Ενημέρωση

Κωδικό όνομα: «Κι ο Κλήρος Επεσε στον Σμάιλι»

of 10

Κατάσκοποι, κρατικά μυστικά, ο Ψυχρός Πόλεμος, ο Τζον Λε Καρέ, ένας σκηνοθέτης από τη Σουηδία και μια ομάδα ανδρών μετέωροι ανάμεσα στα ιδανικά, τις φιλοδοξίες και την προσωπική τους αίσθηση για τη δικαιοσύνη. Μπείτε με δική σας ευθύνη στο σύμπαν του υποψήφιου για τρία Οσκαρ «Κι ο Κλήρος Επεσε στον Σμάιλι».

Κωδικό όνομα: «Κι ο Κλήρος Επεσε στον Σμάιλι»

rhyme

O τίτλος

Ο τίτλος του βιβλίου του Τζον Λε Καρέ είναι εμπνευσμένος από το «Tinker Tailor», ένα βρετανικό νανούρισμα που χρησιμοποιείται για το μέτρημα σε παιχνίδια όπως το κρυφτό και πηγαίνει έτσι: «Tinker, Tailor / Soldier, Sailor / Rich Man, Poor Man / Beggar Man, Thief». Εμφανίστηκε πρώτη φορά καταγεγραμμένο σε παραλλαγή το 1475 στο «Τhe Game and Playe of the Chesse» του Γουίλιαμ Κάξτον και το 1695 στο «Love for Love» του Γουίλιαμ Κονγκρίβ. Το νανούρισμα έχει χρησιμοποιηθεί ευρύτατα στην ποπ κουλτούρα από τη λογοτεχνία, τα κόμικς - υπήρξε τίτλος τεύχους των X-Men - τη μουσική (τραγούδια των Τομ Γουέιτς και AC/DC) μέχρι και τα anime.

thomas

Δήλωση του σκηνοθέτη Τόμας Αλφρεντσον

«Οταν συνάντησα για πρώτη φορά τον Τζον Λε Καρέ, ήταν πολύ σαφής για το πως ήθελε να μοιάζει η κινηματογραφική εκδοχή του βιβλίου του "Tinker Tailor Soldier Spy". "Σε παρακαλώ μην κάνεις ταινία το βιβλίο ή ένα ριμέικ της τηλεοπτικής μίνι - σειράς. Αυτά υπάρχουν ήδη. Δεν πρόκειται να παρέμβω, αλλά μπορείς να μου τηλεφωνήσεις οποιαδήποτε στιγμή αν κάτι σε απασχολεί". Νομίζω ότι ακολουθήσαμε τις επιταγές του κατά γράμμα. Φυσικά δεν μπορείς να ενσωματώσεις κάθε λεπτομέρεια ενός βιβλίου 349 σελίδων στο σινεμά. Αλλά μπορείς να πάρει θέματα, οπτικές γωνίες και στιγμές και να προσπαθήσεις να περιγράψεις αυτό που βλέπεις εσύ. Με το "Κι ο Κλήρος Επεσε στον Σμάιλι" νομίζω ότι φτιάξαμε μια ταινία για την αφοσίωση και τα ιδανικά, αρχές που είναι απόλυτα διαχρονικές - ειδικά επειδή τα τελευταία χρόνια μοιάζουν να έχουν εξαφανιστεί».

Τζον Λε Καρέ

Ο «πατέρας» του «Κι ο Κλήρος Επεσε στον Σμάιλι» δεν επενέβη στην πραγματικότητα καθόλου στη δημιουργία της ταινίας που βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα του που εκδόθηκε το 1974. Ισως εμπιστεύτηκε με την πρώτη τον Τόμας Αλφρεντσον ή τελικά η παρουσία του Γκάρι Ολντμαν να υπήρξε καταλυτική.

Δείτε στο βίντεο παρακάτω τους συντελεστές της ταινίας να μιλούν για την ιδιοφυία του Τζον Λε Καρέ

Οπως δήλωσε και ο ίδιος ο Τζον Λε Καρέ: «Οταν ο Αλεκ Γκίνες και οι υπόλοιποι ηθοποιοί δέχθηκαν να πρωταγωνιστήσουν στην τηλεοπτική εκδοχή της ταινίας, ήταν πραγματικοί βρετανικοί θησαυροί. Αδειάσαμε στην πραγματικότητα όλο το Εθνικό Θέατρο για την πρώτη σειρά, τόσο που τελικά θύμιζε ένα ερωτικό γράμμα στην βρετανική αυτοκρατορία. Ακόμη και οι πιο "κακοί" χαρακτήρες αγαπήθηκαν από το κοινό. Τώρα, όταν έρχεσαι να φτιάξεις μια ταινία από το ίδιο υλικό, δεν μπορείς να κάνεις αυτό. Δεν υπάρχει πια η "βρετανική αυτοκρατορία'. Οι εποχές έχουν αλλάξει. Εδώ πρέπει να είσαι πιο σκληρός. με λιγότερο συναίσθημα. Ταυτίστηκα με τον Αλεκ Γκίνες, αλλά η εμπειρία με τον Γκάρι Ολντμαν ήταν τελείως διαφορετική. Του μίλησα μόνο λίγες φορές, αλλά κατάλαβα αμέσως πως ο Ολντμαν έχει μια απίστευτη αυτοκυριαρχία ως ηθοποιός που του δίνει την ευκαιρία να βγαίνει από τον εαυτό του. Η μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα στους δύο Τζορτζ Σμάιλι είναι πως με τον Γκαρι Ολντμαν μπορείς να νιώσεις τον πόνο. Αισθάνεσαι τον κίνδυνο, τον κίνδυνο του να είσαι ο Τζορτζ Σμάιλι. Ο Γκάρι είναι ο πιο σκληρός Τζορτζ Σμάιλι που θα δούμε ποτέ». Δείτε στο βίντεο παρακάτω τους συντελεστές της ταινίας να μιλούν για την «ιδιοφυία με το όνομα Τζον Λε Καρέ».

