θα βρει έναν άλλο, παράνομο τρόπο για να την τερματίσει.

Μια (απαγορευμένη) έκτρωση στην Γαλλία του '60 βρίσκεται στο κέντρο μιας χαμηλότονης, μα συγκλονιστικής και δυστυχώς επίκαιρης ταινίας. Χρυσός Λέοντας στο Φεστιβάλ Βενετίας. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.

Η ταινία προβάλλεται στις 20.10 στο Nova Cinema 1

Do Not Expect to Much From the End of the World

Μην Περιμένετε και Πολλά από το Τέλος του Κόσμου (Do Not Expect Too Much from the End of the World) του Ράντου Ζούντε

Η Αντζελα είναι η κεντρική ηρωίδα μιας τραγικωμωδίας που τη θέλει να κυνηγά θύματα εργατικών ατυχημάτων που για ένα ποταπό αντάλλαγμα θα ενοχοποιήσουν τον εαυτό τους και όχι τους εργοδότες on camera. Ταυτόχρονα το alter ego της, o ρατσιστής, ακροδεξιός Αντριου Τέιτ (συνελήφθη το 2022 στη Ρουμανία) συνεχίζει στο Tik Tok να ξερνάει μισαλλόδοξο λόγο και να κερδίζει views και likes ερήμην της νέας πολιτικής ορθότητας. Σε παράλληλη δράση, το «Angela Moves On», μια ταινία από το 1981, την εποχή του Τσαουσέσκου, θυμίζει τις ανατριχιαστικές αναλογίες με την Άντζελα οδηγό ταξί να περιπλανιέται στο αργότερα - κατά τον Ζούντε - μαρτυρικό Βουκουρέστι.

Το σύγχρονο χάος μέσα από ένα κολάζ με τον τρόπο του Ράντου Ζούντε. Λιγότερο σοβαροφανές και καταγγελτικό από το «Ατυχές Πήδημα η Παλαβό Πορνό», συγγενικό σε υφή, θεματολογίες και ντελιριακή διάθεση που θα δοκιμάσει τους αμύητους και θα ενθουσιάσει τους μυημένους. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Cinobo

the cathedral

Ο Καθεδρικός (The Cathedral) του Ρίκι Ντ' Αμπροουζ

Ένας αόρατος αφηγητής μας διηγείται τη ζωή και τις οικογενειακές σχέσεις του γεννημένου το 1987 Τζέσι Ντάμρος: τη διάλυση του γάμου των γονιών του, τους καβγάδες, τα οικονομικά προβλήματα, τους θανάτους. Ο σκηνοθέτης κάνει μια ακτινογραφία μιας τυπικής μεσοαστικής αμερικανικής οικογένειας αλλά ταυτόχρονα μας παραδίδει μια ιμπρεσιονιστική εξιστόρηση της ζωής του, δίνοντας έμφαση λιγότερο στα γεγονότα και περισσότερο σε στιγμές ή συνήθειες που μένουν χαραγμένες στη μνήμη: το σακάκι με τις βάτες της θείας, το αποτύπωμα ενός χαλιού, μια διαφήμιση, το φως σε ένα δωμάτιο.

Ενα οικογενειακό φωτογραφικό άλμπουμ μετουσιώνεται σε ένα ουσιαστικό κινηματογραφικό δοκίμιο πάνω στη λειτουργία της μνήμης. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Videorama

color out of space 607

Color Out of Space του Ρίτσαρντ Στάνλεϊ

Μια ιστορία τρόμου για τους Γκάρντνερ, μια οικογένεια που μετακομίζει σε μια απομακρυσμένη φάρμα στην αγροτική Νέα Αγγλία για να ξεφύγει από τη φασαρία του 21ου αιώνα. Είναι απασχολημένοι με την προσαρμογή στη νέα τους ζωή, όταν ένας μετεωρίτης πέφτει στην αυλή τους. Ο μυστηριώδης αερόλιθος μοιάζει να λιώνει, μολύνοντας τόσο τη γη, όσο και τις ιδιότητες του χωροχρόνου με ένα παράξενο, απόκοσμο χρώμα. Η οικογένεια Γκάρντνερ ανακαλύπτει ότι αυτή η εξωγήινη δύναμη μεταλλάσσει σταδιακά κάθε μορφή ζωής που αγγίζει... και τους ίδιους.

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο ΕΡΤFlix

Killers of the flower moon

Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού (Killers of the Flower Moon) του Μάρτιν Σκορσέζε

Η ιστορία τοποθετείται τη δεκαετία του 1920 και περιστρέφεται γύρω από τα μέλη της φυλής των Ινδιάνων Οσέιτζ, οι οποίοι μετά από την ανακάλυψη πετρελαίου, στις εκτάσεις που τους παραχωρήθηκαν για να ζήσουν, έγιναν οι άνθρωποι με το μεγαλύτερο κατά κεφαλή εισόδημα στον κόσμο. Αντιστρέφοντας τους άγραφους νόμους της εποχής, έζησαν στην Οκλαχόμα σαν μια σεβαστή αριστοκρατία και αναμείχθηκαν με τους λευκούς, δίνοντας το στίγμα μιας ουτοπικής συνύπαρξης που διακόπηκε απότομα όταν μυστηριώδεις δολοφονίες άρχισαν να αποδεκατίζουν ουσιαστικά τη φυλή, αναγκάζοντας το νεόκοπο τότε FBI του Εντγκαρ Τζ. Χούβερ να αναλάβει δράση.

Με ένα - συναρπαστικό, κλασικό και γι’ αυτό απίστευτα μοντέρνο, επίκαιρο έως και επείγον για κάθε εποχή αλλά ακριβώς για το σήμερα - έπος 260 λεπτών, ο Μάρτιν Σκορσέζε αφηγείται ξανά και αριστουργηματικά την ιστορία που έφτιαξε την Αμερική. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Apple TV+

godzilla minus one

Godzilla Minus One του Τακάσι Γιαμαζάκι

Οπως προδίδει ίσως και ο τίτλος της, η ταινία μας πάει πίσω, λίγο μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όπου ο ατιμασμένος καμικάζι πιλότος Κοϊτσί Σικισίμα επιστρέφει σπίτι του και προσπαθεί να φτιάξει μια καινούργια οικογένεια με την Νορίκο και την ορφανή Ακικο. Tαυτόχρονα oi καταστροφικές επιθέσεις του Γκοτζίλα φέρνουν στα όριά της μια χώρα η οποία προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια της μετά την ήττα του πολέμου.

Το σωστό το ιαπωνικό το bigger than life Godzilla με δίκαιο Οσκαρ Οπτικών Εφέ. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Netflix