smiley

Ο Τζορτζ Σμάιλι

O Τζορτζ Σμάιλι εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο πρώτο βιβλίο του Τζον Λε Καρέ «Call for the Dead» του 1961 και έκτοτε έχει πρωταγωνιστήσει στα «A Murder of Quality», «Tinker Tailor Soldier Spy», «The Honourable Schoolboy», «Smiley's People» και σε μικρότερους ρόλους στα «O Κατάσκοπος που Γύρισε από το Κρύο», «The Looking Glass War» και «The Secret Pilgrim». Τον Τζορτζ Σμάιλι έχουν υποδυθεί ο Ρούμπερτ Ντέιβις στο «Ο Κατάσκοπος που Γύρισε Από το Κρύο» του 1965, ο Τζέιμς Μέισον στο «The Deadly Affair», διασκευή του «Call for the Dead» του 1966 (με το όνομα Τσαρλς Ντομπς), ο Σερ Αλεκ Γκίνες (φωτό) στην τηλεοπτική σειρά του BBC «Tinker Tailor Soldier Spy» το 1979 και στην σειρά «Smiley's People» το 1982, ο Ντένχολμ Ελιοτ στο τηλεοπτικό «Α Murder of Quality» του 1991 και ο Γκάρι Ολντμαν στο «Τinker Tailor Soldier Spy» στην ταινία του Τόμας Αλφρεντσον του 2011.

To καστ της ταινίας

Με κορυφαίο τον Γκάρι Ολντμαν, στο «Κι ο Κλήρος Επεσε στον Σμάιλι» πρωταγωνιστούν ο Τζον Χερτ (Control), o Kόλιν Φερθ (Μπιλ Χέιντον), Τομ Χάρντι (Ρίκι Ταρ), Μαρκ Στρονγκ (Τζιμ Πριντό), Μπενετίκτ Κάμπερμπατς (Πίτερ Γκούιλαμ), Τόμπι Τζόουνς (Πέρσι Αλελάιν) ανάμεσα σε άλλους.

Δείτε τους όλους παρακάτω να μιλούν για τη συμμετοχή τους στην ταινία.

Οπως δήλωσε και ο ίδιος ο σκηνοθέτης Τόμας Αλφρεντσον: «Χρειαζόμασταν δυνατούς ηθοποιούς που να ισορροπούν μεταξύ τους. Νομίζω πως το καταφέραμε. Βλέποντας τις συναντήσεις τους με όλους αυτούς τους τύπου μαζεμένους μαζί, ήταν σαν δώρο για έναν σκηνοθετη», δήλωσε ο Τόμας Αλφρεντσον. Δείτε τους όλους παρακάτω να μιλούν για τη συμμετοχή τους στην ταινία.

cy

The Circus

Οι Βρετανικές Μυστικές Υπηρεσίες πήραν το όνομα τους από την τοποθεσία των κεντρικών τους γραφείων στο Cambridge Circus. Κάθε όροφος του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται το «Τhe Circus» αντιπροσωπεύει τις διαφορετικές στρατηγικές και το επίπεδο ασφαλείας του. Οσο ψηλότερα, τόσο πιο υψηλό το επίπεδο της μυστικότητας και της προσβασιμότητας. Τα έγγραφα των Μυστικών Υπηρεσιών μεταφέρονταν από όροφο σε όροφο με εσωτερικά ασανσέρ.

credits

Η ταινία

To «Κι ο Κλήρος Επεσε στον Σμάιλι» σε σκηνοθεσία του Τόμας Αλφρεντσον («Ασε το Κακό να Μπει») έκανε την πρεμιέρα του στο 68o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, πριν αποθεωθεί από τους κριτικούς σε διεθνές επίπεδο και φτάσει τέσσερις μήνες μετά να είναι υποψήφιο για τρία Οσκαρ (Α' Ανδρικός Ρόλος για τον Γκάρι Ολντμαν, Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου, Καλύτερης Μουσικής για τον Αλμπέρτο Ιγκλέσιας). Στις ελληνικές αίθουσες προβάλλεται από τις 9 Φεβρουαρίου.

Δείτε παρακάτω μια σκηνή (την καλύτερη στην πραγματικότητα) της ταινίας, φωτογραφίες στο gallery και διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix